משמן חמניות ועד כדורי יוד, האירופים חזרו לאגור מצרכים
משמן חמניות ועד כדורי יוד, האירופים חזרו לאגור מצרכים
באיטליה מרוקנים את מדפי הפסטה, בגרמניה קוצבים שמן בישול, ובמדינות הנורדיות מסתערים על טבליות יוד. שנתיים לאחר פרוץ הקורונה, המלחמה באסם התבואה של אירופה החזירה ליבשת את תופעת האגירה, אלא שהפעם נוספה בהלת הגרעין
בצפון איטליה אזלה הפסטה מהמרכולים, בבתי מרקחת בנורווגיה אין להשיג טבליות יוד ובגרמניה הזהירו ארגוני סחר מפני Hamsterkäufe - "קניית אגירה", או במילים אחרות - קניית פאניקה. שנתיים לאחר מחסורי המגפה הראשונים, שגרמו לצרכנים למהר להצטייד בנייר טואלט, המלחמה הרוסית באוקראינה הציתה גל אגירה חדש בחלקים מאירופה.
"קניתי בשבוע שעבר 20 חבילות פסטה וכמה קילוגרמים של קמח כהיערכות למחסור", אמרה סברינה די לטו (50), תושבת לקו, שמצפון למילאנו. "אנחנו גם בוחנים אפשרות להסב את החצר האחורית שלנו לגן ירק וללול כדי שנוכל לספק את התצרוכת שלנו באופן עצמאי למקרה שנצא למלחמה ואספקת המזון תידלדל".
צרכנים שהיו עדים להשפעות נגיף הקורונה על הסחר העולמי ולשיבושי שרשראות האספקה דואגים עכשיו להצטייד, זאת על רקע חרדות ישנות מהמלחמה הקרה או בשל חששם ממחסור בשל המלחמה באזור המכונה "אסם התבואה" של אירופה. אוקראינה ורוסיה הן ספקיות גלובליות חיוניות של חיטה, כמו גם חמניות, לפתית, זרעי פשתן וסויה המשמשים לשמני בישול ולמזון לבעלי חיים. מחצית מיצוא שמן החמניות הגלובלי מגיעה מאוקראינה ו־21% נוספים מרוסיה.
על פי התאחדות תעשיית עיבוד זרעי השמן בגרמניה, כמעט 90% מזרעי הפשתן המעובדים באיחוד האירופי מיובאים. ההתאחדות מסרה שהמלחמה באוקראינה עלולה לגרום מחסור בשמני בישול ובמזון לבעלי חיים, שאותם "קשה מאוד יהיה להחליף" בטווח הקצר.
"לחם הפך למותרות"
מחירי הלחם, הפסטה והבשר כבר עולים באיטליה, שמייבאת חלק ניכר מהחיטה ממזרח אירופה ו־80% משמן החמניות מאוקראינה, כמו גם כמויות גדולות של תירס להאכלת בעלי חיים. לפי Coldiretti, ארגון הסחר הלאומי למוצרים חקלאיים, בעוד המחיר הממוצע לק"ג לחם במילאנו עמד על 4.25 יורו בנובמבר, כיום מחירו 8 יורו. "זה מגוחך שלחם, אוכל של עניים, הפך לפריט מותרות", התלוננה די לטו, והוסיפה כי אגרה קמח כדי לאפות בעצמה.
חנויות בגרמניה נאלצו לקצוב שמן בישול במאמץ למנוע סבב נוסף של Hamsterkäufe. מונח הסלנג הלאומי לאגירה, שנשאב מתכונת המכרסם למלא את לחייו במזון, צבר פופולריות בזמן המגפה. בחנויות המתאפיינות בדרך כלל במלאים נכבדים המדפים המיועדים לקמח ושמני בישול ריקים כעת. "אנא הפגינו סולידריות וחישבו על שכניכם: הימנעו מלהצטייד שלא לצורך!" הכריז שלט מחוץ לסניף של רשת Penny בפרנקפורט.
הצרכנית ליזלוט (85) אמרה שהורשתה לקנות בקבוק אחד של שמן חמניות. כמי שמשתייכת לקבוצה גרמנית מידלדלת המכונה קריגסקינדר, "ילדי מלחמה", ליזלוט סבורה שההתמודדות עם מחסור היא קלה יותר בעבורה מאשר לדור הצעיר. "אנחנו מכירים את זה מילדותנו, אבל הנוער של היום רגיל שיש הכל", אמרה.
תופעת "קניות הפאניקה" נראית אחרת במדינות הנורדיות, שם הלחימה בקרבת המתקן הגרעיני צ'רנוביל באוקראינה והרמיזות של הנשיא ולדימיר פוטין לגבי שימוש בנשק גרעיני החיו את חרדות המלחמה הקרה. בנורווגיה נרשמה הסתערות על כדורי יוד המשמשים כדי להתמודד עם השפעות הקרינה. יותר מ־1.7 מיליון טבליות נמכרו בשבועות האחרונים, ולבתי המרקחת לא תהיה אספקה זמינה נוספת עד החודש הבא.
ואולם רכישות הפאניקה אינן מאפיינות את כלל אירופה. רשת קרפור, אשר לה נוכחות גדולה בצרפת, ספרד ואיטליה, אמרה כי היא אינה חווה מחסורים בדומה לאלה שאפיינו את תחילת המגפה. "יש אנשים שאגרו מצרכים בצרפת, וקצת יותר בספרד, שם אזל שמן החמניות בכמה סניפים, אבל בסך הכל ההתנהגות הזו נותרה שולית", מסרה החברה.
יותר מאירופה, מי שבעיקר ייפגעו ממחסור חמור באספקה הן מדינות עניות התלויות ביבוא החיטה מאוקראינה ורוסיה. יאן אגלנד, ממועצת הפליטים הנורווגית, הזהיר כי סומליה, למשל, מייבאת 90% מהחיטה שלה מאוקראינה ומרוסיה. "עם עליית מחירי החיטה והבצורת המחריפה, עלול להיות פיצוץ במספר האנשים שלא ניתן יהיה להאכיל", כתב בטוויטר.
יבואני תבואה במזרח התיכון נערכים לטלטלה בתקציבים של מדינות כמו מצרים, המסבסדת לחם ל־70 מיליון איש. מדפי הקמח התרוקנו בלבנון ובתוניסיה, כאשר המקומיים מאשימים את החנוונים באגירת מוצרים בסיסיים כדי למכור אותם מאוחר יותר במחירים גבוהים.
בטורקיה, שם משקי בית כבר נאבקים עם אינפלציה גואה, אזל שמן החמניות מהסופרמרקטים לאחר שכותרות בכלי התקשורת הזהירו מפני מחסור אפשרי.
גרמניה תפקח על הדלק
בספרד שר החקלאות הציע שבמקום שהמדינה תיכנס לבהלת שמן חמניות, טוב תעשה אם "תשמן את המחבתות שלה" בשמן זית, מוצר שספרד מייצאת זה יותר מאלפיים שנה. "נושא שמן החמניות הוא לא באמת בעיה כי יש לנו שמנים צמחיים אחרים ויש לנו שמן זית", אמר השר לואיס פלאנס. לדבריו, המניות של כמה מיצרניות שמן הזית הגדולות זינקו בשבועות האחרונים ביותר מ־20%.
עוד מרוויחים מהמחסור - לטענת מבקרים באופן לא הוגן - עשויים להיות ספקי הדלק. גרמניה הזהירה בשבוע שעבר כי היא תפקח אחר תנודות המחירים של הספקים לאחר שמחירי הנפט הגולמי ירדו, בעוד עלויות הדלק נותרו גבוהות ועומדות על 2.26 יורו לליטר לעומת 1.81 יורו לפני הפלישה לאוקראינה.
עבור צרכנים גרמנים כמו מוניקה (75), שבחנה את מדפי Penny, העלויות הן תזכורת חשובה לכך שבכלכלה גלובלית איש לא יכול לחמוק מעלות המלחמה. "כולנו צריכים לשלם את המחיר על מה שקורה באוקראינה", אמרה.