האומיקרון באירופה: 100 אלף נדבקים ביום בבריטניה, ספרד חוזרת למסכות
האומיקרון באירופה: 100 אלף נדבקים ביום בבריטניה, ספרד חוזרת למסכות
אירופה נערכת לחג מולד בצל התפשטות הזן החדש, שמביא לשיאי תחלואה. לראשונה בבריטניה - יותר מ-100 אלף מאומתים ביממה, מספר הנדבקים עלה ב-60% בשבוע. זינוק גם בצרפת: "האומיקרון לא יחוס על אף מדינה". ספרד תחייב לעטות מסכות בשטחים פתוחים, בלגיה תסגור אצטדיונים ובתי קולנוע
בריטניה הודיעה אתמול (יום ד') על 106,122 נדבקים חדשים בקורונה ביממה – הנתון הגבוה מתחילת המגפה, והפעם הראשונה שבה מספר הנדבקים ביום חוצה את ה-100 אלף. שלשום עמד מספר הנדבקים החדשים על 90,629. כמו כן, אתמול מתו 140 חולי קורונה בבריטניה לעומת 172 שלשום.
בשבוע החולף, בעקבות התפשטות זן האומיקרון שנחשב למידבק במיוחד, חלה עלייה של כמעט 60% במספר הנדבקים בבריטניה. כדי לבלום את התחלואה, לקראת חג המולד שיחול בסוף השבוע, חידשה הממשלה את החובה לעטות מסכות בחנויות והורתה לתושבים להציג תעודות התחסנות בכניסה למועדוני לילה, ולמקומות הומי אדם אחרים. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, הצהיר שלשום שהוא לא מתכוון להטיל הגבלות חדשות לפני חג המולד - אך עשוי לעשות זאת אחרי החג.
ג'ונסון, שסופג ביקורת קשה על הטיפול במשבר וצונח בסקרים, אמר שעדיין יש חוסר ודאות לגבי העומסים שצפויים להיות בבתי החולים וכי לא ברור עד כמה הווריאנט החדש מסוכן. בינתיים מנסה בריטניה להגביר את הקצב של מתן זריקות ה"בוסטר", ועד כה כמחצית מהבריטים קיבלו את המנה. על רקע השיא במספר הנדבקים אושר אתמול שימוש בחיסון של פייזר לילדים בני חמש עד 11.
שלשום היו בבתי החולים בבריטניה 195 נשאים של זן האומיקרון. עד כה מתו מהווריאנט 18 בריטים. מספר חולי הקורונה בבתי החולים בבריטניה עמד שלשום על 8,008. בחודש ינואר, מעט אחרי שמבצע החיסונים בבריטניה יצא לדרך, היו מאושפזים בבתי החולים יותר מ-38,000 חולי קורונה.
במגזרים רבים במשק סובלים ממחסור בכוח אדם – כתוצאה מעובדים שנדבקים בקורונה ונכנסים לבידוד. בבתי החולים בבריטניה הזהירו שהמחסור עלול לסכן את שלום המאושפזים. מדענים חוששים שהסכנה האמיתית של האומיקרון - שכנראה לא קטלני כמו הדלתא - היא עומסים אדירים בבתי החולים. כדי להקל על בתי החולים והעסקים אמרה אתמול הממשלה שתקופת הבידוד של נדבקים שיעשו שתי בדיקות קורונה שייצאו שליליות, יום אחרי יום, תקוצר מעשרה לשבעה ימים.
ארגון הבריאות העולמי העריך אתמול שבתחילת 2022 יהפוך האומיקרון לווריאנט הנפוץ ביותר של הקורונה באירופה - וכי רק בעוד שלושה או ארבעה שבועות יתברר עד כמה הוא מסוכן. כרגע נראה שהאומיקרון לא מסוכן כמו וריאנט הדלתא - אך הוא כנראה מידבק ממנו. זו הסיבה שלמרות מבצעי החיסונים והירידה בתחלואה קשה, מדינות רבות לא לוקחות סיכונים ומטילות הגבלות חדשות.
בספרד קרוב ל-80% מהאוכלוסייה מחוסנת לקורונה, ומבצע ה"בוסטר" במדינה נחשב להצלחה וצובר תאוצה. בניגוד למדינות אחרות באירופה - שנמצאות בעיקר במערב היבשת ובמרכזה - גל התחלואה שהתפשט ביבשת בחודשי הסתיו פסח על ספרד. עם זאת, בגלל התפשטות האומיקרון נרשמו שיאי נדבקים גם בספרד, ושלשום דווח במדינה על קרוב ל-50,000 נדבקים. מספר המאושפזים בבתי החולים - כולל ביחידות לטיפול נמרץ - נמוך בהשוואה לגלים הקודמים.
ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס, הודיע אמש שבעקבות התפשטות האומיקרון ספרד תחייב את אזרחיה לעטות מסכות גם בשטחים פתוחים. סאנצ'ס נפגש עם ראשי הממשלות האזוריות בספרד, וקרא להם לשתף פעולה באכיפת ההגבלות נגד האומיקרון. בשבוע שעבר היה אחראי הווריאנט החדש לכמעט חצי מהנדבקים החדשים בספרד - לעומת 3% בלבד בשבוע קודם לכן. סאנצ'ס ניסה להרגיע את הספרדים ואמר להם: "אל תדאגו, המשפחות יוכלו לחגוג את חג המולד".
עד כה נדרשו הספרדים לעטות מסכות רק בחללים סגורים. למרות זאת, אזרחים רבים מעדיפים שלא להסתכן ויוצאים עם מסכות לרחובות - למרות שההנחיה הזאת בוטלה בחודש יוני.
בלגיה החליטה אמש להטיל הגבלות חדשות כדי לבלום את האומיקרון. בניגוד לשכנתה הולנד – שבה החל השבוע סגר ארצי הדוק – ההגבלות הבלגיות ממוקדות יותר: מיום ראשון הקרוב ייסגרו התיאטראות, בתי הקולנוע ואולמות המופעים. אירועי ספורט ייערכו ללא קהל ומספר הלקוחות שיהיו רשאים להיכנס בו זמנית לחנויות יוגבל לשניים בלבד. בלגיה לא תאסור על קיום חתונות והלוויות, ותאפשר לאזרחיה להמשיך לבקר במוזיאונים ולעשות ספורט גם בחללים סגורים.
במסגרת ההגבלות שקיימות כיום הפאבים והמסעדות בבלגיה רשאים להיות פתוחים עד 23:00. ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו, אמר שההגבלות שחלו במדינה בשלושת השבועות האחרונים עזרו לצמצם את מספר הנדבקים – במיוחד בווריאנט הדלתא – מאז השיא של סוף נובמבר. "אבל למרות נתונים מעט חיוביים, זה ברור שיש סיבה לדאגה. יש 'ספינת פיראטים' מול החוף – והיא האומיקרון", אמר ראש הממשלה. הוא ציין שהאומיקרון אחראי ל-30% מהנדבקים החדשים בבלגיה - בהשוואה ל-10% בלבד ביום שישי האחרון. דה-קרו הוסיף שההגבלות החדשות נחוצות כדי להבטיח שהתלמידים יחזרו לבתי הספר בתום החופשה שתסתיים ב-10 בינואר.
שיעור הנדבקים בבלגיה היה בתחילת החודש מהגבוהים בעולם. עם זאת, בזכות מבצע החיסונים המוצלח שלה שיעור התמותה מקורונה בבלגיה נמוך מהממוצע בשאר מדינות האיחוד האירופי. בעקבות ההגבלות שנכנסו לתוקף לפני שלושה שבועות (בראשם הסגירה המוקדמת של העסקים) מספר הנדבקים היומי ירד בשבוע החולף ב-36% והגיע לכ-8,300, במדינה שבה כ-11 מיליון תושבים.
מספר הנדבקים בקורונה בצרפת הגיע אתמול ל-84,272 – קרוב לשיא שהיה במדינה בנובמבר 2020, שעמד על כמעט 87,000. שר הבריאות הצרפתי אוליביה וראן אמר אתמול שבעקבות האומיקרון ייתכן שעד סוף החודש יגיע מספר המאומתים בצרפת ליותר מ-100,000 ביום.
על רקע הזינוק במספר הנדבקים ובהלת האומיקרון החלה אתמול צרפת לחסן ילדים בני חמש עד 11. וראן אמר: "יש דבר אחד בטוח - האומיקרון מידבק מאוד. הוא יתפשט, ולא יחוס על אף מדינה". שר הבריאות הצרפתי הדגיש כי כרגע לא צפויה הממשלה להכריז על הגבלות קורונה חדשות.