הטבעת סביב רוסיה מתהדקת: סנקציות אירופיות על 10 אוליגרכים בולטים
הטבעת סביב רוסיה מתהדקת: סנקציות אירופיות על 10 אוליגרכים בולטים
האיחוד האירופי הקפיא נכסים והטיל הגבלות תנועה על האוליגרכים המקורבים לנשיא רוסיה, ובהם מיכאיל פרידמן, אלישר אוסמנוב וסרגיי רולדוגין - "הארנק של פוטין"; בתוך כך ההון של עשירי-העל במדינה התכווץ השנה ב-83 מיליארד דולר; חלקם החל להבריח יאכטות לאיים המלדיביים ולמונטנגרו מחשש שיעוקלו
האיחוד האירופי הקפיא את הנכסים והטיל הגבלות תנועה על כ-10 אוליגרכים בולטים, רבים מהם בעלי קשרים קרובים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כך לפי דיווח ב"פייננשל טיימס". המהלך נועד להעניש את האנשים החזקים ברוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה, הכוללים את מייסד אלפא גרופ מיכאיל פרידמן, בעל המניות בחברה פטר אבן (Petr Aven) וכן את איגור סצ'ין וניקולאי טוקרב, המנכ"לים של חברות הנפט רוסנפט וטרנסנפט, ואיש העסקים אלישר אוסמנוב.
הסנקציות, שנכנסו לתוקף באופן מידי, הן צעד נוסף שנוקטים באיחוד בניסיון לפגוע בכלכלה הרוסית ולשבש את מאמצי המלחמה של פוטין. עד כה הצעדים שנקטו ארצות הברית והאיחוד האירופי נגד רוסיה הובילו לירידה חדה בשווי הרובל ולמשיכות מזומנים המוניות מצד אזרחי המדינה.
פרידמן, שצורף לרשימת הסנקציות האחרונות מצד האיחוד האירופי, מוגדר כ"איש עסקים בכיר ברוסיה ובמעגל הפנימי של פוטין". הטענה היא שפרידמן תמך ומרוויח מהסיפוח של חבל קרים לרוסיה בשנת 2014 ו"מערעור היציבות של אוקראינה". עוד קודם לכן הוטלו סנקציות נגד הבנק שלו, אלפא בנק, שאינו יכול להנפיק אג"ח, מניות והלוואות באיחוד. יש לציין שפרידמן פרסם השבוע קריאה עם אוליגרך אחר, אולג דריפסקה, להפסקת שפיכות הדמים באוקראינה.
הרשימה השחורה של האיחוד האירופי כוללת גם את גנאדי טימצ'נקו, המייסד ובעל השליטה בוולגה גרופ. הוא גם בעל מניות בבנק רוסיה (Bank Rossiya), שגם עליו הוטלו כבר סנקציות. אוסמנוב, שכאמור גם ברשימה, מכונה לרוב "האוליגרך המועדף על פוטין", בעוד שם נוסף ברשימה, סרגיי רולדוגין, נקרא "הארנק של פוטין", ומחזיק את נכסיו בבנק רוסיה. באיחוד ציינו כי חקירה עיתונאית מצאה שרולדוגין העביר כ-2 מיליארד דולר באמצעות בנקים וחברות זרות כחלק מהרשת הפיננסית הסודית של פוטין.
איש עסקים נוסף ברשימה הוא אלכסיי מורדשוב, יו"ר יצרנית הפלדה Severstal. כמו כן הוא בעל מספר תחנות טלוויזיה ומחזיק ב-34% מחברת התיירות הגרמנית Tui. "מעולם לא הייתי קרוב לפוליטיקה, ותמיד התמקדתי בבניית שווי כלכלי בחברות שעבדתי בשבילן, הן ברוסיה והן מחוצה לה", נמסר בתגובה מצדו של מורדשוב. "איני מצליח להבין כיצד הסנקציות הללו נגדי יתרמו להגעה להסדר בעימות המחריד באוקראינה". בדומה, מחברת הפרייבט אקוויטי LetterOne של פרידמן ואבן נמסר בתגובה שהם "בהלם מוחלט מההאשמות הכוזבות". עוד נמסר כי בכוונתם להילחם נגד חוסר הצדק "עבור עצמם ועשרות אלפי העובדים בבריטניה ובאירופה שתלויים בהם". אוסמנוב עצמו סירב להגיב.
הרשימה השחורה המעודכנת כוללת בכירים נוספים בצבא ובממשלה הרוסית וכן את חברת ביטוח הגז סוגז, שביטחה את הבנייה של גשר המחבר בין חצי האי קרים ורוסיה.
הפסדים קשים לעשירי רוסיה
הצעדים ככל הנראה מתחילים להשפיע, לפחות על הכיס של העשירים. לפי מדד המיליארדרים של בלומברג, עשירי-העל הרוסים, המדורגים בקרב 500 האנשים העשירים בעולם, הפסידו השנה סכום מצרפי של 83 מיליארד דולר. עם זאת, בעקבות הירידות החדות בבורסה, הבנק המרכזי ברוסיה עצר אתמול את המסחר, כך שייתכן שההפסדים עמוקים אף יותר.
המפסיד הגדול ביותר עד כה הוא יו"ר חברת הנפט לוקאויל, ואגיט אלקפרוב, שהונו האישי התכווץ ב-13 מיליארד דולר השנה, הירידה החדה ביותר בקרב 22 המיליארדרים הרוסים שבמדד המיליארדרים של בלומברג. מניית החברה, הנסחרת בלונדון, צנחה ביום שני ב-62.8%. בדומה, גנאדי טימצ'נקו, מייסד תאגיד ההשקעות וולגה גרופ, וחבר ותיק של פוטין, איבד קרוב למחצית מהונו מאז תחילת השנה, לאחר שצנח ב-10.6 מיליארד דולר. סכום דומה נמחק מהונו האישי של ליאוניד מיכלסון, מבעלי המניות בחברת נובטק.
בנוסף לכך הקשיים לא נעצרים רק בהפסדים על הנייר. באיחוד האירופי הצטרפו לבריטניה, ואסרו על כניסת מטוסים פרטיים בבעלות רוסית למרחב האווירי שלו. פירוש הדבר הוא שהאוליגרכים יתקשו להטיס את מטוסי הבואינג והגולפסטרים הפרטיים שלהם. כמו כן בבריטניה מזרזים חקיקה שתחייב בעלי נכסים זרים לחשוף את הזהות שלהם, ולא להסתתר מאחורי חברות אחזקה, מה שעלול לחשוף עסקאות נדל"ן בלונדון שהאוליגרכים ניסו להסתיר.
היאכטות על הכוונת
במקביל באתר CNBC דיווחו כי מספר יאכטות השייכות למקורבים לפוטין נצפו שטות לכיוון האיים המלדיביים ומונטנגרו, ככל הנראה כדי להימנע מהחרמתן בעקבות הסנקציות שהוטלו על האוליגרכים. למלדיביים אין הסכמי הסגרה עם ארצות הברית. החשש של האוליגרכים נובע מהדיווחים על הכרזת הממשל האמריקאי על הקמת כוח משימה שיפעל נגד הנכסים היוקרתיים של האוליגרכים, ובראשם היאכטות והאחוזות.
במקביל בצרפת מכינים רשימה של נכסים שבבעלות האוליגרכים, כולל מכוניות ויאכטות שניתן יהיה להקפיא במסגרת חבילת הסנקציות של האיחוד האירופי. "בשבוע הקרוב נקים כוח משימה טרנס-אטלנטי שיזהה, ימצא ויקפיא את הנכסים של חברות ואוליגרכים רוסים שהוטלו נגדם סנקציות – היאכטות, האחוזות וכל שאר הרווחים המפוקפקים שנוכל למצוא ולהקפיא במסגרת החוק", נמסר בסדרת ציוצים שפרסמו בבית הלבן. בתגובה החלו חלק מהאוליגרכים בהעברת הספינות הרחק מהסנקציות. כך למשל אלקפרוב משיט את היאכטה שלו למונטנגרו מברצלונה. היאכטה שלו כוללת, לפי הדיווחים, בריכה עם רצפת זכוכית ומפל, מנחת מסוקים, מעלית ומועדון חוף. עם זאת, במונטנגרו הודיעו כי בכוונתם להצטרף לסנקציות שמטיל האיחוד האירופי.
עוד שלוש יאכטות בבעלות רוסית נצפו בדרכן למלדיביים באוקיינוס ההודי, שנחשבים ליעד תיירותי מועדף על הרוסים. כך למשל היאכטה של אולג דריפסקה אמורה לעגון בימים הקרובים באיים לאחר שעזבה לפני שבועיים את סרי לנקה.