דיווח שוטףדיווחים: רוסיה ביקשה סיוע צבאי וכלכלי מסין
דיווח שוטף
דיווחים: רוסיה ביקשה סיוע צבאי וכלכלי מסין
ארה"ב: תקיפת הבסיס הצבאי סמוך לגבול פולין ממחישה את תסכולו של פוטין; מריופול: 2,187 מתושבי העיר נהרגו; נשיא פולין רמז כי נאט"ו עשויה לשקול התערבות צבאית אם נשיא רוסיה יורה לכוחותיו להשתמש בנשק כימי; עיתונאי של ניו יורק טיימס נהרג; כ-13 אלף אזרחים פונו אתמול מאזורי הלחימה
כ-13 אלף אזרחים פונו אתמול (שבת) מאזורי הלחימה בכמה ערים באוקראינה. אוקראינה מאשימה את הכוחות הרוסיים בחסימת דרכי הפינוי. מריופול מכותרת על ידי הכוחות הרוסיים, אך עדיין נמצאת בשליטה אוקראינית. חרקוב נצורה ומופגזת, בקייב נערכים לאפשרות של מצור רוסי. כלכליסט מעדכן בהתפתחויות
23:00 - "רוסיה ביקשה סיוע מסין": העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" דיווח כי רוסיה ביקשה מסין סיוע בציוד צבאי מאז שהחלה בפלישה לאוקראינה. גרומים אמריקנים אמרו לעיתון כי בקשה זו העלתה חששות בארה"ב שסין תחליט לסייע לרוסיה, ולחתור תחת מאמצי הסיוע של המערב לאוקראינה. גורמים אחרים אמרו לעיתון כי ישנם סימנים לכך שלרוסיה אוזלים סוגים מסוימים של כלי נשק. לפי דיווח אחר ב"ניו יורק טיימס", רוסיה ביקשה מסין גם סיוע כלכלי כדי להתמודד עם השפעת הסנקציות שהטיל עליה המערב.
22:30 - "פעולות ברבריות": ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון שוחח עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ואמר כי "הפעולות הברבריות" של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הן מבחן לא רק לאוקראינה, אלא לאנושות כולה. מלשכתו של ג'ונסון נמסר כי השניים גינו את רצח האוקראינים החפים מפשע והעיתונאי האמריקני ברנט רנו, ואת חטיפתם של שני ראשי ערים אוקראינים על ידי הכוחות הרוסיים.
22:00 - אוקראינה מכחשה הטענות של רוסיה: אוקראינה הכחישה את הודעת משרד ההגנה הרוסי, ולפיה בתקיפה בבסיס יבוריב שליד גבול פולין חוסלו 180 שכירי חרב זרים. דובר של משרד ההגנה האוקראיני מסר כי "זו תעמולה רוסית טהורה, זו לא האמת". הדובר הוסיף כי אין אישור לכך שתושבים זרים היו בין ההרוגים בתקיפה. לפי הרשויות במערב אוקראינה, 35 בני אדם נהרגו ו-134 נוספים נפצעו במתקפה שכללה ירי של 30 טילים לפחות.
19:00 - רוסיה מתייחסת לתקיפה במערב אוקראינה: משרד ההגנה הרוסי התייחס אחר הצהריים (ראשון) למתקפת הטילים הקטלנית שהייתה הבוקר בבסיס יבוריב במערב אוקראינה - ליד העיר לבוב, ובקרבת הגבול עם פולין. בהודעת משרד ההגנה נאמר שהאתר שהותקף הוא מתקן אימונים ששימש לאחסון ציוד צבאי, שאוקראינה קיבלה ממדינות זרות. בהודעה נאמר שרוסיה "חיסלה עד 180 שכירי חרב זרים" והשמידה "כמות גדולה של נשקים זרים". אוקראינה טענה מוקדם יותר שמספר ההרוגים במתקפה עומד כרגע על 35 בני אדם.
לבוב וסביבותיה לא עמדו עד כה במוקד הקרבות בין הכוחות האוקראיניים לצבא הרוסי, הבוקר, בהסלמה משמעותית, הותקף הבסיס הסמוך ללבוב - הבסיס הצבאי הגדול ביותר במערב אוקראינה, ומהגדולים במדינה. לפי אוקראינה, במתקפה - שכללה לפי הדיווחים לפחות 30 טילים - נהרגו לפחות 35 בני אדם ועוד 134 נפצעו. במהלך היום נשמעו בלבוב אזעקות והדי פיצוצים עזים.
17:20 - אופטימיות זהירה: בכירים רוסים ואוקראינים הביעו אופטימיות מסוימת לגבי השיחות לסיום המלחמה - כך מדווחת סוכנות רויטרס. מיכאילו פודוליאק, הנציג האוקראיני למו"מ, אמר: "אנחנו לא ניכנע, ורוסיה מבינה את זה והיא מתחילה לדבר איתנו באופן קונסטרוקטיבי". הוא ציין כי ייתכנו תוצאות חיוביות בתוך כמה ימים. סוכנות החדשות הרוסית RIA ציטטה את אחד מנציגיה של מוסקבה למו"מ, כאומר כי הושגה התקדמות מהותית, שעשויה להניב בימים הקרובים הסכם כלשהו.
16:52 - הזוועה במריופול: הרשויות במריופול, במחוז דונייצק שבמזרח אוקראינה, מסרו כי 2,187 מתושבי העיר נהרגו מאז שהחלה הפלישה הרוסית למדינה. העיר מכותרת על ידי הכוחות הרוסיים כבר ימים ארוכים ומאות אלפי תושביה חווים משבר הומניטרי חריף במיוחד, עם מחסור כבד במים, מזון וחשמל. במועצת העיר אמרו כי "אנשים נמצאים במצב קשה כבר 12 ימים. אין חשמל, מים או חימום בעיר. כמעט ואין תקשורת סלולרית. מאגרי המזון והמים האחרונים אוזלים".
16:45 - "פוטין מתוסכל": היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, התייחס לאירוע מותו של עיתונאי הניו יורק טיימס ברנט רנו, שנהרג בירי כוחות רוסיים סמוך לאירפין באוקראינה. "נתייעץ עם בעלי בריתנו כדי ללמוד עוד על מותו של העיתונאי", אמר. סאליבן התייחס גם למתקפה הרוסית לפנות בוקר על בסיס צבאי ביבוריב, סמוך לפולין, ואמר כי התקיפה המחישה את תסכולו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מאי-התקדמות כוחותיו, ובכוונתו "להרחיב את יעדיו".
16:00 - עיתונאי נהרג: ברנט רנו, עיתונאי אמריקני של רשת ניו יורק טיימס, בן 51, נורה בידי כוחות רוסים שפתחו באש על מכונית ליד אירפין הסמוכה לקייב. כך אישר ראש המשטרה האזורי, כפי שדווח בגרדיאן הבריטי.
14:15 - פולין עשויה להיות הבאה בתור. נשיא פולין אנדז'יי דודה אמר לרשת BBC, כי נאט"ו עשויה לשקול התערבות צבאית, במקרה שבו הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין יורה לכוחותיו לעשות שימוש בנשק כימי, כפי שהזהירו בסוף השבוע ארה"ב ובעלות בריתה במערב. "אם הוא ישתמש בנשק כלשהו להשמדה המונית, זה יהיה גיים צ'יינג'ר", אמר דודה.
דודה הזהיר עוד כי ארצו עלולה להיות גם היא על הכוונת של פוטין, אם יצליח בתוכניותיו להכניע את אוקראינה, אך הביע ביטחון שאם גם היא תותקף, בעלות ברית נאט"ו ימלאו את מחויבותן להגן עליה. "נולדתי במדינה שלא הייתה עצמאית או חופשייה לחלוטין", אמר בהתייחסות לפולין בתקופה הסובייטית, שהייתה אז אמנם מדינה עצמאית לכאורה, אך כפופה למרות הקרמלין. "אנחנו לא רוצים להיות בתוך מרחב ההשפעה הרוסי, גררנו את עצמו מחוצה לו, ואנחנו לא רוצים לחזור לשם".
14:00 - פליטים ישוכנו בבתי אוליגרכים? שר השיכון הבריטי אמר בריאיון ל-BBC כי הממשלה בודקת אפשרות לשכן את הפליטים האוקראינים בבתים של אולגרכים רוסים שהוטלו עליהם סנקציות. בנוסף, הממשלה הבריטית יצאה בתוכנית חדשה: 350 פאונד בחודש לכל אזרח שיארח פליטים מאוקראינה למשך חצי שנה ויעמוד בתנאים נוספים.
12:45 - באוקראינה מעדכנים: עלה ל-35 מניין ההרוגים בהפגזת הבסיס ליד גבול פולין. מושל מחוז לבוב מקסים קוזיצקי עדכן כי עלה ל-35 מניין ההרוגים במתקפה האווירית של רוסיה לפנות בוקר על המרכז הבינלאומי לשמירת השלום והביטחון, סמוך לגבול עם פולין.
שר החוץ יאיר לפיד גינה את הפלישה הרוסית לאוקראינה ואמר כי "אין לה הצדקה. אנחנו קוראים לרוסיה להפסיק את הירי והתקיפות ולפתור את הבעיות סביב שולחן הדיונים". בהצהרה משותפת שנשא עם מקבילו הרומני, בוגדן אאורסקו, הבטיח לפיד שישראל "תסייע ככל שביכולתה להגיע לפתרון של שלום. עובדים בתיאום מלא עם ארה"ב ועם שותפינו האירופאים כדי לנסות לסיים את הטרגדיה האלימה הזו".
הממשלה הבריטית שוקלת להשתמש ברכוש שהוחרם מהאוליגרכים הרוסים כדי לעזור לפליטים אוקראינים. באותו עניין, ממשלת בריטניה מציעה לשלם לתושבים 350 פאונד (456 דולר) בחודש אם יסכימו לארח בביתם פליטים מאוקראינה.
11:05 - הגרדיאן: 20 נהרגו במתקפה על הבסיס ביבוריב. בגרדיאן הבריטי דווח ש-20 נהרגו במתקפה האווירית של רוסיה לפנות בוקר על המרכז הבינלאומי לשמירת השלום והביטחון, סמוך לגבול עם פולין. ב"ניו יורק טיימס" ציטטו איש רפואה מקומי שאמר כי בסביבות 300 איש נפצעו במתקפה. שר ההגנה האוקראיני, אולכסיי רזניקוב, כינה את המתקפה על בסיס יבוריב "פעולת טרור" מצדה של רוסיה. "חייבים לעצור את זה. תסגרו את השמיים!", אמר רזניקוב, בהתייחסות לדרישה החוזרת ונשנית של ממשלת אוקראינה לנאט"ו לאכוף איסור טיסה בשמי המדינה.
10:35 - תשעה הרוגים במתקפה האווירית על הבסיס ליד פולין. מושל לבוב עדכן שתשעה נהרגו ו-57 נפצעו במתקפה האווירית של רוסיה לפנות בוקר על המרכז הבינלאומי לשמירת השלום והביטחון, סמוך לגבול עם פולין. לדבריו, הכוחות הרוסיים שיגרו 30 טילים לעבר המתקן הצבאי, שבימי שגרה אירח כוחות של ברית נאט"ו לצורך אימונים משותפים. לפי אוקראינה, במתחם שהותקף פעלו יועצים צבאיים זרים. מדובר ככל הנראה במתקפה המערבית ביותר עד כה של רוסיה באוקראינה.
דובר משרד ההגנה של רוסיה, איגור קונשנקוב, עדכן שצבאו השמיד 3,687 מתקני תשתית צבאית אוקראינית מאז תחילת המלחמה, כך לפי דיווחים בסוכנויות מקומיות. במקביל, הצבא הרוסי הציב בעיר הנמל הדרומית מליטופול ראשת עיר חדשה, גלינה דניצלצ'נקו, לאחר חטיפתו לכאורה של ראש העיר הקודם, איוון פדורוב, ביום שישי. דנילצ'נקו הופיעה בטלוויזיה המקומית כדי להפציר בתושבים שלא לקחת חלק ב"פעולות הקיצוניות".
09:30 - 13 אלף אזרחים פונו אתמול מאזורי הלחימה. כ-13 אלף אזרחים פונו אתמול (שבת) מאזורי הלחימה בכמה ערים באוקראינה, כמעט פי שניים משלשום. סגנית ראש הממשלה אירינה ורשצ'וק אמרה כי איש לא הצליח להימלט אתמול ממריופול שבדרום אוקראינה, והאשימה את הכוחות הרוסיים בחסימת הדרכים.
רוסיה תקפה אווירית לפנות בוקר את המרכז הבינלאומי לשמירת השלום והביטחון ביבוריב שליד העיר לבוב שבצפון-מערב המדינה, סמוך לגבול עם פולין. כך לפי המנהל הצבאי האוקראיני בלבוב. רוסיה שיגרה שמונה טילים לעבר המתקן, שמשמש בסיס אימונים צבאי למשימות שמירת שלום, ופיצוצים מרובים נשמעו באזור. התקיפה האווירית כוונה לגבול עם פולין, ככל הנראה, על מנת להרתיע אותה מסיוע צבאי לאוקראינה. סגן שר החוץ של רוסיה, סרגיי ריאקוב, הזהיר אתמול כי משלוחי נשק לאוקראינה הם "מטרות לגיטימיות לתקיפה".
הדי הפיצוצים נשמעו היטב בסביבות השעה 6:00 בלבוב, עיר שהפכה למוקד עבור המוני פליטים הבורחים כעת מאוקראינה לפולין ולמדינות נוספות. כתב הגרדיאן לורנזו טונדו דיווח שהתושבים בעיר – שבה כ-700 אלף איש בימי שגרה אך כעת חונים בה רבבות פליטים – התעוררו שלוש פעמים בלילה בעקבות האזעקות שהופעלו בעיר. טונדו ציין כי זו הפעם הראשונה מאז הפלישה שאחרי האזעקות נשמעו גם פיצוצים, כלומר שהמתקפה האפשרית שממנה הזהירו הסירנות אכן התממשה.
אזעקות נשמעו הבוקר בערים רבות אחרות באוקראינה, בראשן הבירה קייב, שנערכת לאפשרות של מצור מצד הכוחות הרוסיים המתקרבים אליה. לפי סוכנות הידיעות האוקראינית Ukrinform, אזעקות הופעלו גם בז'יטומיר שבאמצע הדרך בין קייב ללבוב, וכן בטרנופיל, איוונו-פרנקיבסק ורובנו שבמערב אוקראינה. נמל תעופה באזור איוונו-פרנקיבסק הותקף גם בסוף השבוע, וראש העיר שם דיווח הבוקר כי גם עתה הוא היה המטרה, זו הפעם השלישית. לדבריו, התשתיות שם נהרסו כמעט לחלוטין, אך לא דווח על נפגעים. גם באזור וולין שבצפון-מערב המדינה, שם שוכנת העיר לוצק, נשמעו אזעקות, וכן בעיר קראמאטורסק שבמזרח.
מוקדם יותר פרסם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי סרטון שבו טען כי לכוחות הרוסיים "אין את החוזק" לכבוש את אוקראינה. "לפולשים הרוסים יש רק אלימות, טרור והרבה נשק", אמר זלנסקי. "אך לפולשים אין בסיס טבעי לחיים נורמליים כדי שאנשים יוכלו להרגיש מאושרים ולחלום. בכל אדמה שאליה רוסיה תגיע - חלומות הם בלתי אפשריים".
אמש שוחח זלנסקי עם ראש הממשלה נפתלי בנט. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי השיחה נמשכה יותר משעה ועסקה בדרכים להפסקת הלחימה באוקראינה ובמאמצי ישראל בעניין. בציוץ בטוויטר התייחס זלנסקי לשיחה ואמר כי דן איתו ב"תוקפנות הרוסית ובסיכויים לשיחות שלום". הוא הוסיף: "ביקשתי סיוע בשחרור ראש העיר מליטופול החטוף ובשחרור נבחרי ציבור מקומיים נוספים".