משבר האקליםסיביר בוערת: הצבא הרוסי שיגר מטוסים לכיבוי שריפות הענק בצפון המדינה
משבר האקלים
סיביר בוערת: הצבא הרוסי שיגר מטוסים לכיבוי שריפות הענק בצפון המדינה
שריפות הענק כילו כבר שטח של 8,000 קמ"ר. יותר מ-2,600 לוחמי אש פעלו לכיבוי השריפות באזור יקוטיה, שבחלקים ממנו עומדת הטמפרטורה הממוצעת בינואר על מינוס 48 מעלות
סיביר בוערת: הצבא הרוסי שיגר להק מטוסי כיבוי כדי לתמוך באלפי לוחמי האש שפועלים לכיבוי שריפות הענק בצפון המדינה, שכילו כבר שטח של 8,000 קמ"ר.
חבל סיביר, שרק השם שלו מעלה אסוציאציות למקום קר וקפוא, נמצא בימים אלו בעיצומו של גל חום קיצוני, שהביא להצתה של שריפות יער נרחבות. אתמול, לפי דיווח של הגארדיאן, יותר מ-2,600 לוחמי אש פעלו לכיבוי השריפות באזור יקוטיה, שבחלקים ממנו עומדת הטמפרטורה הממוצעת בינואר על מינוס 48 מעלות.
בשבועות האחרונים נמצא האזור תחת מצב חירום בגלל השריפות המשתוללות. "אנחנו נחנקים, עשן צורב מרעיל את הריאות שלנו", נכתב בעצומה של תושבים מקומיים, שדורשים מנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להעביר לאזור יותר ציוד וכוחות לכיבוי השריפות.
בשנים האחרונות, משבר האקלים הפך את עונת השריפות ברוסיה לארוכה ולחריפה יותר, והטמפרטורות בסיביר טיפסו בעקביות לשיאים חדשים. גם השנה כבר הספיקו הטמפרטורות לשבור שיאים, כשהימים החמים ביותר של הקיץ עוד לפנינו. "הסיכון לשריפות גדל משמעותית בכל המדינה בגלל גל החום החריג", צוטט בגארדיאן שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו.
מוסקבה, למשל רשמה השנה שיא של 120 שנה לחודש יוני: 34.7 מעלות. בסיביר, בעיר יקוטסק נמדדו 35 מעלות ובוורחויאנסק, 110 ק"מ צפונית לחוג הארקטי ואחד ממקומות היישוב הקרים בעולם (שיא הטמפרטורה השלילי שם עומד על מינוס 67.8 מעלות), נמדדו הקיץ יותר מ-30 מעלות. "הטמפרטורה ממש גבוהה, 8 עד 10 מעלות יותר מהרגיל. זה מאוד חריג למדוד טמפרטורות של יותר מ-30 מעלות כל כך צפונה", אמר לעיתונאים ראש השירות המטאורולוגי של רוסיה, רומן וילפאנד.
מדענים מתריעים לא רק מהסכנה המיידית מהשריפות, אלא גם מההשפעה ארוכת הטווח שיכולה להיות להן על האזור. אפר מהשריפות יכול לכסות את משטחי השלג הרחבים בסיביר, וכך לגרום להם לספוג יותר קרינת שמש ולהתחמם מהר יותר. במקביל, השריפות יכולות להאיץ את הליך נמיסת הפרמפרוסט (קִפְאַת עַד) באזור, ולשחרר את הפחמן שאצור בו.
ב-2019 ו-2020, השריפות ביקוטיה הביאו לשחרור כמות שיא של גזי חממה באזור. בשש השבועות האחרונים, השריפות הביאו לשחרור 150 מגה-טונות פחמן – קרוב לפליטות הפחמן השנתיות של ונצואלה ב-2017. "אנחנו עדיין אוספים מידע כדי להבין מה המשמעות לאקלים", אמר לגארדיאן ד"ר מארק פרינגטון, מדען בכיר בשירות ניטור האמטמוספירה קופרניקוס. "השנה עדיין לא ראינו הרבה שריפות בחוג הארקטי באזור זה, אבל בארבעת הימים האחרונים זיהינו כמה נקודות חמות והרבה עשן".
הנסיבות של שריפות הענק בסיביר מזכירות את התנאים שהובילו לשריפות הענק במערב ארה"ב וקנדה. נכון להיום, בוערות בארה"ב 60 שריפות ב-10 מדינות שונות. הגדולה שבהן, באורגון, הבעירה שטח שגדול פי 2 מפורטלנד. "עם שינוי אקלים השריפות האלו ימשיכו להתרחש", אמר ראש תוכנית היער של WWF ברוסיה, אנדריי שגולב. "השאלה במצב זה היא, מה לעשות?"