הערים היקרות בעולם: סינגפור וציריך בראש, ת"א ירדה למקום השמיני
הערים היקרות בעולם: סינגפור וציריך בראש, ת"א ירדה למקום השמיני
בשנה שעברה חלקה סינגפור את המקום הראשון בדירוג EIU עם ניו יורק, שירדה למקום השלישי; ציריך עלתה מהמקום השישי, תל אביב ירדה מהמקום השלישי, אך הסקר השנה נערך לפני תחילת המלחמה. דמשק דורגה כעיר הכי פחות יקרה, ולפניה טהראן וטריפולי
תל אביב היא העיר השמינית היקרה בעולם, כך לפי מדד יוקר המחיה העולמי של חברת המחקר EIU. ביחד עם תל אביב דורגה גם קופנהגן. את המקום הראשון חולקות ציריך וסינגפור, כשניו יורק וז'נבה מדורגות יחדיו במקום השלישי.
המדד הנוכחי משקף את האינפלציה שנותרה גבוהה בחלקים נרחבים בעולם, ויוקר המחיה הממוצע עלה ב-7.4% לעומת השנה שעברה. עם זאת, מדובר בהאטה לעומת הזינוק של 8.1% במחירים שנרשם ב-2022. מחירי המצרכים עלו בשיעור הגבוה ביותר, בעוד שמחירי החשמל עלו בשיעור הנמוך ביותר. "להערכתנו האינפלציה תמשיך לרדת ב-2024, לאחר שההשפעות המעוכבות של עליות הריבית יתחילו לבוא לידי ביטוי בפעילות הכלכלית", מסרה בהצהרה אופסאנה דאט, מעורכות המדד.
ציריך עלתה מהמקום השישי בשנה שעברה והוכתרה כאמור כעיר היקרה ביותר, זאת בעיקר בשל התחזקות הפרנק השוויצרי שהוביל לעליית מחירי המצרכים, המוצרים לבית והבידור. סינגפור שמרה על מקומה בראש הדירוג, זו הפעם התשיעית מתוך 11 הדירוגים האחרונים, והעורכים ציינו בעיקר את המחירים הגבוהים של התחבורה והביגוד. ניו יורק ירדה למקום השלישי לאחר שבשנה שעברה דורגה ביחד עם סינגפור, המחירים בעיר עלו ב-1.9%. יחד איתה דורגה ז'נבה.
במקום החמישי דורגה הונג קונג, ואחריה לוס אנג'לס במקום השישי ופריז שביעית. תל אביב, שירדה מהמקום השלישי, וקופנהגן דורגו במקום השמיני המשותף, אך יש לציין כי הסקר עליו התבסס הדירוג נערך לפני מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. סן פרנסיסקו סגרה את העשירייה הראשונה. בסך הכל היו שלוש נציגות לארה"ב, שתי נציגות מאסיה וארבע ערים אירופיות.
לעומת זאת, דמשק דורגה כעיר הכי פחות יקרה, ולפניה טהראן וטריפולי. בירת ונצואלה קראקס לא מדורגת וזאת מכיוון שהמחירים בעיר זינקו ב-450% מאז 2022 ועלולים לעוות את החישובים. הערים סנטיאגו דה קרטרו ואגואסקליינטס במקסיקו רשמו על העליות הגדולות ביותר למקומות 51 ו-82, בהתאמה. מדובר בעלייה של 48 מקומות לסנטיאגו ושל 39 מקומות לאגואסקליינטס. העלייה הזו נובעת מהתחזקות הפסו מול הדולר ועלייה בהשקעות. גם ברלין עלתה בדירוג וממוקמת השנה במקום ה-42, לאחר שעלתה מהמקום ה-49 בשנה שעברה.
מנגד, הערים הסיניות ירדו השנה בדירוג על רקע ההתאוששות הכלכלית האיטית. כך למשל, בייג'ינג ירדה ב-26 מקומות ל-60. מוסקבה וסנט פטרסבורג הרוסיות רשמו את הירידה הגדולה ביותר, זאת בעקבות הסנקציות שהוטלו על המדינה מאז הפלישה לאוקראינה והיחלשות הרובל. מוסקבה ירדה למקום ה-142 וסנט פטרסבורג ל-147.
במדד השתתפו 173 ערים מרחבי העולם, והדירוג התבסס על השוואת המחירים של יותר מ-400 מוצרים ושירותים.