סגור
מימין ברנדן קאר ו דונלד טראמפ
מימין: ברנדן קאר שימונה ליו"ר רשות התקשורת הפדרלית והנשיא הנבחר טראמפ (צילומים: Jonathan Newton / AFP Kena Betancur / AFP)

האיום של דונלד טראמפ על ענקיות הטכנולוגיה: רגולציה ממשלתית נוקשה

אם בעמק הסיליקון קיוו שכהונת טראמפ השנייה תתאפיין ביחסים משופרים עם חברות הטכנולוגיה, הרי שמינוי רגולטור המדיה מבהיר אחרת. המקלות הצפויים: נשיאת אחריות לפרסומי משתמשים וחיוב בשקיפות. במאסק ובאפל ייגעו פחות   

כשניצח דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב החודש, רבים בעמק הסיליקון קיוו שכהונתו השנייה תתאפיין ביחסים ידידותיים יותר ומתוחים פחות עם חברות הטכנולוגיה במערב. אחרי הכל, כמה מהדמויות המובילות באקוסיסטם התייצבו לצדו עוד בתקופת הקמפיין. אבל מינוי שביצע טראמפ לרגולטור מדיה מרכזי מבהיר: עדיין יש לו טינה עמוקה לענקיות הטכנולוגיה, והכהונה הקרובה שלו לא צפויה לעשות להן חיים קלים. זאת, עם יוצאת דופן אפשרית אחת – אפל.
הכהונה הראשונה של טראמפ בבית הלבן התאפיינה בעימותים תמידיים עם עמק הסיליקון, שייצג את האנטי־תזה הליברלית למדיניות הקיצונית והגזענית לעתים שהוביל טראמפ. אבל בחודשים האחרונים חלה תפנית ביחס לטראמפ בעמק, כשכמה מהדמויות המובילות בו – אלון מאסק בראשן, ולצדו צמד משקיעי העל מארק אנרדסן ובן הורוביץ – הביעו תמיכה מפורשת במועמדותו והזרימו מיליוני דולרים לקמפיין שלו; ואחרות, כמו מייסד מטא מארק צוקרברג, הפליגו בשבחן עליו גם אם לא עד כדי הבעת תמיכה מפורשת. הפעם, קיוו, זה יהיה שונה. הפעם, הם יעבדו עם הנשיא ולא נגדו.
ואכן, אין ספק שיש כמה גורמים בעמק הסיליקון שייהנו מרוחו הטובה של טראמפ – מאסק וצביר החברות שלו בראשן; וכמה תחומים שיזכו לחיים נוחים יותר – בינה מלאכותית (AI) וקריפטו צפויים לזכות לרגולציה מקלה יותר ואף מקדמת (אין זה מקרה שאחרי ניצחון טראמפ זינק הביטקוין לשיא כל הזמנים). אבל במבט רחב יותר, מהלכים ראשונים של טראמפ מצביעים על כך שהתחום ככללו, ובפרט ענקיות הטכנולוגיה, לא עתיד לזכות ליחס מלטף מהבית הלבן. את האיתות הברור ביותר סיפק טראמפ שלשום כשהודיע על החלטתו למנות את ברנדן קאר ליו"ר רשות התקשורת הפדרלית (FCC) – רגולטור המדיה, התדרים והפס הרחב של ארה"ב. ה־FCC מתווה רגולציה בתחומים כמו פריסת רשתות תקשורת, נייטרליות רשת והקצאת תדרים, אבל תחת קאר היא יכולה להפוך לגורם דומיננטי הרבה יותר בפעילות של ענקיות טכנולוגיה.

אולטרה־שמרני קיצוני

קאר (45), שמכהן היום כאחד מנציבי הרשות, כתב את הפרק על ה־FCC ב־Project 2025 – מסמך המדיניות המקיף, האולטרה־שמרני והקיצוני של מכון הרטיג' שמתיימר להתוות את הדרך לכהונת טראמפ השנייה. הוא נחשב למבקר תקיף של ענקיות הטכנולוגיה ("צריך לפרק את קרטל הצנזורה", אמר עליהן ב־X בשבוע שעבר), וסבור שהרשות צריכה להטיל רגולציה על פעילות אפל, גוגל, מטא ומיקרוסופט.
"ל־FCC יש תפקיד חשוב בהתמודדות עם האיומים על החירות שמייצגים תאגידים שמנצלים לרעה את מעמדם הדומיננטי בשוק", כתב קאר ב־Project 2025. "אין מקום שבו זה ברור יותר מאשר כשמדובר בענקיות הטכנו וניסיונותיהן להכחיד דעות פוליטיות מגוונת מכיכר העיר הדיגיטלית".
ויש לו גם רעיונות ברורים מה יכולה ה־FCC לעשות כדי למתן את כוח החברות. ראשית, הוא מציע לבטל את ההגנות שמקנה סעיף 230 בחוק התקשורת מ־1996 לפלטפורמות מקוונות, ושלפיו אין הן נושאות באחריות משפטית לפרסומים של משתמשיהן. כן קורא קאר להטיל חובת שקיפות גדולה יותר על החברות, שתחול על מצבים כמו סדר תוצאות החיפוש בגוגל, החלטת פייסבוק להסיר פוסטים או לחסום חשבונות, והחלטת יוטיוב למנוע מיוצרים להוון את הצפיות בסרטונים שלהם. הצעה נוספת היא ליצור כללים שיעצימו את כוח המשתמשים במערכת היחסים עם חברות טכנולוגיה.

פחות עימותים עם אפל

קאר גם מבקש להטיל מיסוי נוסף על ענקיות הטכנולוגיה, תוך חיובן להעביר כספים ל־Universal Service Fund – קרן של 9 מיליארד דולר שממומנת מכספי ספקיות טלקום ומשמשת להנגשת אינטרנט באזורים כפריים. בנוגע לטיקטוק, קאר אומר שיש לפעול לחסימתה בארה"ב.
אם יאשר הסנאט את מינוי קאר ליו"ר ה-FCC, הוא יהיה בדיוק בעמדה הנכונה לקדם את כל המהלכים שפירט במטרה להצר ולהגביל את צעדיהן של ענקיות הטכנולוגיה, ולהכפיף אותן לרגולציה ממשלתית נוקשה יותר.
לא כולם עתידים לסבול תחת כהונת טראמפ. מלבד מאסק, כמובן, שיש לו יחסים קרובים עם טראמפ, השנייה היא אפל. בניגוד ליריבות כמו מטא וגוגל, אפל לא מפעילה פלטפורמות מדיה חברתית או מנוע חיפוש ולכן משטח העימותים שלה מול רפובליקנים מצומצם יותר. עם זאת האיום המשמעותי ביותר על אפל מצד הממשל הנכנס הוא כוונת טראמפ להטיל מכסים גורפים על ייבוא מסין, שאחראית עדיין לייצור מרבית המוצרים של אפל.
קשה לומר מה תביא כהונת טראמפ לענקיות הטכנולוגיה, אבל נראה שבשעה שבחדרי ההנהלה של מרבית החברות מורטים שערות בעצבנות, באפל ממתינים באופטימיות זהירה לכניסתו לבית הלבן.