סגור
פגישת ביידן פוטין ז'נווה יוני 2021
פגישת ביידן ופוטין ביוני 2021 (צילום: רויטרס)

ביידן מזהיר: "הסכנה למלחמה גרעינית - הגבוהה ביותר ב-60 השנים האחרונות"

ברקע האיומים המרומזים של פוטין לשימוש בנשק גרעיני טקטי באוקראינה, נשיא ארה"ב מזהיר כי הסיכון למלחמה גרעינית נמצא ברמתו הגבוהה ביותר מאז משבר הטילים בקובה ב-1962. לדברי ביידן, "פוטין לא צוחק כשהוא מדבר על שימוש בנשק גרעיני, ביולוגי או כימי. זה עלול להסתיים בארמגדון"

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר כי הסיכון למלחמה גרעינית נמצא ברמה הגבוהה ביותר מאז משבר הטילים בקובה ב-1962, שכמעט נגמר במלחמה שכזו בין ארה"ב לברית המועצות. ברקע דבריו של הנשיא עומדות אמירות של גורמים רשמיים ברוסיה על אפשרות לשימוש בנשק גרעיני טקטי עקב ההפסדים המשמעותיים של מוסקבה בלחימה באוקראינה.
ביידן, שדיבר בכנס של המפלגה הדמוקרטית לאיסוף תרומות עבור בחירות האמצע שייערכו בעוד כחודש, אמר כי "פוטין לא צוחק כשהוא מדבר על שימוש בנשק גרעיני, ביולוגי או כימי". הנשיא האמריקני הזהיר ששימוש בנשק גרעיני טקטי יכול להוביל במהירות להרס עולמי. "אני לא חושב שיש יכולות לעשות בקלות שימוש בנשק גרעיני טקטי, ולא לסיים בארמגדון".
גורמים רשמיים בארה"ב מזהירים במשך חודשים כי רוסיה עלולה להשתמש בנשק להשמדה המונית באוקראינה. עם זאת, השבוע אותם גורמים אמרו כי הם לא זיהו שינוי בפריסה הגרעינית הרוסית שיצדיק העלאה ברמת הכוננות הגרעינית האמריקנית.
בנאומו לפני שבוע בקרמלין, שבו הכריז על סיפוח השטחים הכבושים באוקראינה, שב ופיזר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איום מרומז לעשות שימוש בנשק גרעיני: הוא הבטיח כי ארצו "תגן על אדמתה בכל הכוח והאמצעים" שעומדים לרשותה – וטען כי ארה"ב כבר הציבה תקדים בכל הנוגע לשימוש בנשק גרעיני כאשר הטילה את פצצות האטום על הערים היפניות הירושימה ונגסקי ב-1945. האיום הזה מצטרף לשלל איומים אחרים שמפזרים פוטין ואנשיו בצל התבוסות הרוסיות במלחמה באוקראינה, ובמערב עוסקים כעת יותר ויותר בשאלה: האם סוכן ה-KGB לשעבר מבלף, או מתכוון ברצינות לאיומיו?
איומיו של פוטין – שאותם מהדהד ביתר שאת ובבוטות רבה יותר מקורבו הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב, שמכהן כיום כסגן יו"ר מועצת הביטחון הרוסית – עלולים להעיד על כוונת הקרמלין להביא להסלמה משמעותית במלחמה בעקבות סיפוח השטחים האוקראיניים הכבושים במחוזות דונייצק, לוהנסק, זפוריז'יה וחרסון, שבהם מוסקבה לא שולטת באופן מלא ושבחלקם הצבא האוקראיני ממשיך במתקפת-הנגד שלו.
כעת, משהשטחים הללו סופחו, הבהירה רוסיה כי תגן עליהם כמו על כל שטח אחר שלה, וגורמים במוסקבה טענו כי הם יהיו נתונים כעת תחת הגנת "המטרייה הגרעינית" שלה. אבל למרות שפוטין טען כי ארה"ב יצרה תקדים כשעשתה שימוש בנשק גרעיני בסוף מלחמת העולם השנייה, מאז ועד היום לא נעשה שימוש בנשק שכזה – ושבירת הטאבו הגרעיני תעיד יותר מכל על המצב הנואש שבו נמצא פוטין. הפרשנים מעריכים לפיכך כי מה שיקבע בסופו של דבר אם יממש את איומו תלוי בכמה יחוש שהוא "נדחק אל הפינה" בסכסוך שבו עד כה ספגה ארצו רק השפלה – ולא תבוסה של ממש.
פוטין מחזיק בארסנל הגרעין הגדול ביותר בעולם: ברשותה של ארצו 5,977 ראשי קרב גרעיניים, לעומת 5,428 ראשי קרב לארה"ב, ועוד 515 לבעלות בריתה בנאט"ו, בריטניה וצרפת. הארסנל הגרעיני של רוסיה כולל כמות עצומה של פצצות טקטיות בעלות עוצמה מוחלשת – כ-2,000 לפי ההערכות, פי עשרה מהכמות שיש למערב. לצד זאת מחזיקה מוסקבה בדור חדש של טילים היפר-סוניים שלטענתה הינם "בלתי-מיורטים" – ובמערב לוקחים את האיומים של הנשיא הרוסי ברצינות.