הזוכה בפרס נובל לספרות: הסופר הטנזני עבדולראזק גורנה
הזוכה בפרס נובל לספרות: הסופר הטנזני עבדולראזק גורנה
לא מורקמי ולא אטווד: עבדולראזק גורנה, יליד 1948, זכה בפרס הספרותי הנחשק ביותר והפתיע את כל המהמרים. כתיבתו עוסקת בהשפעת הקולוניאליזם על גורלם של פליטים
הסופר הטנזני-בריטי עבדולראזק גורנה זכה בפרס נובל לספרות לשנת 2021 - כך הודיעה היום (ה') האקדמיה השבדית.
גורנה זכה בפרס על "עיסוקו הבלתי מתפשר והרחום בהשפעות הקולוניאליזם על גורלם של הפליטים במפגש שבין תרבויות ויבשות".
גורנה נולד בשנת 1948 בזנזיבר, וכיום הוא חי בבריטניה וכותב באנגלית. הוא הגיע לראשונה לאנגליה כפליט בשנות ה-60, בשנות ה-80 התגורר ולימד בניגריה ולאחר מכן המשיך את לימודיו באוניברסיטת קנט בקנטרברי, שם הוא כתב דוקטורט על המציאות הפוסט-קולוניאלית באפריקה, בקריביים ובהודו.
במקביל לעיסוקו האקדמי החל לכתוב ספרות יפה, ואף ערך מספר אנתולוגיות של ספרות אפריקנית. עם ספריו המוערכים ביותר נמנים Paradise משנת 1994, By the Sea משנת 2001 ו-Desertion משנת 2005. בסך הכול הוא פרסם עד כה עשרה רומנים ומספר סיפורים קצרים.
גורנה, האפריקני הראשון שזוכה בפרס נובל לספרות מזה שנים ארוכות, יקבל עבור זכייתו מענק בשווי 10 מיליון קרונות שבדיות (כ-3.6 מיליון שקלים). נכון לרגע זה, לא פורסמו ספרים פרי עטו בשפה העברית. נציין שבשנת 2009 הוא נכח בפסטיבל הספרות הפלסטיני, שנערך בחלקו בחברון.
זכייתו של גורנה הפתיעה את כל המהמרים והמנחשים. עד לרגע ההכרזה, בין המועמדים הבולטים באתרי ההימורים הופיעו השנה אנני ארנו והלן סיקסו מצרפת, הרוקי מרוקמי מיפן, דון דלילו מארצות הברית, מרגרט אטווד ואן קרסון מקנדה, פטר נאדאש מהונגריה, דובראבקה אוגרשיץ מקרואטיה, מאריז קונדה מגוואדלופ, לודמיליה אוליצקיה מרוסיה, נגוגי וה ת'יונגו מקנייה, חוויאר מריאס מספרד, ג'מייקה קינקייד מאנטיגואה ומילן קונדרה מצ'כיה. ברחבי העולם, גורנה נחשב לסופר ידוע פחות מכל הנ"ל.
בשנה שעברה זכתה בפרס הנחשק המשוררת האמריקנית-יהודיה לואיז גליק, עבור "הקול הפואטי שלה, שלא ניתן לשגות בו, ושבאמצעות יופי קפדני הופך את הקיום האינדיבידואלי לאוניברסלי".
בשנה שלפני כן האקדמיה השבדית הכריזה על שני זוכים: בפרס לשנת 2018 זכתה הסופרת הפולנייה אולגה טוקרצ'וק, ובפרס לשנת 2019 זכה הסופר והמחזאי האוסטרי פטר הנדקה. ההכרזה הכפולה הגיעה לאחר שבשנת 2018 הפרס לא הוענק לראשונה מאז שנת 1943, בעקבות שערורייה שהתפתחה בעקבות טענות על עבירות מין ואי סדרים כספיים באקדמיה.
בשנת 2017 הוענק פרס נובל לספרות לקאזואו אישיגורו האנגלי ממוצא יפני, ובשנה שלפני כן זכה בפרס נובל לספרות בוב דילן, אחד מכותבי השירים הבולטים והמשפיעים ביותר במאה ה-20, שחיבר רק שני ספרים במהלך חייו - אחד מהם אוטוביוגרפי, "כרוניקות", והאחר הוא ספר ניסיוני בשם "טרנטולה" שלא זכה להכרה רבה ושהסופר התכחש לו מאוחר יותר.