ביידן: "כדי להילחם באינפלציה צריך להוריד את העלויות, לא את השכר"
ביידן: "כדי להילחם באינפלציה צריך להוריד את העלויות, לא את השכר"
נשיא ארה"ב נשא הלילה את נאום מצב האומה, בו התייחס למצב באוקראינה וחשף את התוכניות הכלכליות שלו. בין היתר, הוא אמר כי יש "לחייב את התאגידים ואת העשירים לשלם את חלקם ההוגן", ודחה את הטענות שתוכנית החילוץ שלו ממשבר הקורונה גרמה לזינוק באינפלציה, שהגיעה לשיא של 40 שנה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הלילה את נאום "מצב האומה" השנתי שלו, בו התייחס למצב באוקראינה וחשף שוב את התוכניות הכלכליות שלו, ביניהן העלאת המס על העשירים ושיעור מס החברות וזאת על מנת לממן את היוזמות החברתיות שלו.
"אני אולי טועה, אבל נראה לי שאם נערוך הצבעה סודית פה בקונגרס, נגלה שכולנו מסכימים שמערכת המס הנוכחית אינה הוגנת. עלינו לתקן אותה. אני לא מנסה להעניש אף אחד אבל עלינו לחייב את התאגידים ואת העשירים לשלם את חלקם ההוגן", הכריז ביידן.
בנאומו קרא ביידן לחזק את התעשייה האמריקאית, לתמוך בשרשראות האספקה, להוריד את עלויות הביטוח הרפואי, להגביר את התחרות ולצמצם את הגירעון התקציבי.
"דרך אחת להילחם באינפלציה היא להוריד את השכר ולהפוך את האמריקאים לעניים יותר", אמר ביידן. "אני חושב שיש לי רעיון טוב יותר להילחם באינפלציה. להוריד את העלויות, לא השכר", אמר בנוגע לשיעור האינפלציה המאמיר במדינה, שהגיע לשיא של 40 שנה. לפיכך, הוא התחייב להציב את השגת השליטה על האינפלציה בראש סדר העדיפויות שלו. עוד הוא הסביר כי הממשל פועל להורדת עלויות המשלוחים בים, שזינקו מאז פרוץ המגפה, וממשיך במאמציו להורדת מחירי התרופות במרשם.
ביידן אף ניצל את הבמה על מנת לדחות את הביקורת שהופנתה כלפיו בטענה שתוכנית החילוץ שלו בגובה 1.9 טריליון דולר היא אחד הגורמים לעליית האינפלציה, והגן על המדיניות הכלכלית שלו ועל דרך ניהול המגפה. לדבריו, חבילת הסיוע עזרה לכלכלה להשיג את שיעור הצמיחה המהיר ביותר בשוק העבודה בהיסטוריה של המדינה ואת שיעור הצמיחה במהיר ביותר בייצור מזה 40 שנים. "היה עלינו לפעול וכך עשינו. זה עבד. התוכנית יצרה מקומות עבודה. הרבה מקומות עבודה", הכריז. במקביל, ביידן הכיר גם בקשיים הכלכליים שחווים אמריקאים רבים לנוכח הנסיבות. "המגפה הייתה עונש", אמר. "אני מבין".
"על אף כל נקודות האור בכלכלה שלנו, צמיחת שיא בשוק העבודה ושכר גבוה יותר, משפחות רבות מדי עדיין מתקשות לשלם חשבונות", הוסיף. "האינפלציה גוזלת מהם את הרווחים שהיו יכולים להרגיש".
נזכיר כי בינואר נמדד בארה"ב זינוק של 7.5% במדד המחירים לצרכן בחישוב שנתי, שיא מאז פברואר 1982, כאשר תחזית הכלכלנים הייתה לעלייה של 7.3%. עלייה נרשמה גם בחישוב חודשי של 0.6% בינואר לעומת דצמבר האחרון. הצפי היה לעלייה של 0.5%.