אחרי ההסתערות על מעון הנשיא בסרי לנקה: "רה"מ הסכים להתפטר"
אחרי ההסתערות על מעון הנשיא בסרי לנקה: "רה"מ הסכים להתפטר"
חודשיים לאחר כניסתו לתפקיד, רניל ויקרמסינגה כינס את מנהיגי המפלגות במדינה לדיון חירום - והודיע שהוא מוכן לעזוב את תפקידו כדי שתקום ממשלה המורכבת מכל המפלגות. עם השבעתו דעכו המחאות בתקווה שימצא מימון לצרכי המדינה, כעת דורשים המוחים שיתפטר בטענה שלא קיים את הבטחותיו
ראש ממשלת סרי לנקה, רניל ויקרמסינגה, הודיע בצהריים (שבת) לראשי המפלגות בפרלמנט כי הוא מוכן להתפטר בעקבות המחאה העממית שהובילה לפריצה ההמונית למעון הנשיא גוטבאיה רג'פקסה.
ויקרמסינגה, שהחל לכהן לפני חודשיים אחרי התפטרות קודמו, אחיו של הנשיא שהוברח על-ידי הצבא, זימן את מנהיגי המפלגות במדינה לכינוס חירום בעקבות המהומות - וביקש גם לכנס את הפרלמנט. מלשכתו של ויקרמסינגה נמסר כי רה"מ אמר לשותפיו כי הוא יהיה מוכן לעזוב את תפקידו בתנאי שיסכימו להקים ממשלה שתורכב מכל המפלגות.
המחאות האחרונות דעכו זמנית עם כניסתו לתפקיד, מתוך תקווה שיצליח למצוא מקורות מימון לצרכיה הדחופים של המדינה, אך כעת המוחים דרשו שיתפטר בטענה שלא קיים את הבטחותיו. שגרירת ארצות הברית בסרי לנקה קראה למפגינים למחות בדרכי שלום, והדגישה כי "כאוס ושימוש בכוח לא יתקנו את הכלכלה ולא יביאו את היציבות הפוליטית שתושבי המדינה זקוקים לה".
מוקדם יותר הבוקר (שבת) הסתערו אלפי מפגינים מעונו הרשמי של נשיא סרי לנקה בעיר קולומבו, מרכז העסקים שבחוף הדרומי-מערבי של האי. לפי גורם ביטחוני שצוטט בסוכנות הידיעות AFP, הנשיא גוטבאיה רג'פקסה נמלט בעקבות ההסתערות, והוא "נמצא במקום בטוח וזוכה להגנת הצבא". מדובר באחת המחאות הגדולות ביותר שהיו בסרי לנקה בשנה האחרונה, בצל המשבר הכלכלי הקשה בתולדותיה. עד כה לפחות 34 בני אדם, בהם שני שוטרים, נפצעו.
שידורי הטלוויזיה בסרי לנקה תיעדו את אלפי המפגינים זורמים למחוז הממשל של קולומבו, קוראים קריאות מחאה נגד רג'פקסה ובהמשך גם מפרקים מחסומי משטרה ומטפסים על שערי המעון הנשיאותי כדי להיכנס פנימה. השוטרים ירו באוויר ופיזרו גז מדמיע, אך לא הצליחו למנוע מהקהל הזועם להקיף את המעון ולהסתער עליו. בטלוויזיה המקומית אף שודרו קטעים שבהם נראים מפגינים שוחים בבריכה במעון:
סרי לנקה, שבה חיים כ-22 מיליון בני אדם, סובלת ממחסור חמור במטבע חוץ שהגביל את הייבוא החיוני של דלק, מזון ותרופות - והכניס אותה למשבר החמור ביותר שעברה זה מאז 1948, אז יצאה לעצמאות מבריטניה. רבים מאשימים את הנשיא במצב ובדעיכה שחוותה המדינה, ומאז מרץ מתנהלות נגדו מחאות - אך רובן היו שקטות יחסית.
בצל המצב הכלכלי מתמודדים אזרחי סרי לנקה עם עליית מחירים ומחסור חמור במוצרי יסוד, וזה כמה חודשים שהם נאלצים לעמוד בתורים ארוכים כדי לקנות מעט דלק, גז לבישול, מזון ותרופות, שרובם מיובאים מחו"ל. נוסף על כך המחסור במטבע פגע בייבוא של חומרי גלם לתעשייה, והחריף את האינפלציה. בצל העלייה העולמית במחירי הדלק כתוצאה מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה, גם מאגרי הדלק המשמשים את סרי לנקה להפעלת תחנות הכוח שלה הולכים ומידלדלים, והשלטונות נאלצו להודיע על הפסקות חשמל באזורים בפריפריה. המכות האלה ניחתו על סרי לנקה אחרי שספגה מהלומה קשה ממילא ממגפת הקורונה, ששיתקה את ענף התיירות של המדינה – המקור הראשי שלה למטבע חוץ.
המפגינים, לפי הדיווחים, הגיעו למחאה בקולומבו מאזורים שונים ברחבי סרי לנקה, חרף המחסור החמור בדלק שעצר את שירותי התחבורה. הם נדחסו באוטובוסים, רכבות ומשאיות כדי למחות על כישלונה של הממשלה ועל החורבן הכלכלי מול מעונו של הנשיא. חוסר שביעות הרצון של התושבים, נציין, החמיר בשבועות האחרונים, מאחר שסרי לנקה חסרת המזומנים הפסיקה לקבל משלוחי דלק, דבר שהוביל את המדינה לקצוב את כמות הבנזין והדיזל לכל תושב ולסגור בתי ספר.
בחודש יוני הגיעה האינפלציה בסרי לנקה ל-54.6%, וחוסר יציבות פוליטית בה עלול לפגוע במשא ומתן שהיא מנהלת עם קרן המטבע הבינלאומית בניסיון לקבל חבילת חילוץ בסך 3 מיליארד דולר, ארגון מחדש של חלק מחובותיה וגיוס כספים כדי להקל על המחסור בדולרים. לפני ההפגנה כוחות הביטחון עוד הטילו עוצר כדי לנסות ולהרתיע את המפגינים מלצאת לרחובות, אך הצעד בוטל אחרי שמפלגות אופוזיציה, פעילי זכויות אדם ולשכת עורכי הדין במדינה איימו לתבוע את מפקד המשטרה.
בחודש מאי האחרון התפטר ראש הממשלה, מהינדה רג'פקסה, אחיו של הנשיא ואחת הדמויות הדומיננטיות ביותר בפוליטיקה המקומית במשך קרוב ל-20 שנה. הוא התפטר יום אחרי התנגשויות אלימות במיוחד בין תומכיו ותומכי משפחתו לבין מתנגדיהם, שבהן נפצעו עשרות בני אדם. אגב, מלבד ראש הממשלה, שני אחים נוספים של הנשיא ואחיין שלו פרשו מתפקידם בקבינט גם כן.
המהומות שקדמו להתפטרות מהינדה רג'פקסה החלו כשתומכיו תקפו את המפגינים נגדו במוטות עץ וברזל, הרסו את האוהלים שהקימו סמוך למעונו והעלו אותם באש. לאחר מכן המשיכו אל הכניסה ללשכת הנשיא, שגם בה חנו מפגינים, תקפו גם אותם ופירקו את המחנה שלהם.
פעילי המחאה נגד ראש הממשלה והנשיא טענו אז כי שוטרים שהיו עדים לתקיפות לא נקפו אצבע כדי למנוע אותן, וכי שוטרים אחרים הפעילו כוח מוגבל בלבד, שלא היה בו די כדי לעצור את התוקפים. אחרי המהומות נשלחו חיילים חמושים לרחובות קולומבו כדי להשליט סדר, ועוצר הוטל. סוכנות הידיעות AFP דיווחה אז מפי המשטרה המקומית כי באירוע חריג במיוחד שהתרחש ליד לשכת הנשיא, חבר פרלמנט ממפלגת השלטון ירה למוות באחד המפגינים נגד הממשלה – ואז התאבד בירייה. תחילה ירה בשני מפגינים, ואחד מהם מת והשני נפצע קשה, ולאחר מכן ברח חבר הפרלמנט אל בניין סמוך, ובו הסתתר. בעוד אלפים מקיפים את הבניין – הוא ירה בעצמו למוות.