FTהקרנות של ייל והרווארד תפחו, הסטודנטים ייהנו
FT
הקרנות של ייל והרווארד תפחו, הסטודנטים ייהנו
האוניברסיטאות המובילות בארה"ב רשמו השנה תשואות של עשרות אחוזים על תיקי ההשקעות שלהן, שהתבססו על מניות והון סיכון. חלקן נענו לקריאות לתגמל את התלמידים והסגל עם הקלות בשכר הלימוד ובונוסים
כמה מהאוניברסיטאות היוקרתיות ביותר בארה"ב נענות לקריאות להשקיע יותר בסטודנטים ובצוות, זאת לאחר שקרנות ההשקעה שלהן רשמו את התשואות הגבוהות ביותר זה עשורים בזכות זינוק במחירי נכסים.
אוניברסיטאות נמנו עם המרוויחות הגדולות מהראלי בשווקים, זאת משום שהן מזרימות נתח גדול מהמענקים שהן מקבלות מבוגרים ומתורמים אחרים, למניות ולהשקעות פרטיות. אך השווי התופח של הקרנות שלהן בשנים האחרונות עורר דרישה לחלוק את העושר עם סטודנטים ועובדים, זאת באמצעות הורדת שכר הלימוד והעלאת משכורות.
"צמצום עלויות והרחבת הגישה, כולל דרך הורדת שכר הלימוד תהיה מהלך אמיץ ובר מימוש באקלים הנוכחי", ציין ריצ'ארד וטר, לשעבר פרופסור לכלכלה באוניברסיטת אוהיו.
המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס (MIT) דיווח בשבוע שעבר על תשואה "בלתי צפויה" של 55.5% על ההשקעות עבור השנה הפיסקאלית שהסתיימה ביוני, מה שגרם לאוניברסיטה להתחייב להעלאת הסכומים שהיא תפריש מהקרן לטובת הסטודנטים והצוות.
"כשטוב, צריך לפצות אותנו"
MIT מסרה כי תגדיל את הסכומים שהיא מושכת מהקרן ב־30%, מ־3.1% ל־4.2%, תוספת של כ־286 מיליון דולר ל־1.1 מיליארד דולר, החל ביוני הבא. בדומה, קולג' דרטמות', שהקרן שלו רשמה תשואה של 46.5% בשנה הפיסקאלית, ביטל את שכר הלימוד עבור סטודנטים שהוריהם השתכרו פחות מ־65 אלף דולר בשנה והעניק לעובדים בונוס חד־פעמי בגובה 3% משכרם. אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, שדיווחה על תשואה של 65%, הודיעה כי תתחייב ל־1 מיליארד דולר נוספים בסיוע. כמו כן, היא מסרה כי מועמדים שעשויים להתקשות בתשלום שכר לימוד מלא, לא יהיו בעמדת נחיתות בעת הגשת מועמדותם.
הקרן של הרווארד סיימה את השנה הפיסקאלית עם 53.2 מיליארד דולר בנכסים, המייצגים עלייה של 33.6%. באפריל, האוניברסיטה, בקיימברדיג' מסצ'וסטס, דיווחה כי היא תגדיל את הסכום שהיא מפרישה מהקרן ב־2.5% מכלל הנכסים. בשנה הפיסקאלית החולפת, קרן ההשקעות של הרווארד השתמשה ב־2 מיליארד דולרים, שהם כ־2% מכלל הנכסים שלה.
התשואות הציתו מחדש דיון ארוך שנים לגבי גודלן של הקרנות באוניברסיטאות הגדולות. הרבה מאוד מהקרנות הללו רשמו תשואות שנתיות גבוהות מ־10% בעשור החולף, מה שהביא לביקורת מחודשת לגבי תוכניות ההוצאות שלהן ברקע ההאמרה בשכר הלימוד. העלות הממוצעת של קולג' בארה"ב צמחה פי שלושה בשני העשורים האחרונים ל־35,720 דולר בשנה, כך לפי נתוני Education Data Initiative.
סטודנטים הם לא היחידים הגורסים שעליהם ליהנות מהביצועים החזקים של קרנות ההשקעה. גם אנשי צוות מציבים דרישות למשכורות ולתנאים משודרגים.
"המוסדות אומרים לנו לעתים קרובות שעלינו להדק את החגורה משום שהזמנים קשים", ציינה אירן מאלווי, ראש האגודה האמריקאית למרצים בארה"ב, ארגון ללא מטרות רווח המייצג חברי פקולטות. "כשהזמנים טובים, צריך לפצות אותנו", הוסיפה.
עם זאת, מנהלי אוניברסיטאות מסוימות מיהרו לצנן את הציפיות להעלאה גדולה בהוצאות ברקע הביצועים החזקים של קרנות ההשקעה. "אין ספק כי הרווארד נהנית ממשאבים גדולים יחסית לאוניברסיטאות רבות אחרות, אבל בניגוד לתפיסה הרווחת, לאוניברסיטה אין עושר בלתי מוגבל", ציין סמנכ"ל הכספים של האוניברסיטה תומאס הוליסטר בראיון.
חלק גדול מהרווחים מגיע מהשקעות פרטיות כמו הון סיכון, ערוץ חביב במיוחד על קרנות גדולות כמו של ייל.
קולג'ים ואוניברסיטאות דיווחו עד כה על החזרים חציוניים של 34.6% בשנה הפיסקאלית החולפת, התוצאות הטובות ביותר מאז תחילת שנות ה־80, כך לפי הערכות מוקדמות של קיימברידג' אסוסייטס. תיק השקעות המחולק ל־60% מניות ו־40% אג"ח רשם תשואה של כ־20% במהלך אותה תקופה.
צריך לחכות למזומנים
משקיעים אומרים כי רוב התשואות על הון סיכון היו על הנייר, וכי לא ניתן יהיה לממשן במהירות כדי לממן עלייה גדולה יותר בהוצאות.
"חלק גדול מהנתון השנתי איננו ממומש", ציינה אנדריאה אורבך, מנהלת השקעות פרטיות גלובליות בקיימברידג', שמעריכה כי קרן ההון סיכון החציונית בארה"ב טיפסה ב־88.1% בשנה שהסתיימה ביוני.
סקוט ווילסון, סמנכ"ל השקעות ראשי באוניברסיטת וושינגטון, אמר כי עיקר הביצועים החזקים של המוסד הגיעו מתיק המניות, אך כי השקעות פרטיות היוו גם כן חלק משמעותי.
"אנחנו מרוצים מאוד מהביצועים, אבל התשואה השנתית הזו בוודאי אינה משמעותית עד כדי כך, במיוחד בשנה כזו", אמר ווילסון. "אנחנו נאמין למספרים כאשר המזומנים יחצו את המפתן".
* * *
למען 43 מיליון אמריקאים
הדמוקרטים לוחצים על ביידן למחוק מיליארדי דולרים בהלוואות סטודנטים
חברי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב מגבירים את לחציהם על הבית הלבן, כדי שהנשיא ג'ו ביידן יפעל למחיקת הלוואות סטודנטים. מדובר באחד הנושאים הבוערים ביותר על סדר היום, זאת בשל היקף חדלויות פירעון של 15% בממוצע, ההופך את ההלוואות לפצצת זמן מתקתקת. לשם השוואה, בשיאו של המשבר הפיננסי, חדלויות פירעון על משכנתאות עמדו על 7%.
על פי דיווח של האתר The Hill, מנהיג הרוב בסנאט, צ'רלס שומר, שנוהג להתעמת עם הבית הלבן בנושא, צייץ ביום חמישי שעבר בטוויטר כי "היום יהיה יום נהדר עבור הנשיא ביידן והסגנית קמלה האריס בעניין #CancelStudentDebt" — ההשטאג המציין את המאבק בנושא מחיקת ההלוואות.
חברת בית הנבחרים פרמילה ג'יאפאל מוושינגטון, יו"ר המועצה הפרוגרסיבית בקונגרס, צייצה: "הקלה בחובות סטודנטים טובה לאנשים וטובה לכלכלה. למען 43 מיליון אמריקאים, הנשיא יכול וחייב להקל את נטל חובות הסטודנטים". הפרוגרסיבים רוצים שביידן ימחל על חובות פדרליים של סטודנטים בסכום של עד כ־50 אלף דולר לכל לווה. מחיקה בהיקף זה תבטל חובות סטודנטים עבור כ־80% מכ־44 מיליון הסטודנטים האמריקאים שחובם לממשל עומד על 1.59 טריליון דולר. לפי משרד החינוך האמריקאי, ההיקף הכולל של חובות הסטודנטים, כ־1.7 טריליון דולר, גבוה ב־739 מיליארד דולר מחובות כרטיסי האשראי בארה"ב.
למרות שביידן שלל מחילת חוב בהיקף כזה, הוא הביע נכונות לתוכנית בהיקף קטן יותר, בהתאם להכנסות הלווים. בעבר הסכים למחיקת חוב של עד כ־10,000 דולר ללווה, שתכסה כ־40% מנוטלי הלוואות פדרליות.
מחיקה נרחבת של הלוואות סטודנטים זוכה לתמיכה בקרב הדמוקרטים על רקע מגפת הקורונה. בעוד שהפרוגרסיבים תומכים בתוכנית שאפתנית כאמצעי לסגירת פערי העושר הבין־גזעיים בארה"ב, בכירי המפלגה, כמו שומר, החלו להביע בכך תמיכה רק לאחר נצחון ביידן. התומכים טוענים כי המהלך יסייע לדמוקרטים בבחירות האמצע בשנה הבאה.
חדשות החוץ