סגור
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נאום מצב האומה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנאום מצב האומה (צילום: EPA)

ביידן הכריז על הקמת נמל בעזה: "נוכל להכניס יותר סיוע"

בעיצומה של שנת בחירות, ועל רקע המשך הלחימה בעזה: נשיא ארה"ב נשא נאום בפני הקונגרס, שבו הציג תוכנית חדשה להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה - והבטיח שאף חייל אמריקני לא ייכנס לעזה. הוא קרא להימנע מפגיעה בחפים מפשע ברצועת עזה, ואמר כי הפתרון למצב הוא פתרון שתי המדינות: "המסלול היחיד לשלום בין ישראל לסעודיה"

ברקע שנת הבחירות בארצות הברית, והמשך הלחימה ברצועת עזה ובאוקראינה - נשא הלילה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את נאום "מצב האומה" השנתי שלו בפני הקונגרס, הכריז על הכוונה להקים רציף ימי בעזה כדי להכניס סיוע הומניטרי לרצועה דרך הים - ופנה "למנהיגות הישראלית", באומרו "סיוע הומניטרי לא יכול להיות קלף מיקוח".
לצד ענייני החוץ, ובהתאם לשנה הפוליטית הסוערת בארצות הברית שבשיאה הבחירות בעוד שמונה חודשים, נאומו של ביידן התרכז בשורה של סוגיות פנים-אמריקניות בוערות, ובהן מצב הכלכלה, זכויות נשים ומה שהנשיא תופס כאיום על הדמוקרטיה האמריקנית.
הנשיא האמריקני הזכיר את המלחמה בעזה לקראת סיום נאומו. ביידן אמר כי כמה מהחטופים ששוחררו משבי חמאס ובני משפחות של חטופים אחרים שמוחזקים עדיין ברצועת עזה, נמצאים באולם. הוא הזכיר את מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס, שכללה גם אלימות מינית, אמר כי זה היה "היום הקטלני ביותר לעם היהודי מאז השואה", והכריז: "אני מבטיח לכם שלא ננוח עד שנביא את כל היקירים שלכם הביתה". ביידן זכה למחיאות כפיים סוערות לאחר ההצהרה הזו.
נשיא ארה"ב אמר כי לישראל יש זכות להגן על עצמה. "חמאס התחיל את הסכסוך הזה, והוא יכול לסיים אותו על ידי שחרור החטופים, כניעה והסגרת האחראים למתקפת הטרור". ביידן קרא שוב לישראל להימנע מפגיעה בחפים מפשע ברצועת עזה. "אנשי חמאס מסתתרים כמו פחדנים באוכלוסייה אזרחית, בבתי חולים וכדומה. עם זאת, יש לנו אחריות להגן על אזרחים חפים מפשע בעזה". גם ההצהרה הזו, על הדרישה מישראל להגן על אזרחים, הובילה לתשואות.
הוא אמר כי המלחמה בעזה גבתה יותר קורבנות מסבבי לחימה קודמים בין ישראל לארגון הטרור הרצחני. "יותר מ-30 אלף פלסטינים נהרגו, רובם לא אנשי חמאס. אלפים רבים של חפים מפשע, גברים, נשים וילדים. יותר ממיליון איש נעקרו מבתיהם. בתים נהרסו, ערים הפכו לחורבות", אמר. "יש שם מחסור במזון ותרופות, זה שובר את הלב. פעלתי ללא הפסקה כדי להשיג הפסקת אש לשישה שבועות, כדי לשחרר את כל החטופים, להביא אותם הביתה ולהקל על המשבר ההומניטרי וכדי לבנות משהו יותר יציב".
ביידן הכריז בנאומו על הקמת רציף ימי מול חופי עזה, "כדי להעביר סיוע גדול יותר, אוכל, תרופות". הוא הדגיש: "אף רגל של חייל אמריקני לא תדרוך על הקרקע, המזח הזמני יאפשר להכניס כמות עצומה של סיוע לעזה בכל יום. ישראל חייבת לעשות את חלקה. ישראל חייבת להרשות יותר סיוע הומניטרי ולוודא שעובדי סיוע לא ייקלעו לקו האש". גם הצהרה זו הובילה למחיאות כפיים סוערות בקונגרס.
הרציף הצף הזמני, שעליו הודיע ביידן, יאפשר העברת סיוע לעזה מקפריסין דרך הים. הוא יוכל לקלוט ספינות גדולות שנושאות מזון, תרופות, מים ומקלטים זמניים. משלחת צבאית אמריקנית כבר ביקרה בצפון הרצועה ובדקה נקודות מתאימות להקמתו. בישראל היו מודעים לבדיקות, אך בכל זאת הופתעו מהמהירות שבה האמריקנים מתכננים לבצע את המהלך. הסיוע, שמקורו יהיה באיחוד האמירויות, צפוי לצאת מנמל לימסול, שם יעבור בידוק ביטחוני.
הנשיא האמריקני פנה "למנהיגות הישראלית", ואמר: "סיוע הומניטרי לא יכול להיות קלף מיקוח. הגנה על אזרחים חפים מפשע חייבת להיות בעדיפות". לדברי ביידן, "במבט לעתיד הפתרון היחיד האמיתי הוא פתרון שתי המדינות. ואני אומר זאת כתומך של ישראל. לאף אחד אין רקורד טוב יותר עם ישראל, אני הנשיא האמריקני היחיד שביקר שם בזמן מלחמה. אין מסלול אחר שיבטיח ביטחון ודמוקרטיה, ויבטיח שהפלסטינים יוכלו לחיות בשלום וכבוד. אין מסלול אחר שמבטיח שלום בין ישראל לכל שכנותיה, כולל סעודיה שאיתה אני מדבר".
הוא דיבר גם על מתקפות הטרור של החות'ים, הנתמכים על ידי איראן, בים האדום. "צריך גם להתמודד עם האיום של איראן, לכן בניתי קואליציה של יותר מ-12 מדינות כדי להגן על חופש השיט בים האדום", הוא אמר. "הוריתי על תקיפות נגד החות'ים כדי להגן על האזור. לא אהסס להורות על פעולות נוספות כדי להגן על האנשים שלנו והצוות הצבאי שלנו".

אוקראינה, נשק ומס למיליארדרים

ביידן התקבל בתשואות באולם, וכמה מהנוכחים קראו: "עוד ארבע שנים". בתחילת נאומו הוא הזכיר את המלחמה באוקראינה, ואמר כי שבדיה הצטרפה באופן רשמי לנאט"ו. "ברוכים הבאים לכוח הצבאי החזק ביותר שהעולם ראה", הוא אמר. "המסר שלי לפוטין שאני מכיר זמן רב, הוא פשוט: אנחנו לא נלך משם". הוא גם שלח מסר ברור לנשיא רוסיה: "אוקראינה יכולה לעצור את פוטין, אם נעמוד לצידה ונספק נשק".
בהמשך דיבר ביידן על המהומות בקפיטול ב-6 בינואר 2021, כשתומכי טראמפ נכנסו למקום והתפרעו. "הם לא היו פטריוטים, הם באו להפוך את רצון העם", הוא אמר. ביידן גם מתח ביקורת על הניסיונות של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ לטעון שהוא ניצח בבחירות שנערכו ב-2020. "העלילה על גניבת הבחירות מהווה את האיום הגדול ביותר לדמוקרטיה האמריקנית מאז מלחמת האזרחים", ציין הנשיא האמריקני. "זה הרגע לדבר אמת ולקבור את השקרים. הנה האמת הפשוטה: אתה לא יכול לאהוב את המדינה שלך רק כשאתה מנצח".
הוא גם הזכיר בנאומו את הכלכלה האמריקנית, שמצבה השתפר, לדבריו, מאז שנכנס לבית הלבן. הנשיא האמריקני גם דיבר על עשרות מיליוני משרות שנוספות למשק ודיבר על החשיבות ברכישת מוצרים אמריקניים. בהמשך הוא דיבר על מערכת הבריאות ועל איסור ההפלות בכמה מדינות והביטוח הרפואי. הוא אמר שארה"ב היא הכלכלה החזקה בעולם. בהמשך דיבר ביידן על מערכת החינוך האמריקנית: "אנחנו צריכים להיות מערכת החינוך הטובה בעולם".
הנושא הבא שבו עסק היה המיסוי. הוא הציע להטיל "מס מינימום של 25% למיליארדרים". לדבריו, "יש אלף מיליארדרים באמריקה. המס הפדרלי הממוצע שלהם הוא 8.2%. זה פחות בהרבה מרוב האמריקנים. אף מיליארדר לא צריך לשלם פחות מס ממורה או מאחות". בהמשך דיבר ביידן על נושא הנשק ומשבר האקלים.
הוא התייחס גם לביקורת על גילו (81), וציין כי "בקריירה שלי, אמרו לי שאני צעיר מדי ואמרו לי שאני זקן מדי". ביידן ציין: "בין אם צעיר או זקן, תמיד ידעתי מה נשאר יציב, ידעתי את כוכב הצפון. כולם צריכים להיות שווים. אף פעם לא ממש יישמנו את הרעיון הזה אבל לא הלכנו ממנו, ואני לא הולך ממנו, אני אופטימי".
נאום "מצב האומה" השנה הגיע בתזמון פוליטי במיוחד, יומיים בלבד לאחר פרסום תוצאות ה"סופר טיוזדיי", שבו נערכו פריימריז ב-15 מדינות, הן במפלגה הרפובליקנית והן במפלגה הדמוקרטית. בהנחה שלא יהיו דרמות בלתי צפויות, ה"סופר טיוזדיי" הראה סופית שהנשיא המכהן ביידן יתמודד בבחירות בנובמבר מול הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. פרישתה מהמירוץ של ניקי היילי, המועמדת הרפובליקנית היחידה שנותרה מול טראמפ, הוכיחה סופית את שליטתו המוחלטת של הנשיא לשעבר במפלגה.