סגור
ג'נט ילן שרת האוצר של ארה"ב ספטמבר 2021
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב (צילום: בלומברג)

ילן דורשת מהקונגרס להעלות את תקרת החוב: "יציבות הכלכלה הגלובלית בסיכון"

ממשל ארה"ב יגיע בחמישי הבא לתקרת החוב שלו, כך כתבה שרת האוצר האמריקאית במכתב ליו"ר בית הנבחרים; היא מצפה שהקונגרס יעלה או ישהה את תקרת החוב ומציינת כי משרדה יפעל "בצעדים חריגים" כדי למנוע בינתיים חדלות פירעון; ילן: "אי התחייבות ללווים עשויה לגרום נזק בלתי הפיך לכלכלה"

שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הודיעה לקונגרס במכתב ששלחה ליושב ראש בית הנבחרים, קווין מקארתי, כי ארה"ב תגיע לתקרת החוב שלה (כשהממשל מגיע לסכום המקסימלי שהוא יכול ללוות) ביום חמישי הבא. כך פורסם באתר CNBC. לאחר מכן משרד האוצר יחל "לפעול בצעדים חריגים כדי למנוע מארה"ב להגיע למצב של חדלות פירעון בשל חובותיה", כתבה ילן.
בעוד משרד האוצר אינו יכול כרגע להעריך לכמה זמן הצעדים שינקוט יאפשרו לארה"ב לשלם את התחייבויות הממשל, כתבה ילן כי "לא סביר שהמזומנים שבידי הממשל והכלים שיאפשר משרד האוצר לשימוש עבור הממשל ינוצלו לפני תחילת חודש יוני".
ילן הוסיפה כי בינתיים היא "מצפה מהקונגרס לפעול כיאות בשמירה על המוניטין של ארה"ב כלפי בעלי החוב". הודעתה של ילן למעשה מציתה את הספירה לאחור - כמה זמן יוכל הממשל לשלם את הריבית עבור ההלוואות שנטל.
הצעדים החריגים העומדים לרשות משרד האוצר, משמעם שחרור של מיליארדי דולרים עבור הממשל, שהיו אמורים לשמש את האוצר למטרות אחרות שאינן קשורות לחובות הממשל, אך טרם נוצלו.
מהלך שכזה מצד האוצר עשוי לקנות לממשל זמן יקר של שבועות ואולי חודשים, עד שהקונגרס, אם יוכל, יאפשר בחקיקה את העלאת תקרת החוב הממשלתי.
על כן ילן הזהירה במכתב כי "זה קריטי שהקונגרס יפעל בעוד מועד כדי להעלות את תקרת החוב או להשהות אותה. זאת משום שאי-מילוי התחייבויות הממשל כלפי בעלי החוב עשוי לגרום נזק בלתי הפיך לכלכלה האמריקאית, לאורח החיים של כל האזרחים ואף לסכן את יציבות הכלכלה הגלובלית".
תקרת החוב היא למעשה סכום הכסף המקסימלי שיכול הממשל לקבל בהלוואות כדי לשלם על התחייבויותיו הקיימות, "כולל תשלום הריבית על החובות, ביטוח לאומי, הטבות רפואיות, משכורות לחיילים, החזרי מס ועוד", כתבה ילן לקונגרס.
חדלות פירעון על איגרות החוב הממשלתיות שמנפיק משרד האוצר עלולה להוביל את הכלכלה האמריקאית לתקופות רעות כמו בשנים 2009-2007, תקופת המיתון הגדול, כך הזהירו כבר בספטמבר 2021 האנליסטים בסוכנות דירוג האשראי מודי'ס.