תולה תקוותיה בחשמליות: סעודיה מחדשת את מאמציה להקמת תעשיית רכב
תולה תקוותיה בחשמליות: סעודיה מחדשת את מאמציה להקמת תעשיית רכב
היוזמה היא חלק מתוכניות הממלכה לגוון את הכלכלה ולהפחית את התלות בנפט. סעודיה מתכננת להפוך למרכז ייצור למכוניות חשמליות, כשהיעד הוא לייצר 50 אלף מכוניות בשנה עד 2030. לוסיד מוטורס האמריקאית, שבה רכשה סעודיה אחזקת שליטה מתכוונת לייצר רבע מהיעד בממלכה
סעודיה מחדשת את המאמצים שלה להקים תעשיית רכב, אך הפעם מתמקדת במכוניות חשמליות. בפייננשל טיימס דיווחו כי היוזמה היא חלק מתוכניות הממלכה לגוון את הכלכלה ולהפחית את התלות בנפט, המהווה את מקור ההכנסה העיקרי במדינה.
לפי הדיווח, הסעודים מתכוונים להזרים מיליארדי דולרים כדי להפוך למרכז ייצור למכוניות חשמליות, כשהיעד הוא לייצר 50 אלף מכוניות בשנה עד 2030. חברת לוסיד מוטורס האמריקאית, שבה רכשה סעודיה אחזקת שליטה בעלות של כ-2 מיליארד דולר, מתכוונת לייצר רבע מהיעד הזה בממלכה.
בסעודיה מקווים שההתמקדות במכוניות חשמליות תעניק לה סיכוי גבוה יותר להצלחה לעומת שוק המכוניות המסורתי הקשה יותר לחדירה, וכי הכוח הפיננסי החזק שלהם יסייע להם "לקנות" את דרכם לשוק המכוניות החשמליות. "הסעודים יכולים לקנות ולהשקיע בשוק במקום לבנות משהו מהיסוד", אמרה מוניקה מאליק, הכלכלנית הראשית בבנק המסחרי באבו דאבי.
סעודיה אמנם תיתקל בתחרות קשה מצד סין - לה בסיס ייצור נרחב, אך בכל זאת ייצור המכוניות החשמליות נחשב בחלק מהותי במאמצי הגיוון של המדינה, עליהם עמלה קרן ההון הריבונית (PIF) בשווי 600 מיליארד דולר. מטרת המאמצים היא להרחיב את כוח העבודה המקומי, להכשיר עובדים במיומנויות חדשות וליצור משרות חדשות בסקטור הפרטי, תוך משיכת השקעות זרות ישירות. התוכניות כוללות גם הקמת עיר עתידנית, פתיחת מרכז פיננסי בריאד ובניית אטרקציות תיירותיות.
קרן ההון רכשה אחזקת שליטה בלוסיד מוטורס, שמתכננת לייצר 150 אלף מכוניות בשנה בממלכה ב-2025, וחתמה על חוזים עם יונדאי וחברת המכוניות החשמליות הסינית Enovate. ביסוס תעשיית מכוניות חשמליות תפחית משמעותית את עלות הייבוא של סעודיה. "תחבורה מייצגת כ-15% מעלות הייבוא של סעודיה", אמר טארק פאדללה, מנכ"ל חברת ניהול הנכסים נומורה במזה"ת. "יש תמריץ גדול להמיר את הייבוא הזה במכוניות מיוצרות מקומית". היוזמה גם תואמת ליעד שהציבה סעודיה ש-30% מכל המכוניות בריאד יהיו חשמליות עד 2030.
עם זאת, סעודיה צפויה להיתקל במכשולים בדרך למימוש היעד, ביניהם בשל המחסור בשבבים, המחיר הגבוה של המינרלים הנדרשים לייצור סוללות והסבירות למיתון במדינות רבות ברחבי העולם. בעקבות זאת, קרן ההון הסעודית השיקה חברה שתשקיע במכרות בעולם כדי להבטיח את אספקת הליתיום ומינרלים אחרים המשמשים בייצור סוללות.