סגור
קידוחי נפט של אקסון מוביל ב גינאה הצרפתית
אסדת קידוח נפט של אקסון מוביל בגינאה הצרפתית (צילום: אתר החברה)

משבר האקלים
מסמכים פנימיים של תעשיית הנפט חושפים כיצד פועל מצג השווא הירוק

ועדת הפיקוח על בית הנבחרים בארה"ב קובעת כי מסמכים פנימיים של חברות הנפט מצביעים על כוונתן להמשיך להרחיב את פעילותן שפוגעת באקלים, וכי הן נוקטות צעדים נגד רגולציה ירוקה. זאת בזמן שהן מציגות לציבור מצג שווא ירוק על מנת לא לפגוע ברווחיהן. "למרות שחברות הנפט מודעות לנזקים - אין להן תוכניות", נכתב

חברות הנפט הגדולות הפועלות בארה"ב מטעות את הציבור בנוגע למשבר האקלים, תוך גריפה של "רווחי שיא על חשבון הצרכנים האמריקאים, וקמפיין ארוך טווח של גרינווש (טיוח של פעולות מזהמות ויצירת תדמית ירוקה נכזבת - ש"א)". את ההאשמות הללו מטיחים כעת מחוקקים דמוקרטים במסגרת ועדת הפיקוח על בית הנבחרים בארה״ב, לאחר שנה של חקירה של דיסאינפורמציה אקלימית לה אחראיות החברות. שריפה של פחם, נפט וגז היא התורמת העיקרית לשינויי האקלים, אך למרות שהחברות מציגות לציבור תדמית ירוקה ואקלימית וטוענות שהן מפחיתות פליטות גזי חממה, אפילו עד כדי להציג עצמן כחלק מהפתרון למשבר האקלים, מסמכים פנימיים של התעשייה עצמה חושפים כיצד החברות נמנעות מהתחייבויות אמיתיות בעניין.
מאז אוקטובר 2021, ועדת הפיקוח של בית הנבחרים בארה"ב קיימה סדרה של שימועים במטרה לחקור את הדיווחים תוך חשיפת המסמכים, ההצהרות והפעילות של חברות האנרגיה העוסקות בדלקי מאובנים במדינה, ובמיוחד שברון (Chevron), של (Shell), אקסון מוביל (ExxonMobil)‏, BP, ומכון הנפט האמריקאי (API). לפי הוועדה, התעשייה עוסקת בגרינווש כדי לטשטש את ההשקעות המסיביות שלה לטווח הארוך בדלקי מאובנים ואת הכישלון להפחית את הפליטות לאורך השנים, למרות הנזקים הכבירים הגלומים בכך.
״למרות שמנכ״לי חברות הדלקים הודו בפני הוועדה שהמוצרים שלהם גורמים למצב חירום אקלימי, המסמכים שבידינו מגלים שלתעשייה אין תוכניות אמיתיות בנושא, והיא מתכננת להתקדם בעשורים הבאים עם פיתוח תשתיות דלקים. החברות יודעות שההבטחות שלהן בלתי מספקות, אך הן נותנות עדיפות לרווחי שיא על פני עלויות שינויי האקלים״, אמרה יו״ר הוועדה, קרולין מאלוני, ששיגרה ביום שישי מכתב עם עיקרי הממצאים לשאר חברי הוועדה.
לפי ממצאי הוועדה, למרות ההבטחות הציבוריות שדלקים מאובנים הם רק "דלק גשר" למקורות אנרגיה נקיים יותר, התעשייה הכפילה את ההסתמכות ארוכת הטווח על דלקים מאובנים ללא כוונה לנקוט פעולות קונקרטיות למעבר לאנרגיה נקייה. כך למשל, שקף אסטרטגי שהוצג לדירקטוריון "שברון" מסביר שבעוד ששברון רואה "מתחרים עסקיים נסוגים" מנפט וגז, האסטרטגיה שלה היא "להמשיך להשקיע" ולנצל את הקונסולידציה בתעשייה.
BP אמנם הודיעה על תמיכה בהסכם פריז, אך בסקירת ביצועים תפעולית פנימית ב־2017 תיארה את כוונתה להגדיל באופן משמעותי את הפיתוח גם במדינות מפותחות, הנפגעות הגדולות ביותר ממשבר האקלים. כמו כן, חברת יחסי הציבור שלה הציעה במצגת לתמוך ברגולציה על מתאן - גז חממה עוצמתי המהווה רכיב עיקרי בגז - כדי לבצר בפועל את השימוש העתידי בגז ואת עתידה של התעשייה תוך השפעה על הרגולציה. דו"ח פנימי של מכון הנפט האמריקאי מראה כי מסגרת הפעולה האקלימית שלו לשנת 2021 אורגנה סביב המטרה של "המשך קידום הגז כפתרון לכלכלה דלת פחמן".
החברות שנבדקו בוועדה אמנם התחייבו פומבית ליעדי אפס פליטות נטו בשנת 2050, אך מומחים מצאו שאף אחת מההבטחות שלהן לא תואמות את קצב והיקף הפחתת הפליטות הנדרשות לשם כך. לפי מסמך הוועדה, חברות האנרגיה מודות באופן לא פומבי שהן נקטו אסטרטגיה של "להתנגד ולחסום" תקנות אקלים, תוך שהן מתכננות לצמצם את הפליטות רק "במקום שבו זה הגיוני מסחרית". במילים אחרות: למרות הנזק שנגרם לסביבה ולבריאות האדם, החברות לא מתכננות לצמצם למעשה את הפליטות. מאלוני הדגישה בדבריה כי ״כישלונה של תעשיית דלקי המאובנים לבצע השקעות משמעותיות במעבר ארוך טווח לאנרגיה נקייה יותר מקומם במיוחד לאור הרווחים העצומים שהחברות הללו גורפות על חשבון הצרכנים — כמעט 100 מיליארד דולר לאקסון, שברון, של ו־BP רק בשני הרבעונים האחרונים״.
חברות הנפט והגז מגלות עניין גובר בנושא האקלים, בהלימה להתעניינות הציבורית ולרגולציה הגוברת ברחבי העולם, הדוחפת לצמצום פליטות ומעבר לאנרגיה מחדשת. נזכיר, כי בוועידת האקלים שנערכה בחודש שעבר בשארם א־שייח שבמצרים, בה דנו המדינות בתיאום פעולה לבלימת שינויי האקלים, לצד נציגות לכ־200 מדינות, נכח מספר שיא של 636 לוביסטים של חברות מזהמות. החברות אינן ממהרות לשנות את נתיבי הצמיחה לאפיקים נטולי פליטות: ההשקעה באנרגיה נקייה מהווה לכל היותר רק כ־5% מההוצאות ההון של חברות הנפט והגז ברחבי העולם, כך לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית.
בגרינפיס ארה״ב אמרו לאחר פרסום הדו״ח כי ״עבור תעשיית הנפט והגז, עיכוב הפתרונות והסחת דעת הם הדרך החדשה להכחיש את משבר האקלים. החברות ממשיכות בקמפיין של עשרות שנים לחסימת פתרונות אקלים אמיתיים ומבוססי מדע, שמטרתם היא לטפל בנזק שהחברות האלו גרמו לבריאותנו ולכדור הארץ״.