סגור
ההרס מרעידת האדמה במרוקו
ההרס מרעידת האדמה במרוקו (צילום: REUTERS/Abdelhak Balhaki)

יותר מ-1,300 הרוגים ברעש במרוקו, החשש: עוד המונים נספו בהרים

שעות אחרי רעידת האדמה הנדירה בעוצמה 6.8, שהורגשה עד פורטוגל, הרשויות במרוקו עדיין מנסות להגיע לכפרים מרוחקים, לאחר שמפולות סלעים חסמו את הכבישים. ישראלים שנקלעו לרעש: "רצנו מתחת לשולחן ושמענו צעקות. ירדנו 4 קומות בחושך, פחד אלוהים". משרד החוץ: לא ידוע על נפגעים או מנותקי קשר מישראל, נערכים לסייע. נזק לאתרי מורשת, כולל המסגד עם "הגג של מרקש"

במרוקו ממשיכים אחר הצהריים (שבת) לאמוד את נזקי רעידת האדמה העזה שפקדה לפנות בוקר את אזור מרקש. לפחות 1,300 בני אדם נהרגו ברעש, שעוצמתו הייתה 6.8, ויותר מ-1,800 נפצעו, אבל לכול ברור כי מספר הנפגעים הסופי צפוי להיות גבוה בהרבה, משום שהכוחות טרם הגיעו לאזורים מבודדים שבהרים מסביב לעיר. ישראל כבר נערכת לאפשרות של שיגור משלחת כדי לסייע למרוקו, שהיחסים איתה התחממו מאוד בשנים האחרונות על רקע הסכמי אברהם. אף שבאזור הרעש שהו גם תיירים מישראל, במשרד החוץ בירושלים אומרים כי לפי שעה לא דווח על נפגעים ישראלים, ולא ידוע על מנותקי קשר.

6 צפייה בגלריה
ההרס מרעידת האדמה במרוקו
ההרס מרעידת האדמה במרוקו
ההרס מרעידת האדמה במרוקו
(צילום: REUTERS/Abdelhak Balhaki)
שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" למרקש גידו רן מדווח כי הבוקר נראה שתושבי העיר מנסים לחזור לשגרה, אבל נזקי הרעידה נותנים כמובן את אותותיהם. ליד הכיכר המרכזית של העיר, ג'מע אל-פנה, קרס מסגד שהיה בשיפוצים, וגם הצריח שלו נהרס. אתר אחר שנפגע לפי דיווחים, אם כי לא באורח קשה, הוא מסגד כותובייה מהמאה ה-12, אחד האתרים המפורסמים בעיר. הצריח שלו, שגובהו 69 מטרים, ידוע בכינויו "הגג של מרקש", ובמהלך הרעידה הלילה הוא תועד אפוף אבק. בזירה אחרת התמוטטה חנות בגדים, ותושבים חלפו על פניה הבוקר וצילמו את ההרס. נראה כי את עיקר הנזק במרקש ספגו מבנים בעיר העתיקה שלה, שהיא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
רעידת האדמה היכתה במרוקו בשעה 1:11 בלילה לפי שעון ישראל (23:11 שעון מקומי), והמוקד שלה היה בעומק של 18.5 קילומטרים בבטן האדמה, כ-70 קילומטרים ממרקש שבדרום-מערב מרוקו. היה זה רעש נדיר יחסית לאזור של הרי האטלס, והוא הורגש גם בשתי הערים הגדולות במדינה, קזבלנקה ורבאט, ואף בדרומן של ספרד ופורטוגל ובאלג'יריה. 19 דקות אחרי הרעש הגדול אירע רעש משנה בעוצמה של 4.9. הרעידה במרוקו היא כבר עתה הקטלנית ביותר שידע העולם מאז אסון הרעש בטורקיה ובסוריה לפני חצי שנה, שבו נהרגו יותר מ-50 אלף איש.
6 צפייה בגלריה
חולפים על השברים ומצלמים. הנזק במרקש
חולפים על השברים ומצלמים. הנזק במרקש
חולפים על השברים ומצלמים. הנזק במרקש
(צילום: REUTERS/Abdelhak Balhaki)
בתמונות וסרטונים שהגיעו במהלך הלילה ממרוקו נראו תושבים מבוהלים רצים בין הבניינים הקורסים או משקיפים על הריסות בתים שהתמוטטו. "הרעידה תפסה אותנו ישנים במלון", סיפר שליח ynet, "ואחרי שתי דקות מבהילות כמו שלא חווינו בחיים ירדנו למטה, ולא הורשינו לחזור לחדרים עד הבוקר. חלק קטן מהבניין נסדק, וטיח נפל לאזור שנסגר. הצוות חילק שמיכות ואנשים ישבו ליד הבריכה. בבוקר ראינו את הנזקים – מנורה שנעקרה לגמרי מהמקום, אחרת שנפלה, קירות מתקלפים, בקבוק מנופץ לרסיסים ומראה ענקית שהתעקמה על הקיר".

לפי הדיווחים במרוקו, ההערכה היא כי מרבית ההרוגים ברעש הם תושבי האזורים ההרריים הסמוכים למרקש, אבל ההגעה אל האזורים האלה קשה ומסובכת. עבד א-רחים עיט-דאוד, ראש העיירה טלעת אל-יעקוב, דיווח הבוקר כי הרשויות עמלות על פינוי הכבישים במחוז שבו שוכנת העיירה כדי לאפשר מעבר של אמבולנסים ורכבי סיוע אל האזורים הפגועים, אבל הסביר כי מכיוון שמרחקים גדולים מפרידים בין הכפרים בהרים יידרש זמן כדי להבין מה היקף הנזק. התקשורת המרוקנית דיווחה כי כבישים המובילים לאזור ההררי שסביב מוקד הרעש נעשו פקוקים לפנות בוקר, בגלל מנוסה בכלי רכב וסלעים שחסמו את הכבישים. עובדה זו מסבכת את מאמצי ההצלה.



דלתות נפתחו ונסגרו מעצמן: "השכנים קבורים מתחת להריסות"

מונתסיר איטרי, תושב הכפר אסני שבהרים, קרוב למוקד הרעש, סיפר שרוב הבתים בכפרו נפגעו. "השכנים שלנו קבורים תחת ההריסות ואנשים כאן פועלים כדי לחלץ אותם בכל האמצעים שזמינים לנו בכפר", סיפר. מערבה משם, ליד העיר תרודאנת, סיפר המורה חמיד אפקר כי ברח מביתו אחרי שהרגיש את רעשי המשנה: "האדמה רעדה בערך 20 שניות. דלתות נפתחו ונסגרו מעצמן בזמן שרצתי למטה במדרגות מהקומה השנייה".
גם בקזבלנקה, השוכנת כ-250 קילומטרים ממוקד הרעש, היו תושבים שהעבירו את הלילה ברחוב, מחשש לשוב לבתיהם. "הבית שלי רעד ממש חזק, כולם נבהלו", סיפר מוחמד תקפי. "חשבתי שזה רק הבית שלי זז כי הוא ישן ורעוע, אבל אז שמעתי אנשים צורחים, וכולם יצאו".
לפני הצהריים הגיע ממרוקו תיעוד של ילד קטן שנמצא חי בהריסות בית שקרס, וכעת נעשים מאמצים לחלצו. כוחות ההצלה מנסים להשאירו ערני עד שהמבצע יושלם.

6 צפייה בגלריה
ההרס בעיר העתיקה של מרקש, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הבוקר(צילום: FADEL SENNA / AFP)
ההרס בעיר העתיקה של מרקש, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הבוקר(צילום: FADEL SENNA / AFP)
ההרס בעיר העתיקה של מרקש, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הבוקר(צילום: FADEL SENNA / AFP)
(צילום: FADEL SENNA / AFP))

מרחבי העולם זרמו היום הודעות תמיכה והבטחות לסיוע למרוקו. בין המנחמים היו קנצלר גרמניה אולף שולץ, נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שמארח ממש היום את ועידת ה-G20, ועידת 20 הכלכלות הגדולות בעולם. הוא הודיע כי הודו מוכנה להגיש את כל הסיוע הדרוש למרוקו. גם האו"ם מיהר להציע עזרה.

6 צפייה בגלריה
בניין שקרס על מכונית במרקש. תושבים העבירו את הלילה בחוץ
בניין שקרס על מכונית במרקש. תושבים העבירו את הלילה בחוץ
בניין שקרס על מכונית במרקש. תושבים העבירו את הלילה בחוץ
(צילום: גידו רן)

בישראל מסרה לשכת ראש הממשלה כי בנימין נתניהו הנחה את כל המשרדים והכוחות לסייע ככל שיידרש למרוקו, לרבות היערכות להוצאת משלחת סיוע לאזור. "עם ישראל מחזק את ידידינו בני העם המרוקאי בשעתם הקשה ונושא תפילה לשלומם, ואנו נסייע בכל צורך שנדרש", מסר נתניהו. שר החוץ אלי כהן הנחה את אנשי משרדו לבדוק עם הרשויות במרוקו דרכים להגשת סיוע הומניטרי.

ישראלית במרוקו: "נכנסנו מתחת לשולחן, שמענו צעקות מבחוץ"

לפי שעה כאמור לא ידוע על מנותקי קשר ישראלים, אף שבאזור מרקש שוהים דרך קבע תיירים מישראל. עידן, תייר ישראלי ששהה במרקש בזמן הרעש, סיפר הבוקר ל-ynet על רגעי הבהלה בלילה: "זה הלילה הראשון שלנו פה, כבר ישנו בחדר במלון והתעוררנו בבהלה. זה לקח משהו כמו דקה וחצי, בחיים לא הרגשנו משהו כזה. החדר שלנו בקומה הרביעית ויצאנו החוצה עם עוד אנשים. שמענו שהתפוצץ פה צינור מים במלון. עכשיו אנחנו מחוץ למלון עם עוד כמה עשרות אנשים, ודרשו פה שלא נצלם כלום". לפני שיצא, הוא סיפר, הספיק לראות מהחלון עשן מיתמר מחלק אחר של העיר, "רק אחרי רבע שעה שמענו מרחוק רכב הצלה, אבל רק אחד. למרבה המזל אין פה בניינים גבוהים".



פרח הכהן בן לולו, ישראלית נוספת שנמצאת כעת במרקש, סיפרה כי "אני נמצאת בקומה השנייה של המלון. דיברתי עם אנשים שנמצאים בקומות גבוהות יותר, נפלו להם דברים על הרצפה. רצנו למטה והייתה התקהלות ברחובות. כולם בפאניקה. מרגיש שלמארחים במלונות אין מספיק הנחיות, הם היו חסרי אונים והבנו שצפויה עוד רעידה".
סיגל שמר, ששוהה במרוקו יחד עם אמה, תיארה כי "הייתי עם אוזניות ולא שמעתי כלום, אבל השולחן והמיטה זזו. הערתי את אמא שלי ונכנסנו מתחת לשולחן. בערך דקה אחר כך שמענו צעקות מבחוץ שכולם צריכים לצאת וירדנו בחושך ארבע קומות. היה פחד אלוהים. אנשים נרדמו בלובי, על הרצפה ובדשא ליד הבריכה".

6 צפייה בגלריה
אנשים שנמלטו מהבתים אל הרחוב בקזבלנקה לאחר רעידת האדמה במרוקו
אנשים שנמלטו מהבתים אל הרחוב בקזבלנקה לאחר רעידת האדמה במרוקו
נמלטו מהבתים בקזבלנקה לרחוב
(צילום: ABDELHAK BALHAKI, רויטרס)

6 צפייה בגלריה
"אנשים נרדמו בלובי, על הרצפה ובדשא ליד הבריכה". במרוקו לפנות בוקר
"אנשים נרדמו בלובי, על הרצפה ובדשא ליד הבריכה". במרוקו לפנות בוקר
"אנשים נרדמו בלובי, על הרצפה ובדשא ליד הבריכה". במרוקו לפנות בוקר
(צילום: FADEL SENNA / AFP)

רעידות אדמה הן תופעה נדירה יחסית בצפון אפריקה, ומומחים אמרו הבוקר כי הרעידה הלילה הייתה החזקה ביותר שנרשמה אי-פעם באזור ההררי. זה גם היה הרעש הקטלני ביותר שידעה מרוקו מאז 2004, אז נהרגו יותר מ-600 בני אדם ברעש בעוצמה 6.4 שפקד את עיר החוף אל-חוקיימה.
ב-1960 נהרגו אלפי בני אדם ברעש בעוצמה 5.8 שהיכה ליד העיר המרוקנית אגדיר. הרעידה ההיא הובילה לשינויים בתקנות הבנייה במרוקו, אבל בניינים רבים, במיוחד בתים בפריפריה המרוחקת, עדיין מוקמים בלי עמידה בתקנים האמורים להגן עליהם מפני רעידות שכאלה.