סגור
מושל טקסס גרג אבוט
מושל טקסס גרג אבוט ( צילום: EPA)

אזהרת משפטנים: חברות שיסייעו בהפלות ייתבעו

מאז הפסיקה שתמנע מנשים בארה"ב את זכות ההפלה, עשרות חברות הכריזו על תוכניות סיוע. התובע בטקסס מאיים בהטלת קנסות כבדים של עד 100 אלף דולר, בעוד שמחוקקים מאיימים למנוע מהחברות לבצע עסקים במדינה

פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב הגוזלת את זכותן של נשים לבצע הפלה מציבה אתגר משפטי עצום בפני חברות ועסקים. לפי סקר של מכון Gallup שתוצאותיו פורסמו בחודש שעבר, 85% מהאמריקאים תומכים בזכותן החוקית של נשים להפלה, בין אם באופן גורף או בנסיבות מסוימות. עוד מעלים סקרים, כי כשני שלישים מבוגרי קולג'ים לא יעבדו במדינה שאוסרת הפלות. משכך, משקיפים סבורים כי בעקבות ההחלטה יופעל על חברות לחץ גובר והולך להוביל את סדר היום בכל הנוגע לזכויות נשים על גופן, כפי שהן כבר מצופות להשפיע בסוגיות של שוויון על רקע זהות מגדרית ושיוך אתני.
חברות יצטרכו לתמרן מול סבך של חוקי מדינה והן צפויות לעורר את זעמן של קבוצות נגד הפלות ושל מדינות בהנהגת רפובליקנים אם יאמצו מדיניות התומכת בעובדים שיבצעו הפלות. מחוקקים בטקסס כבר איימו על סיטיגרופ ועל ליפט שהכריזו קודם לכן על מדיניות החזר נסיעות, שאלה ייאלצו להתמודד עם השלכות משפטיות. לפי דיווח של סוכנות רויטרס, קבוצה של מחוקקים רפובליקאים שלחה בחודש שעבר מכתב למנכ"ל ליפט, לוגאן גרין, שבו הזהירה כי טקסס "תנקוט פעולה מהירה ונחרצת" אם חברת הנסיעות תיישם את המדיניות הזו. אזהרה דומה גם השמיע התובע הכללי של המדינה, דן פקסטון, שהוסיף כי החברות עלולות להיקנס ב־100 אלף דולר.
המחוקקים גם הציגו שורה של הצעות חוק הקשורות להפלות, כולל הצעה אחת שתאסור על חברות לעשות עסקים בטקסס אם אלה יממנו הפלות של תושבי המדינה שיבוצעו במקומות אחרים. מושל טקסס, גרג אבוט, הגן מצידו על פסיקת בית המשפט העליון באומרו שזה "השיב למדינות את היכולת להגן על תינוקות חפים מפשע שטרם נולדו".
לפי הערכת רובין פרטוול ווילסון, פרופסור למשפטים באוניברסיטת אילינוי ומומחית לדיני בריאות, מדובר ככל הנראה רק בעניין של זמן עד שחברות ייאלצו להתמודד עם תביעות משפטיות ממדינות או פעילים נגד הפלות בטענה שמדיניותן מפרה את האיסורים שחלים במדינה על הקלה או סיוע להפלות.
הנתונים הדמוגרפיים מצביעים על כך, כי החלטת ביהמ"ש העליון תשפיע בעיקר על נשים ממוצא אפרו־אמריקאי ונשים בשנות ה־20 לחייהן, ששיעורן הוא הגבוה ביותר מקרב נשים המבצעות הפלות בארה"ב, ועל הורים המתקשים לממן מסגרות לילדיהם. ברקע יוקר המחיה המאמיר, הפסיקה החדשה הידועה כפסיקת Dobbs עוררה גל של מזכרים פנימיים והצהרות מפי חברות מובילות בארה"ב, שהתחייבו לדאוג לכך כי ההטבות הרפואיות שהן מציעות יכסו גם עלויות נסיעה לשם ביצוע הפלה.
בנק ג'יי פי מורגן צ'ייס אמר לעובדים כי יכסה את עלויות הנסיעה למדינה שבה ההפלה חוקית, החל ביולי, במקרים שבהם העובדים מתגוררים במדינות שאוסרות הפלות. חברת המדיה קונדה נסט מסרה כי תממן נסיעות ולינה לעובדים שיזדקקו לכך. אך אלה הן רק שתיים משורה ארוכה של חברות שהתחייבו לסייע לעובדות עוד בשבועות שקדמו לפסיקה. עמן אפשר למנות את רשתות טארגט, קרוגר, סטארבקס ו־CVS, את ענקיות הפיננסים בנק אוף אמריקה, גולדמן זאקס וסיטיגרופ, וענקיות הטכנולוגיה אמזון, מטא ומיקרוסופט.
רשת מוצרי הספורט דיק'ס מסרה כי תכסה עד 4,000 דולר בהוצאות לעובדים שייסעו למדינה הקרובה ביותר שבה מותרות הפלות. "ההטבה הזו תינתן לכל חבר צוות, בת זוג או בן משפחה הרשומים בתוכנית הבריאות שלנו, כולל מימון מלווה אחד", צייצה בטוויטר נשיאת ומנכ"לית החברה לורן הוברט. באי־מייל לעובדים הציעה פרמונט הטבות דומות וכך גם חברת דיסני ואולפני וורנר ברדרס דיסקברי. אך לא כל החברות פרסמו את מדיניותן בפומבי. לפי דיווח בסוכנות בלומברג, ישנן גם אלה המעדיפות לאמץ את המדיניות החדשה מתחת לרדאר, כדי לא להסתכן בעימותים על רקע פוליטי — כך לפי דאביה טמין, מנהלת חברת הייעוץ למשברים טמין.
בשלב זה לא ידוע כיצד ינהגו המדינות שאוסרות הפלות — בראשן טקסס ואוקלהומה — במקרים שבהן חברות הפועלות בתחומן יסייעו לעובדים לבצע הפלה במדינה אחרת. אם יפעלו המדינות הללו להחיל את חוקיהן על אותן חברות, הרי שיתעוררו סוגיות חוקתיות שקרוב לוודאי יידרשו להתייחסות משפטית מתמשכת. "לא ברור אם בית משפט יוכל לפסוק כי הפלה שבוצעה במדינה אחרת מהווה הפרה של חוקי טקסס נגד הפלות, אבל אני מאמינה שיהיו תביעות כאלה", ציינה מרדית' קירשנבאום ממשרד הפרקליטים גולדברג־קוהן בשיחה עם האתר SHRM.
קירשנבאום התייחסה גם להפלות באמצעות תרופות, אשר לפי נתוני מכון גוטמאכר מייצגות 54% מכלל ההפלות המתבצעות כיום בארה"ב. עבור מעסיקים, "הסיכון במימון תרופות הפלה במדינות מסוימות עשוי להיות גדול יותר, משום שקיים כאן אולי מקרה מובהק יותר של מתן סיוע להפלה המפרה את חוקי המדינה", ציינה. "זה יהיה תלוי בניסוח חוק המדינה והאם הוא כולל גם תרופות הפלה".
לפי מומחי האתר SHRM העוסק בדיני עבודה, בעוד מעסיקים רבים יוסיפו את הכיסוי לתוכניות הבריאות הקיימות, אחרים יספקו את ההטבה מחוץ לתוכנית הקיימת, למשל באמצעות קרן ייעודית. במקרים כאלה תיתכן תוכנית החזרים או לחילופין בונוס חד־פעמי שיכסה את הנסיעות, הלינה וההליך במדינה שמאפשרת הפלות.
עבור חברות המציעות לעובדיהן הטבות רפואיות מורחבות, הפלה תיכנס תחת אותה קטגוריה של השתלת איברים. כלומר, הליך רפואי ייחודי שייתכן ואינו זמין במדינה המסוימת או במדינה קרובה, ולפיכך הביטוח הרפואי יסייע בכיסוי הוצאות הנסיעה וימי המחלה. "מדובר כאן בהכנסת סוג כזה של טיפול למיינסטרים", ציינה ג'ן סטארק, מחברת הייעוץ BSR, שאמרה את הדברים ל"וושינגטון פוסט".