בניסיון למנוע נטישה: נורבגיה מכבידה את המיסוי על מיליארדרים שעוזבים את המדינה
בניסיון למנוע נטישה: נורבגיה מכבידה את המיסוי על מיליארדרים שעוזבים את המדינה
הממשלה החליטה לשנות את חוקי המס בעקבות דיווחים על עשירי נורבגיה שעוזבים את המדינה ובשאיפה לטפל באי-השוויון הגואה. הפטור ממס על רווחי הון ל-5 שנים בוטל, והכללים יורחבו ויחולו גם על העברת מניות לבני משפחה בחו"ל
נורבגיה מציגה כללי מס יציאה נוקשים יותר על רקע הדיווחים שיותר מיליארדרים מהמדינה עברו לחיות מחוץ למדינה או שוקלים לעזוב אותה.
מפלגות הלייבור והמרכז סיכמו עם שותפתן לתקציב, מפלגת השמאל הסוציאליסטי, על ביטול מגבלת הזמן של חמש שנים על מס יציאה על רווחים שלא מומשו, על מניות ועל נכסים אחרים. הכללים יורחבו ויחולו גם על העברת מניות לבני משפחה קרובים המתגוררים בחו"ל. הסיכום ייכנס לתוקף באופן מיידי.
הממשלה הנוטה שמאלה הגדילה את המסים על העשירים בנורבגיה מאז שעלתה לשלטון בשנה שעברה. מדיניות דומה נרשמה גם במדינות אחרות כולל ספרד וקולומביה, מאז שהחלה מגפת הקורונה.
לפי ההסכם, הממשלה תבחן שינויים הנדרשים כדי להבטיח שהמס יוטל בפועל גם על רווחים לא ממומשים שנצברו בנורבגיה עד למועד העזיבה. השמאל הסוציאליסטי ביקש גם להעלות את מס העושר של המדינה ולהסיר הנחות הקיימות על שווי מניות, אך ההסכם אינו כולל תוכניות כאלה. האומה הנורדית היא בין הבודדות באירופה שיש להן מס עושר.
חברי הקואליציה כבר הסכימו להעלות את שיעור המס האפקטיבי על דיבידנדים ורווחי הון על מניות ל-37.8%, עלייה של 6 נקודות אחוז מלפני שנתיים.
"יש עלייה משמעותית בבקשות לייעוץ הגירה מאנשים עשירים", סיפרה בטינה באנון, שותפה במשרד עורכי הדין ויירסהולם. "מספר המיליארדרים ששוקלים לעזוב את המדינה מדאיג, ויש עלייה גדולה במספר האנשים שכבר היגרו", אמרה, בהתייחסות לאנשים שהונם נאמד ביותר ממיליארד קרונות נורבגיות (100 מיליון דולר).
נראה שכמה מהעשירים ביותר בנורבגיה ניצלו את האפשרות שהייתה קיימת במשך שנים לא לשלם מס דיבידנד על ידי הורדת ההון העצמי בחברות שלהם למינימום החוקי, לדברי Guttorm Schjelderup (גוטורם שז'לדרופ), פרופסור בבית הספר לכלכלה בנורבגיה.
נורבגיה אינה מטילה מס על תשלומים לבעלי מניות הנחשבים כהחזר של הון מניות ששולם.
"לפני 20-15 שנה לא היה מקום להשוות את חלוקת ההכנסות ואי-השוויון בין נורבגיה לבריטניה, כיוון שההבדלים היו גדולים מאוד", אמר שז'לדרופ. "אבל המחקרים האחרונים על האחוזון העליון בנורבגיה מראים על כמעט שוויון בין שתי המדינות, וזו כנראה הסיבה שהממשלה מהדקת את החבל".