מחירי הגז מלחיצים את ספרד: מדד המחירים ליצרן זינק בנובמבר ב-33% לשיא
מחירי הגז מלחיצים את ספרד: מדד המחירים ליצרן זינק בנובמבר ב-33% לשיא
מחירי הייצור התעשייתי זינקו בחודש שעבר בקצב הגבוה ביותר מאז החל המעקב אחר המדד, בינואר 1976; ברקע, הנסיקה במחירי האנרגיה, בשיעור של 88.3% מתחילת השנה; ממשלת ספרד לא אופטימית: "התחזית למחירי האנרגיה לא מבטיחה במיוחד"
מדד המחירים ליצרן בספרד קפץ בנובמבר ב-33.1% בחישוב שנתי – הקצב הגבוה ביותר מאז החל המעקב, בינואר 1976, כך לפי המכון הספרדי הלאומי לסטטיסטיקה (INE). זוהי הפעם השנייה ברציפות של שבירת השיא – בחודש אוקטובר עמד המדד על 31.9%.
הנסיקה במחירי האנרגיה, בשיעור של 88.3% מתחילת השנה (שמקורה בעיקר במחירי הגז), היא האחראית העיקרית לעלייה במדדי המחירים בספרד. ואולם במדינות אחרות באירופה, עם ראלי דומה במחירי הגז, הזינוק במדד היצרנים לא מתקרב לממדים הללו.
מחירי החשמל ירדו ב-0.2% בנובמבר לאחר שרשמו את העלייה החדה ביותר שלהם חודש קודם לכן. אך המידע על דצמבר מראה עד כה שהמחירים חזרו לעלות. ממשלת ספרד קבעה הורדות מיסים בניסיון להגביל את ההשפעה על חשבונות החשמל של הצרכנים.
שרת האנרגיה הספרדית, תרזה ריברה, אמרה כי "התחזית למחירי האנרגיה הסיטונאיים – שיגיעו מחר לשיא חדש – אינה מבטיחה במיוחד".
עליות המחירים במגזר התעשייתי מועברות על ידי היצרנים, בחלקן לפחות, לצרכנים, וכך מזינות את האינפלציה. בחודשים האחרונים נסקה האינפלציה בספרד, כאמור בעיקר בשל מחירי האנרגיה, ובכמה מדינות אירופיות נוספות, עקב ההפרעות לשרשראות האספקה העולמיות.
הזינוק במחירי האנרגיה, בעיקר בגז, של מאות אחוזים מתחילת השנה, פוגע קשות במפעלים, שצריכים לשלם הרבה יותר להפעלה, בגלל עלויות החשמל בעקבות הזינוק במחירי הגז. העלויות של המפעלים הרבה יותר גדולות מהעלויות של משק בית. לכן גם מדד המחירים ליצרן כמעט תמיד גבוה יותר ממדד המחירים לצרכן.
באופן כללי, עליית מחירים בחומרי סחורות ובמחירי אנרגיה - מתגלגלת למדד המחירים שמשלמים היצרנים, ומהם זה מתגלגל למדד המחירים לצרכן.