סגור

ארה"ב קיבלה תמריץ לצמצום פליטות - האם זה מספיק?

החוק להפחתת האינפלציה, שנועד גם להשגת יעדי האקלים שהציבה לעצמה ארה"ב, אכן הצליח לתת בוסט ירוק לשווקים. עם זאת, חוקרים מעריכים שהחקיקה לבדה לא תעזור לממשל ביידן לעמוד בהבטחתו להורדת פליטות גזי החממה בחצי עד 2030

לפני כשנה, ב־16 באוגוסט, חתם בחגיגיות נשיא ארה״ב ג׳ו ביידן על החוק להפחתת האינפלציה. מטרת החוק היתה להפחית את האינפלציה על ידי השקעות ענק בפרויקטים מקומיים והורדת עלויות לאוכלוסייה, תוך ביצוע השקעות היסטוריות בהפחתת פליטות גזי החממה והשגת יעדי האקלים שהציבה לעצמה המדינה.
בעוד יולי האחרון הוכתר כיולי החם ביותר שתועד מעולם בכדור הארץ ואסונות אקלים נותנים אותותיהם ברחבי העולם, בארה״ב מסכמים את השפעת החוק בחלוף שנה: החוק הצליח לתת בוסט ירוק לשווקים, אך הוא לא עונה לבדו על יעדי הפחתת הפליטות שהציב הממשל האמריקאי.
כדי להאיץ התקנות של אנרגיה מתחדשת ולממן טכנולוגיות מעבר לכלכלה מאופסת פחמן, הכריז הממשל האמריקאי במסגרת החוק על תוכניות זיכויי מס בגובה 369 מיליארד דולר בעשור לאנרגיה נקייה ותוכניות אקלים, והכסף כבר זולג דרך הסוכנויות הפדרליות לכלכלה האמריקאית. בתוך שנה אחת חוק הפחתת האינפלציה יצר כ־170,606 מקומות עבודה ולפחות 272 פרויקטים חדשים של אנרגיה נקייה הוכרזו. במדינות ברחבי ארה״ב מקימים יזמים פרויקטים חדשים ומצליחים למשוך השקעות מרחבי העולם. על פי איגוד האנרגיה הנקייה האמריקאית, ההשקעה במתקנים לייצור אנרגיה נקייה השנה שווה להשקעה באלו שהוקמו בשבע השנים הקודמות גם יחד.
בגולדמן זאקס העריכו לאחרונה כי החוק להפחתת האינפלציה עשוי להוביל להשקעה של כ־3 טריליון דולר בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת עד 2032 ולתמרץ השקעות בגובה 11 טריליון דולר בתשתיות.
עוד לפי ההערכות, התמריצים הכוללים שיספק לבסוף הממשל האמריקאי ליישום החוק עשויים להגיע לכ־1.2 טריליון דולר בעשור, כדי לייצר סביבה רגולטורית תומכת למעבר האנרגטי. עד שנת 2050 תעמוד, לפי הערכת גולדמן זאקס, ההשקעה השנתית הממוצעת של ארה״ב בהפחתת פחמן על כ־400 מיליארד דולר בממוצע, המהווים כ־1.3% מהתמ"ג. שיא ההשקעות מוערך בכ־520 מיליארד דולר, או 1.7% מהתמ"ג, באמצע שנות ה־30.
השימוש באנרגיה מזהמת בארה״ב יירד בהדרגה, כשצריכת הגז הטבעי תפחת ככל הנראה לאחר שנת 2030, אך תהיה עמידה יותר מצריכת הנפט והגז. בסקטור המגורים והמסחר, חשמל יחליף בהדרגה כמעט לחלוטין את הגז הטבעי.
לפי שרודרס, מכירות הרכבים החשמליים נמצאות בשיאן בשל צעדי הממשל האמריקאי. מכירות הרכבים החשמליים עלו ב־54% ברבעון הראשון של 2023 בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022 וכעת אחד מכל 12 רכבים שנמכרים הוא חשמלי. המכירות מונעות על ידי שילוב של הורדות מחירים על ידי יצרניות הרכב, זיכוי מס בשווי של עד 7,500 דולר לצרכנים והטבות מס ליצרניות רכב המייצרות רכבים בארה״ב במקום מעבר לים.
טסלה, יונדאי, קיה, פורד, GM וב.מ.וו הן רק חלק מיצרניות הרכב שמשקיעות מיליארדים דולרים בכושר ייצור רכבים חשמליים כעת בארה"ב. בגולדמן זאקס מעריכים כי בעקבות יישום החוק נתח שוק רכבי החשמל יעלה ל־75% עד 2040 ול־100% עד 2050, וכי רכב חשמלי אחד המחליף מכונית אחת עם מנוע בעירה פנימית מפחית את צריכת הנפט ב־11 חביות בשנה בממוצע.
החוק האמריקאי מציע הנחה של 30% על התקנת פאנלים סולאריים על גגות בתים באמצעות זיכוי מס, וזה עוזר לדחוף אנרגיה נקייה גם למקומות שבהם הפחם עדיין מספק חשמל זול. הודות לסובסידיות, אנרגיית השמש והרוח כבר הופכות להרבה יותר זולות: שמש בכמעט 40% ורוח ב־55%, כך לפי ניתוח עצמאי של קבוצת Rhodium, חברת ניתוח העוקבת אחר פליטות גזי חממה בכלכלה האמריקאית.
הממשל אמריקאי שואף לעודד צמיחה בשוק הייצור המקומי כדי לערער את השליטה של סין בענף הייצור ולפי שרודרס, מאז העברת החוק, מגזר ייצור הסוללות בארה"ב חווה שיעורי צמיחה גבוהים יותר מאירופה ואפילו מסין. כך, למשל, שוק ייצור הסוללות, החיוניות למעבר לאנרגיה מתחדשת בשל הצורך לאגור אנרגיה המיוצרת במהלך היום או עבור המכוניות החשמליות, גם הוא בצמיחה גבוהה. התמריצים כל כך משמעותיים עד שתאגידי רכב העבירו מחדש הוצאות הון מאירופה לארה"ב, גם פולקסווגן וגם נורת'וולט העמידו את התוכניות האירופיות שלהן השנה כדי לחפש חלופות אמריקאיות. גם יצרניות סולאריות מעבירות ייצור לארה״ב כדי לזכות בזיכויי המס.
המגזר העסקי מסמן את המגמה. "כשהממשלה הפדרלית משקיעה, אנחנו מגיעים לנקודת המפנה מהר יותר", אמרה ברברה המפטון, מנכ"לית סימנס ארה"ב, לרשת התקשורת AP והוסיפה כי החברה השקיעה 260 מיליון דולר בפרויקטים של סוללות או אחסון סוללות בשנים האחרונות. ג'ייסון מורטימר, סגן נשיא בכיר למכירות גלובליות ב־EH2, המייצרת מימן נקי - טכנולוגיה שעדיין נמצאת בחיתוליה, אמר כי "החוק מאיץ את קידום המימן בקנה מידה של כארבע עד חמש שנים", ובכך מאפשר, לדבריו, לארה״ב להתחרות באירופה.
החוק להפחתת האינפלציה הוא התגובה המשמעותית ביותר של אמריקה לשינויי האקלים, לאחר שעשרות שנים של שתדלנות מצד אינטרסים של נפט, גז ופחם עצרו כל ניסיון לפעולה משמעותית מצד הממשל בעוד פליטות גזי החממה דהרו למעלה ויצרו עולם חם ומסוכן יותר.
ממשל ביידן סבור שהצעת החוק תסייע לקיים את הבטחתו לצמצם את הפליטות של ארה"ב בחצי עד 2030, אך ניתוחים עצמאיים שבוצעו חזרו עם ממצאים אופטימיים פחות. כך, למשל, ניתוח של חוקרי פרינסטון מצא שיישום החוק יוביל להפחתת פליטות של 41% עד סוף העשור. זהו שיפור משמעותי, אך אין בכך די כדי להדביק את הבטחות או שאיפות הממשל.