הנדל"ן למגורים ממשיך לטלטל את סין: מחירי הבתים צונחים וגם ההשקעות
הנדל"ן למגורים ממשיך לטלטל את סין: מחירי הבתים צונחים וגם ההשקעות
נתונים חדשים שהתפרסמו ברקע תוכנית ההבראה הממשלתית הציגו את הירידה החדה ביותר במחירי הבתים החדשים מאז 2014 וצניחה של 10.1% בהשקעות. אנליסט: "בעיית הנזילות של חברות הנדל"ן לא נפתרה וגם לא משבר האמון בשוק"
המשבר במגזר הנדל"ן הסיני מוסיף להעמיק, זאת ברקע תוכנית הבראה שחשפה הממשלה בחודש שעבר. לפי נתונים שפרסמה אתמול לשכת הסטטיסטיקה הסינית, מחירי הבתים החדשים נפלו במאי בשיעור החד ביותר מזה קרוב לעשור והשלימו 11 חודשים ברצף של ירידות. בחישוב חודשי נרשמה ירידה של 0.7%, החדה ביותר מאז אוקטובר 2014. לעומת מאי שעבר, המחירים ירדו ב־3.9% גבוה משיעור של 3.1% שנרשם באפריל. הירידה במחירי הנכסים החדשים נרשמה ב־68 מבין 70 הערים המשתתפות בסקר ממשלתי, הסלמה לעומת 64 ערים באפריל.
המשבר בשוק הנדל"ן התבטא בנתונים נוספים שפורסמו אתמול, בהם צניחה של 10.1% בהשקעות בנדל"ן בחמשת החודשים הראשונים של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מכירות הבתים רשמו ירידה חדה של 30.5% לעומת השנה שעברה.
מגזר הנדל"ן, אשר לפני המשבר שימש מנוע צמיחה משמעותי והיה אחראי על 29% מהתמ"ג, שרוי במשבר מאז 2021, זאת בעיקר בעקבות נטל חוב גבוה של חברות הבנייה. כתוצאה, הרבה מהן הגיעו לחדלות פירעון, הפסיקו פרויקטי בנייה באמצע והותירו קונים רבים ללא דירות.
בחודש שעבר חשפה ממשלת סין את התוכנית המקיפה ביותר שלה עד כה להתמודדות עם המשבר, שכללה הזרמת 300 מיליארד יואן (41.3 מיליארד דולר) לרשויות המקומיות לרכישת בתים ריקים וצמצום המלאים העודפים כמו גם הקלות רגולטוריות בהן ביטול רצפת הריבית והפחתת שיעור המקדמה המינימלי לרוכשי בית ראשון ל־15% מ־20%.
אולם, אנליסטים טענו כי מדובר בטיפה בים וכי התוכנית לא תסייע בהפחתת המלאים. לפי דיווח ב"גרדיאן", באפריל היו בסין קרוב ל־391 מיליון מ"ר של נכסי מגורים ריקים שלא נמכרו. חוסר האמון בשוק וגל פשיטות רגל של חברות בנייה הביאו לכך שקוני הבתים הפוטנציאלים מעדיפים לשמור את כספם מחוץ לשוק. "המדיניות החדשה סייעה לחזק את שוק הבתים הקיימים בערים הגדולות, אבל בעיית הנזילות של חברות הנדל"ן לא נפתרה וגם משבר האמון בשוק הבתים החדשים לא נפתר", אמר לרויטרס הכלכלן שו טיאנצ'ן מ־EIU.
דובר לשכת הסטטיסטיקה הסינית אמר בתדריך לעיתונאים, כי שוק הדיור נמצא בעיצומו של תהליך התאמות וכי יחלוף זמן בטרם צעדי המדיניות יורגשו בפועל.
בסיוע כספי הממשלה, הרשויות המקומיות השיקו מהלכי הבראה. כך, בעיר שניאנג בצפון־מזרח המדינה הן מציעות לחלק מרוכשי הבתים סובסידיות של 100 יואן למ"ר, ואילו בקייפנג במחוז הנאן מעניקים החזרי מס למי שירכוש בית חדש בתוך שנה ממכירת הבית הקודם. אך גם שם הנתונים מצביעים על כך שהצעדים בינתיים לא עוזרים.
החלטת הממשלה להוזיל הלוואות כמו גם חוסר האמון בכלכלה הובילו לכך ששוק האג"ח מגובות המשכנתאות בסין התכווץ בשנה האחרונה בקרוב לשני שלישים. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", גל של פירעונות מוקדמים מצד בעלי נכסים גרם להתכווצות הזו בשוק, שהיקפו עמד בחודש מרץ על 363 מיליארד יואן (51 מיליארד דולר) לעומת יותר מטריליון יואן בשנה שעברה, כך לפי נתונים שאספו בסוכנות פיץ'.
בחודש מרץ נרשמו החזרי התשלומים הגבוהים ביותר עד כה השנה של אג"ח מגובות משכנתאות, והם ייצגו 43% מהאג"ח, פי 4 לעומת השיעור השנתי הרגיל. לפי אנליסטים, הנתונים הללו מצביעים על כך שיותר משקי בית בוחרים לפרוע את חובותיהם בהיעדר אופציות השקעה משתלמות אחרות ולנוכח חוסר הוודאות הכלכלי. "אין כל כך הרבה הזדמנויות השקעה בסין בהתחשב בכלכלה, בביצועים של שוקי ההון ובהגבלות על השקעות אופשור", אמר אנדי לאי מבנק BNP פאריבה. "כך שאחת הדרכים הבטוחות היא להשקיע את הכסף בתשלום מראש של המשכנתא".
אתמול פורסמו נתונים המצביעים על קשיים גם במעגלים הנלווים של מגזר הנדל"ן. כך, הייצור התעשייתי התרחב בשיעור נמוך מהציפיות בחודש שעבר — 5.6% לעומת שנה קודם לכן, אחרי התרחבות של 6.7% באפריל ולעומת תחזיות שעמדו על 6%. בה בעת, נרשמו גם נקודות אור. המכירות הקמעונאיות טיפסו בחודש שעבר ב־3.2% לעומת 2.3% באפריל. זהו שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז פברואר, עם כי בחלקו הוא נזקף לזכות חופשת חג שצויינה בתחילת החודש.
מכה נוספת לכלכלה הגיעה החודש גם ברקע מתיחות הסחר עם האיחוד האירופי. בתגובה להודעת הנציבות האירופית על הטלת מכסים חדשים על יבוא מכוניות חשמליות מסין, הכריזו הרשויות במדינה על פתיחת חקירה לגבי יבוא בשר חזיר ומוצרים נלווים מהאיחוד. סין היא השוק הגדול ביותר של בשר חזיר מיובא מאירופה, שוהערך בשנה שעברה ב־1.8 מיליארד דולר. כך שפעולת הנגד הסינית מאיימת לשבש את שרשראות האספקה האירופיות ולהותיר את החקלאים שם עם מלאים עודפים.