סגור

האומיקרון דועך – ומחירי הנפט מזנקים לשיא

מחירי הנפט הגולמי טיפסו לרמה הגבוהה ביותר מ־2014. בין הסיבות: ההתאוששות הכלכלית וההתחממות בגבול רוסיה ואוקראינה

מחירי הנפט טיפסו ביום רביעי שעבר לרמתם הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2014 – 89.96 דולר לחבית מסוג ברנט. 2014 היתה השנה האחרונה שבה חצו מחירי הנפט את רף 100 הדולרים לחבית, תרחיש שלפי הערכות איננו דמיוני גם השנה.


הסיבות לכך הן מגוונות - מצפי להתחזקות בביקושים בגלל חזרת כלכלות לשגרה אחרי המגפה, דרך המשבר המסלים על גבול רוסיה ואוקראינה ועד למתקפות בהובלה איראנית על יעדים אסטרטגיים באיחוד האמירויות. החשש הוא כי ההתאוששות הכלכלית בשילוב האירועים הביטחוניים במזה"ת ובאירופה יביאו למחסור בנפט, שיגרור עליות נוספות במחירים.

2 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
(צילום: AP)

כפי שצפו סוחרים בשוק הנפט עוד בשלהי נובמבר כאשר זוהה הווריאנט החדש, גל האומיקרון העולמי לא צמצם את הביקושים. בדו"ח שפורסם החודש, ארגון אופ"ק צפה כי העולם יצרוך 100.8 מיליון חביות ביום ב־2022, עלייה של 4.2 מיליון חביות ביום לעומת השנה שעברה. העלייה נובעת בעיקר בשל התחזקות הביקושים לתוצרי נפט המשמשים את תעשיית הפטרוכימיקלים.
לפי הערכות של פול הורסנל, ראש מחלקת אסטרטגיית סחורות בסטנדרד צ'ארטרד, שצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל", "השוק צופה ירידה בתפוקה בהמשך השנה ומנסה להיערך לכך".
לדבריו, סוחרים מודאגים כי יצוא הנפט והגז מרוסיה ייפגע כתוצאה מהמתיחות ופלישה אפשרית לאוקראינה. התלקחות אזורית עלולה לגרום לרוסיה לנקוט מהלכי נקמה נגד אירופה ולצמצם את אספקת הנפט והגז.
יצוא הנפט הרוסי הוא משמעותי גם עבור כלכלת ארה"ב, והסלמת המתיחות מול הקרמלין מציפה חששות גם בחזית הזו. החשיבות הגוברת של הנפט הגולמי הרוסי עבור ארה"ב ממחישה את האתגר העומד בפני שרי החוץ של שתי המדינות, הצפויים לחדש את השיחות ביניהם בחודש הבא.

2 צפייה בגלריה
קידוח נפט ב גיימון אוקלהומה
קידוח נפט ב גיימון אוקלהומה
קידוח נפט. האנליסטים צופים שהביקושים יגדלו
(צילום: בלומברג)

גורם נוסף לדאגה הן מתקפות הכטב"מים שאירעו החודש באיחוד האמירויות מצד מורדים חות'ים בגיבוי איראני. אלה הוכיחו את הנכונות של המורדים לפגוע בליבו של מרכז עסקים בינלאומי אזורי, לאחר שפעלו נגד מתקני חברת הנפט של דובאי.
במקביל, המתקפה נגד בת ברית מובילה של ארה"ב במפרץ ממצבת את המלחמה בין החות'ים לקואליציה בהובלת סעודיה בדרגת סיכון חדשה ועלולה לפגוע במאמצים להצלת הסכם הגרעין עם איראן. "הנזק שנגרם למתקני הנפט של איחוד האמירויות אינו משמעותי כשלעצמו, אך הוא מציף את האפשרות של הפרות קשות עוד יותר בהיצע ב־2022", צוטט בסוכנות רויטרס אנליסט נפט בכיר בחברת המחקר ריסטאד אנרג'י, לואיס דיקסון. "המתקפה עשויה להיות איתות לכך כי הסכם הגרעין עם איראן ירד מהשולחן בעתיד הנראה לעין, מה שאומר שחהנפט האיראני ייצא מהשוק", הוסיף.
מחירי הנפט מטפסים גם בשל מחסור בגז טבעי. לפי נתונים של גולדמן זאקס, המעבר מגז לנפט בתחנות כוח באירופה ובאסיה העלה את הביקושים לנפט בחצי מיליון חביות ליום בחודש שעבר. לפי הערכות, בחודשיים הקרובים תהיה עלייה נוספת של 300 אלף חביות ליום, ולפיכך הביקושים לנפט גולמי יזנקו לשיאים חדשים השנה.