סגור
קידוח נפט ב קנדה
קידוח נפט (צילום: רויטרס)

ניתוח
האמברגו האירופי ישים סוף לחגיגת הנפט הרוסי המוזל

מגבלות שייכנסו לתוקף בדצמבר ימנעו ממכליות המובילות נפט רוסי לקבל שירותים חיוניים מחברות אירופיות. המשמעות: הודו וסין, היבואניות המובילות מרוסיה, כבר לא יוכלו לבנות על הנחות של כ־30 דולר לחבית

תחושת אי־הוודאות בשוק הנפט העולמי גוברת עם התקרב תאריך היעד לתחילת האמברגו של האיחוד האירופי על היבוא מרוסיה בדרך הים, החל ב־5 בדצמבר. במקביל הכריזו מנהיגי ה־G7 כי הם מגבשים תוכנית לקביעת תקרת מחיר לנפט הרוסי שתעמוד כנראה על 60 דולר לחבית, זאת למי שיהיה מעוניין עדיין להמשיך ולייבא ממנה. בתחילת פברואר 2023 יורחב האמברגו והוא יכלול גם יבוא מוצרי נפט מרוסיה.
מחיר חבית מסוג ברנט נע בשבוע שעבר ביציבות יחסית, סביב 92 דולר. בנקודת הזמן הנוכחית האנליסטים חלוקים מה תהיה ההשפעה של ההתפתחויות בשוק על רמת המחירים העתידית. מצד אחד, האמברגו צפוי להוביל להמשך ירידה בתפוקה הרוסית, ומכאן חששות להיצע. מצד שני, ישנם גורמים המושכים את המחיר כלפי מטה - בעיקר החשש ממיתון עולמי וסגרי הקורונה בסין.

האיחוד האירופי אינו אוסר לחלוטין על יבוא של נפט מרוסיה, אולם המגבלות שהוא מטיל יקשו על כך. לפי ההחלטה, החל ב־5 בדצמבר מכליות המובילות נפט רוסי לא יוכלו לקבל שירותים נדרשים מחברות אירופיות, וזה כולל ביטוח, מימון, שירותי נמל ועוד. מאחר שהחברות האירופיות שולטות כמעט לחלוטין בשוק העולמי לשירותים אלה, מדובר בחדשות רעות בעיקר לסין ולהודו.
מאז פרצה המלחמה באוקראינה, שתי המעצמות האסייתיות הפכו ללקוחות הגדולים ביותר של הנפט הרוסי, תוך שהן מנצלות את המחירים המוזלים שלו. בנקודה מסוימת השנה מחיר חבית מרוסיה היה נמוך בכ־30 דולר מהמחיר הממוצע בשוק, אם כי בספטמבר ההוזלה היתה בשווי של כ־20 דולר. לפי נתונים שפורסמו בשבוע שעבר, מתוך יצוא רוסי ממוצע של 2.9 מיליון חביות ביום, הודו וסין ייבאו כ־2 מיליון חביות.
הודו וסין היו מעוניינות להמשיך לייבא את הנפט מרוסיה, אך מבינות כי צעדי האיחוד האירופי יקשו עליהן, ולכן הן מחפשות פתרונות. מדיווחים המגיעים מסין עולה, כי בין הפתרונות המוצעים לבתי הזיקוק המקומיים נבחנת האפשרות להגדיל את משלוחי הנפט הרוסי באמצעות צינורות. פתרונות אחרים כוללים הקמת בנק ייעודי לטיפול בתשלומים רוסיים וכן הרחבת משלוחי נפט עקיפים, כדי להתגבר על האתגרים שמציבות הסנקציות האירופיות.
לחץ דומה מורגש גם בהודו. חלקה של רוסיה ביבוא הנפט הכולל של הודו זינק בספטמבר ל־23% לעומת 2% בלבד בתחילת השנה. הפנייה לרוסיה מגיעה על חשבון הספקים מהמזרח התיכון, ובדגש על סעודיה שנדחקה למקום השלישי. עיראק ממשיכה להוות ספק הנפט המוביל של הודו, אם כי חלקו של המזרח התיכון ביבוא הנפט של הודו ירד לכ־56% בספטמבר לעומת כ־60% באוגוסט 2022.
האמברגו האירופי צפוי להוריד את תפוקת הנפט הרוסי ב־1.4 מיליון חביות ביום לפחות בשנה הבאה, כך לפי תחזית סוכנות האנרגיה הבינלאומית. נכון לאוקטובר, זו הכמות שייבא האיחוד האירופי מרוסיה, ומומחי הסוכנות סבורים כי רוסיה תתקשה למצוא לקוחות חדשים שאליהם תוכל להפנות את משלוחי הנפט הללו לאחר 5 בדצמבר.
עם זאת, קיימות הערכות כי תפוקת הנפט הרוסי תיפגע אף יותר ותרד בחודש הבא בהיקף של בין 1.5 ל־1.7 מיליון חביות ביום, כלומר, ירידה של כ־14% בהשוואה לממוצע התפוקה בחודשים יוני־אוקטובר 2022.
הירידה הזו בהיצע יכולה להפעיל לחץ כלפי מעלה על מחירי הזהב השחור ואז יצטרכו המדינות החברות באופ"ק+, בראשות רוסיה וסעודיה, להחליט על מדיניותן. כזכור, החל בנובמבר מקצצות המדינות כ־2 מיליון חביות ביום, החלטה שהובילה למשבר ביחסים בין סעודיה לארה"ב.
הסימנים לקשיים בתעשיית הנפט הרוסית צפו כבר בחודש שעבר, כשהתפוקה הגיעה ל־9.9 מיליון חביות ביום, כלומר 1.1 מיליון פחות מהמכסה שהוקצתה לה במסגרת ההסכמות של אופ"ק+. בתחילת נובמבר המכסה הרוסית קוצצה ל־10.5 מיליון חביות, שגם אליה תתקשה רוסיה, ככל הנראה, להגיע.
הקשיים הללו מעודדים את מנהיגי המערב לאשר את תוכנית מחיר הגג לנפט הרוסי. במערב סבורים כי מחיר של 60 דולר לחבית, שאותו הציעו בכירים בארה"ב, הוא אטרקטיבי מספיק עבור סוחרי הנפט (נמוך בכ־15% מהמחיר הממוצע שהרוסים מוכרים היום), וכי רוסיה, שסובלת ממחסור באמצעי הובלה אך זקוקה להכנסות הנפט, תיאלץ בעל כורחה להסכים. כרגע הבעיה של המערב בהקשר זה תהיה לשכנע את שאר יצרניות הנפט להסכים לתוכנית, לאור חששותיהן כי תוביל בסופו של דבר לירידת מחירים כוללת.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת