FTלמכירה בדחיפות מחברת החזקות בניהול כושל: חצי מבניין קרייזלר
FT
למכירה בדחיפות מחברת החזקות בניהול כושל: חצי מבניין קרייזלר
סיגנה הולדינג האוסטרית שנמצאת בבעלות פרטית זקוקה למזומנים כדי לפרוע חובות בהיקף מיליארדי יורו. בינתיים, כונס הנכסים ויועצים חיצוניים מתקשים לפענח את הרכב החברה שבראשה עומד יזם המעורב בחקירת שחיתות
חברת סיגנה החזקות מנהלת מו"מ למכירת מחצית מבניין קרייזלר בניו יורק על מנת לגייס מזומנים בדחיפות — כך בהודעת כונס הנכסים, שהזהיר כי החברה ניצבת בפני תהליך דעיכה פיננסי כואב.
נושי החברה האוסטרית, שהוקמה על ידי היזם רנה בנקו (46), נועדו בווינה השבוע על מנת לשמוע הערכות לגבי מצבה הפיננסי מפי הכונס כריסטוף שטאפף, זאת לראשונה מאז החל תהליך הכינוס בחודש שעבר. שטאפף אמר לנציגי החברה, כי הוא ויועצים חיצוניים מתקשים עדיין לפענח את הרכב הרשת הענפה של חברות־בנות ונכסים שנמצאים בבעלות סיגנה, ולקחת שליטה עליהם. חברת ההחזקות זקוקה בדחיפות למזומנים על מנת לממן את הפירוק, כך הדגיש שטאפף, אבל ברשותה מעט מאוד נכסים שניתן להעמיד למכירה באופן מיידי. "המכירה של מטוס הססנה של סיגנה הולדינג יצאה לדרך ושיחות מתקיימות לגבי ההשקעה בסיגנה RFR US סלקשן, שפרויקטי הנדל"ן שלה כוללים את בניין קרייזלר בניו יורק", אמר בהצהרה רשמית.
"שום דבר מזה לא נורמלי"
סיגנה הולדינג חייבת מעל 5 מיליארד יורו לנושיה, כאשר עד כה הוגשו תביעות בהיקף של 1.1 מיליארד יורו לקראת הדדליין באמצע ינואר. אנליסטים בג'יי.פי מורגן מעריכים כי קבוצת סיגנה הרחבה יותר, שסיגנה הולדינג היא הגרעין שלה, חייבת 13 מיליארד יורו. הנתון הזה מבוסס על המידע הפומבי המועט שזמין, כאשר לפי יועצים שעובדים עם סיגנה, הנתון האמיתי עשוי להיות גבוה הרבה יותר. "העניין הוא שאנחנו לא יודעים באמת מה היקף ההלוואות. ולמרות שאנחנו נמצאים יחסית בתחילת התהליך, זה לא נורמלי. שום דבר מזה הוא לא נורמלי", ציין עורך דין העובד עם אחד הנושים.
בניין קרייזלר שבנייתו הושלמה ב־1930 היה לפרק זמן קצר המגדל הגבוה ביותר בניו יורק, לפני שעקף אותו האמפייר סטייט. מחצית מהנכס נמצאת בבעלות אבי ג'ייקוב רוזן, היזם הגרמני־אמריקאי אשר הקבוצה שלו, RFR היא גם שותפה מנהלת. RFR וסיגנה שילמו 151 מיליון דולר עבור הנכס ב־2019, שבריר מ־800 מיליון דולר ששילמה עבורו מועצת ההשקעות של אבו דאבי ב־2008.
בשיחה עם ה"פייננשל טיימס" באותה שנה, רוזן אמר כי בניין קרייזלר הוא אייקון אמריקאי וציין: "הוא איבד מעט מהרלוונטיות שלו, אבל הוא לא איבד את היופי או את החשיבות שלו".
חרף ייחודו, אבן נגף עבור הבניין היא חוזה חכירת קרקע שמחייב את הבעלים לשלם עמלות שנתיות גדלות והולכות לקולג' הפרטי קופר יוניון. סכומי החכירה התנפחו מ־7.5 מיליון דולר ב־2018 ל־32.5 מיליון דולר ב־2019 וצפויים להגיע ל־41 מיליון דולר עד 2028. רוזן נתון בימים אלה במו"מ עם דירקטוריון קופר יוניון, בניסיון לבצע ארגון מחדש של חוזה החכירה. הפחתת הסכום תאפשר לו, תיאורטית, להשקיע בשדרוג ההיצע הקמעונאי של הבניין ולבצע שינויים אחרים.
בינתיים, בניין קרייזלר מפגין ביצועים טובים למדי, זאת בעוד שוכרים עוזבים בנייני משרדים ישנים יותר במנהטן ומחירי השכירות בהם צונחים בעקבות המעבר לעבודה מרחוק. מתוך 1.2 מיליון רגל רבועים (כ־111 אלף מ"ר), יותר מ־90% מושכרים — כך לפי נתונים אחרונים של קוסטאר.
רות קולפ־האבר, מחברת יועצי הנדל"ן וורטון, אמרה כי לבניין אין את השירותים המודרניים שמציעים בניינים אחרים, אך הוא עדיין אטרקטיבי לשוכרים קטנים יותר, שמעריכים את הקסם הישן שלו ואת הסמיכות לתחנת הרכבת גראנד סנטרל. "בניין קרייזלר לא הולך לשום מקום", היא ציינה.
המשימה של שטאפף מורכבת במיוחד בגלל האופן שבו בנקו הקים את אימפריית הנדל"ן. אף כי השליטה שלו בחברה כמעט מוחלטת, והוא בעל המניות הגדול ביותר, הוא לא אחז בתפקיד ניהולי רשמי מאז 2013 וחשבונות מבוטחים בתריסר החברות הבנות של סיגנה ותתי הישויות שלהן, מעולם לא אוחדו. "לחברת ההחזקות לבדה יש 53 השקעות ישירות בחברות והשקעות לא ישירות בכמה מאות חברות אחרות", הסביר שטאפף. הוא ביקש מהנושים ובעלי המניות להתאחד תחת ועדת היגוי אחת, שזו לדעתו הדרך היחידה לבצע את הפסקת הפעילות. "הטבלה הארגונית הראשונית של הקבוצה נכון ל־30 בספטמבר כוללת 46 דפים בפורמט A3", הוא הוסיף, בציינו כי איש כמעט מתוך החברה לא יודע כיצד היא נוהלה. מבין 42 העובדים של סיגנה הולדינג, 34 עבדו בתפקידי אירוח, כולל הצוות שאייש את המטוס של בנקו. שטאפף פיטר אותם בתחילת דצמבר.
נכסי יוקרה באירופה
בעלי מניות המיעוט, המונים כמה מהמשפחות העשירות באירופה, מרדו נגד איש העסקים זמן קצר לפני שהחברה נכנסה להליך הכינוס, זאת בצל החובות הכבדים ולנוכח האדישות שהפגין. הם עדיין שולטים בשתיים מהחברות־הבנות החשובות ביותר, סיגנה פריים וסיגנה דוולופמנט, שבבעלותן רוב הנכסים הנחשבים ביותר — תיק השקעות של נכסי יוקרה באירופה, כולל כמה מבתי הכלבו האלגנטיים ביותר ביבשת.
מוקדם יותר החודש, הדירקטוריון המפקח של שתי החברות פיטר את המנכ"ל המשותף, טימו הרצברג, המקורב לבנקו, בגלל "הפרות חמורות", לטענתו, של חובותיו כנאמן. הרבה מהנושים של סיגנה עסוקים עתה בבדיקת האופן שבו בנקו ניהל את עסקיו ומציפים שאלות בנוגע להוצאות המופרזות שבהן חוייבו ישויות לא ברורות והלוואות מורכבות שבוצעו בתוך החברה, כאשר באמצעותן שונעו מיליארדי יורו ברחבי הקבוצה בחודשים שקדמו לקריסתה. בנקו, שהורשע במתן שוחד ב־2013, הוא כרגע חשוד מרכזי בחקירת שחיתות וניצול מרות באוסטריה.
בנעוריו קנה עליות גג לשיפוץ והפך לאיל נדל"ן
רנה בנקו האוסטרי ייסד את החברה שצמחה להיות סיגנה הולדינג כבר בגיל 22, ובשיאה היא צמחה להיות אחת מחברות הנדל"ן הגדולות באירופה.
בנקו, שלא סיים את לימודי התיכון, התחיל את הקריירה הנדל"נית בנעוריו ברכישת עליות גג שאותן הסב לדירות. בחודש שעבר, עם הון עצמי מוערך של 6 מיליארד דולר, החברה של בנקו נכנסה להליך כינוס נכסים, וכיום מוערך שוויו ב־400 מיליון דולר.
לאורך השנים רכשה החברה נכסים בגרמניה, אוסטריה, שוויץ ואיטליה. ב־2018, בנקו נכנס לתחום התקשורת ורכש מניות בשניים מהעיתונים הגדולים באוסטריה — "קרונן צייטונג" ו"קורייר". ב־2019 הוא רכש מחצית מבניין קרייזלר, ביחד עם חברת RFR.
בין השאר, סיגנה מחזיקה בבעלותה 49% מרשת בתי הכלבו הגרמנית KaDeWe כמו גם נתח שליטה בבתי הכלבו קרשטאט וורהאוס וקאופהוף, ואת מטה מפעילת הבורסה הגרמנית.
עם בעלי המניות המובילים שלה נמנים רשת ציוד חיות המחמד הגרמנית טורסטן טולר וכן ארנסט טאנר, יו"ר ענקית השוקולד השוויצרית לינדט ושפרינגלי. לפי מסמך שהגיע לידי רויטרס, כ־40 בנקים וחברות ביטוח מוזכרים כ"משקיעים ושותפים פיננסיים", בהם אליאנץ, BNP פריבה וחברת הביטוח ארגו שבבעלות מינכן רה.
בנקו גם טיפח קשרים עם האליטה הפוליטית במולדתו. ה"פייננשל טיימס" דיווח החודש, כי פוליטיקאים היו אורחי קבע במסיבות הווינאיות שארגן, וגם ישבו בדירקטוריונים שלו וגייסו עבורו כספים. עמם אפשר למנות שני קנצלרים לשעבר, סבסטיאן קורץ ואלפרד גוסנבאוור, כמו גם שרים וחברי פרלמנט לשעבר.
חדשות החוץ