פרשנותנשיא סין בסעודיה: עוד איתות לחוסר שביעות הרצון של בן סלמאן מביידן
פרשנות
נשיא סין בסעודיה: עוד איתות לחוסר שביעות הרצון של בן סלמאן מביידן
חלה התקררות ביחסי ממלכת הנפט וארה"ב מאז ההחלטה לקצץ בתפוקת הנפט, כעת שי ג'ינפינג יעמיק את הקשרים הכלכליים עימה עם הסכמים בשווי 30 מיליארד דולר. לאמריקאים יש ממה לחשוש
נשיא סין שי ג'ינפינג מתחיל היום ביקור בן שלושה ימים בסעודיה, ביקור בעל השלכות גיאופוליטיות וכלכליות אזוריות וגלובליות. זהו ביקור ראשון של המנהיג הסיני בממלכה מזה קרוב לשבע שנים והוא אמור להתקבל בכבוד מלכים על ידי מארחיו הסעודים. מעבר לכיבודים, הסעודים מכינים לאורח הנכבד שלוש פסגות שאמורות להדגיש את חשיבותה של סין באזור. מדובר בפסגה סינית-סעודית, פסגה סינית עם מדינות המפרץ ופסגה סינית עם מנהיגי מדינות ערב.
ביקור המנהיג הסיני בסעודיה מגיע בתקופה רגישה ביחסים בין ריאד לבין בת בריתה המסורתית, ארה"ב. הסעודים אינם רוכשים אמון רב בהצהרות של הממשל האמריקאי לגבי מחויבותו לאזור וזה כולל גם את הכרזתו של הנשיא ביידן בעצמו ביולי האחרון כשביקר בג'דה ואמר שארה"ב לא תנטוש את האזור ולא תאפשר ואקום דרכו תוכל סין להגביר את השפעתה. מאז חלה עוד התקררות ביחסים בין ממלכת הנפט לארה"ב על רקע ההחלטה לקצץ בתפוקת הנפט, צעד שהתפרש על ידי האמריקאים כנטייה של הסעודים לאמץ את המדיניות הרוסית, אגב ניסיון לפגוע בפופולאריות של ביידן שעמד אז בפתח בחירות האמצע.
פומבית, הצהירו דוברי הבית הלבן בימים האחרונים כי הדיאלוג עם סעודיה יימשך וכי ארה"ב לא מבקשת ממדינות לבחור בינה לבין סין, אך ברור כי בחדרי חדרים האמריקאים פחות נלהבים מהפרופיל הגבוה של הביקור ומהאפשרות שסין תשיג באזור יתרונות כלכליים נוספים. בהביט זה נראה שלאמריקאים יש מה לחשוש.
לפי דיווחים בתקשורת הסעודית, הביקור של הנשיא שי יהווה "עליית מדרגה" ביחסים הכלכליים בין שתי המדינות כאשר הסכמים בשווי של כ-30 מיליארד ייחתמו בין הצדדים, כולל בתחום הסחר והאנרגיה הגרעינית. שתי המדינות גם מתכוונת להשיק מיזם ענק בתחום הפטרוכימי בהשקעה כוללת של כ-6 מיליארד דולר. הסכמים אלה יתנו דחיפה נוספת ליחסים כלכליים הולכים ומתרחבים בין שתי המדינות. סין היא שותפת הסחר המובילה של סעודיה מאז 2017 כששווי הסחר בין שתי המדינות הגיע ליותר מ-80 מיליארד דולר בשנה שעברה, פי שתיים מהנתון שלפני עשור. סעודיה היא ספקית הנפט המובילה לשוק הסיני עם נתח של כ-17%, בעוד ההשקעות הסיניות בשוק הסעודי נאמדות בכ-8 מיליארד דולר.
עבור סעודיה, מדינות במפרץ ומדינות ערביות שיגיעו לפגוש את הנשיא הסיני הבחירה היא "טבעית" שכן "יוזמת החגורה והדרך" של המעצמה האסייתית משתלבת היטב בתכניות הפיתוח והגיוון הכלכלי שמיישמות המדינות הללו. מבחינת מדינות המפרץ היוזמה הסינית מסייעת ביצירת שותפויות אזוריות, משדרגת תשתיות ומקדמת פרויקטי אנרגיה חיוניים. ההצטרפות ליוזמה מבחינת המפרציות חיונית גם מאחר שהיא מגבירה את קשרי הסחר עם בעלות ברית חשובות כמו פקיסטן ומצרים. לפיכך, כל עוד ארה"ב לא תציג יוזמות אזוריות משמעותיות ותעורר מחדש את אמונן של מדינות ערב לגבי כוונותיה בעתיד, הן תמשכנה לטפח את היחסים עם סין.