סגור
פנאי דונלד טראמפ נשיא ארה"ב
דונלד טראמפ נשיא ארה"ב הנבחר (צילום: AP/ Evan Vucci)

מתורמים ועד מחותנים: טראמפ הפך את הבית הלבן למפעל ג'ובים

הנשיא הנבחר לקח לגבהים חדשים את הנפוטיזם והעדפת המקורבים עם שורה של מינויים תמוהים. מנשיאת איחוד ההיאבקות שמונתה לשרת חינוך, דרך חותנו העבריין המורשע שמונה לשגריר ועד למגיש ברשת פוקס שיכהן כשר ההגנה

אמרת דונלד טראמפ, אמרת ניגודי עניינים. מאז ניצח המועמד הרפובליקני בבחירות לנשיאות לפני חודש בלבד, הוא הספיק להכריז על כ־63 מינויים של בכירים בממשל החדש שלו. ברשימה הזו ניתן למצוא מכל וכל — מנשיאת איחוד ההיאבקות WWE שמונתה לשרת חינוך ועד לרופא סלבריטאי שמונה לניהול תוכנית הבריאות הפדרלית. חלק מהמינויים דורשים עדיין את אישור הסנאט ויעמדו למבחן ציבורי, אך חלקם לא. רבים מנושאי התפקידים החדשים קשורים בקשר יוצא דופן לנשיא, שלא לוקח בקדנציה האחרונה שלו שום סיכונים ומקיף את עצמו בנאמנים והקרובים לו מכל. אלו כל אנשי הנשיא.
לתפקיד יועץ למזה"ת מינה טראמפ את מסעד בולוס, עורך דין מצליח שטיפח לאורך השנים את הקשרים בין הקהילה הערבית בארצות הברית למנגנונים הפוליטיים. בולוס הוא גם חותנו של טראמפ ונשוי לבתו טיפאני. בהצהרה שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social שיבח טראמפ את בולוס כ"עורך דין מוכשר ומנהיג מכובד מאוד בעולם העסקים, עם ניסיון רב בזירה הבינלאומית".
לא רק הבת טיפאני זוכה להכניס את חמיה לפוליטיקה. גם בתו הבכורה של טראמפ, איוונקה, חוזרת לזרקורים, הפעם בזכות צ'ארלס קושנר, אביו של בעלה ג'ארד קושנר, שמונה לשגריר בצרפת. צ'ארלס, יזם נדל"ן, חתם על עסקת טיעון ב־2006 במסגרתה הודה ב־18 סעיפי אישום של תרומות לא חוקיות לקמפיין, העלמת מס ושיבוש עדים. בגין ההאשמות הללו הוא נשלח ל־14 חודשי מאסר. ב־2020 העניק לו הנשיא חנינה, שכעת סללה את דרכו לצמרת הדיפלומטית. את התביעה נגדו הוביל כריס כריסטי, אז תובע פדרלי בניו ג'רזי, שמאוחר יותר כיהן בראש צוות המעבר הראשון של טראמפ. "זהו אחד הפשעים המתועבים והמגעילים ביותר שתבעתי לדין", אמר כריסטי בראיון, אחרי שנחשף דבר המינוי.
לתפקיד שרת החינוך מינה טראמפ את לינדה מקמהון, ידידה ותיקה ומהתורמות הפוליטיות המוקדמות שלו, עוד במרוץ לנשיאות ב־2016. למקמהון אין ניסיון בהוראה או בניהול מדיניות חינוך. ניסיונה בתפקידים ציבוריים מסתכם בשנת כהונה ב־2009 במועצת החינוך של קונטיקט ובניהול מנהלת העסקים הקטנים בכהונה הראשונה של טראמפ, תפקיד שאותו סיימה שנה לפני תום הקדנציה כדי לסייע לו בבחירתו מחדש. מקמהון היתה ממייסדי WWE, אימפריית בידור שהחלה כתוכנית היאבקות מקצועית בה התארח טראמפ בשלוש הזדמנויות שונות. במרוץ הנוכחי תרמה מקמהון לפי הדיווחים כ־21 מיליון דולר לקמפיין טראמפ.
מינוי נוסף מקרב התורמים הוא יזם הנדל"ן סטיבן ויטקוף, שאותו מינה טראמפ לשליח מיוחד למזה"ת. ויטקוף, שנוהג לבלות עם טראמפ על מסלולי הגולף, הוא אחד התורמים הפעילים ביותר שלו וגייס עבורו הון רב, בעיקר מקרב הקהילה היהודית. במהלך השנה האחרונה הוא אף סייע לו עם מיזמי הקריפטו השונים שלו, שדרכם גייס עשרות מיליוני דולרים.
התורם הבולט ביותר שזכה להשתלב בממשל הוא אלון מאסק, האיש העשיר בעולם והתורם השני בגודלו לקמפיין טראמפ. מאסק מונה לאחראי על המשרד ליעילות ממשלתית אחרי שהזרים בשבועות האחרונים למרוץ לנשיאות כ־200 מיליון דולר, חלקם כהמחאות אישיות בגובה מיליון דולר שיועדו לאנשים שהגיעו לעצרות התמיכה. עם ההון הרב הצליח מאסק לעקוף את התורמת מרים אדלסון, מבעלי "ישראל היום". בשונה מאדלסון, מאסק גם תמך באופן אישי בטראמפ במסע הבחירות והשתתף בעצרות רבות כאורח כבוד.
המיליארדר ואיש וול סטריט הוותיק הווארד לוטניק, שהזרים כ־6 מיליון דולר לקמפיין, מונה לשר המסחר. לוטניק, יו"ר ומנכ"ל חברת השירותים הפיננסיים קנטור פיצג'רלד, לטש את עיניו לתפקיד שר האוצר, שם היה מקבל השפעה רבה על שוק הקריפטו, נושא החשוב לו במיוחד. לוטניק לא רק השיק כמה מיזמי הלוואות מגובות ביטקוין, אלא שהוא גם נותן השירות הגדול ביותר של חברת המטבע היציב טטר – עמוד השדרה הפיננסי של שוק הקריפטו. לאחרונה אף דווח שנכנס להשקעה בטטר תמורת 600 מיליון דולר.
טוד בלנש, שמונה לסגן היועץ המשפטי לממשל, הוא תובע פדרלי לשעבר ואחד מעורכי הדין שהובילו את ההגנה על טראמפ בשלושה תיקים שונים. אלה כוללים את המשפט שהתנהל נגדו בניו יורק על דמי השתיקה ששילם לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס וזיוף רישומים עסקיים כדי לכסות על מעשה זה, משפט שהתנהל נגדו בוושינגטון בעקבות מאמציו לשנות את תוצאות הבחירות, ומשפט שהתנהל נגדו בפלורידה על טיפול לא הולם במסמכים מסווגים. משפט דמי השתיקה הסתיים בהרשעתו של טראמפ ב־34 סעיפי האישום ובהפיכתו לנשיא לשעבר הראשון המורשע כעבריין.
לתפקיד התובעת הכללית מינה טראמפ את פאם בונדי, זאת לאחר שבחירתו הראשונה, מאט גייטס, עוררה התנגדות עזה. עם זאת, בונדי היא נאמנת טראמפ לא פחות מגייטס, שהוכיחה את נאמנותה כחברה בצוות ההגנה נגד ניסיון הדחתו. ב־2013 קיבלה בונדי תרומה פוליטית מעמותה שמנהל טראמפ, זאת בעודה משמשת כתובעת הכללית של פלורידה ומפקחת על למעלה מ־20 תלונות שהוגשו נגד אוניברסיטת טראמפ. בונדי מעולם לא תבעה את האוניברסיטה, ובנוסף, היא תמכה בטענת טראמפ לזיופים נרחבים בבחירות 2020.
וויל שרף, אחד מפרקליטיו הפרטיים של טראמפ, מונה למזכיר צוות הבית הלבן. בין היתר, הוא ייצג את הנשיא (אז לשעבר) בביהמ"ש העליון כחלק מתביעתו לחסינות בתביעת המסמכים המסווגים. בשנה שעברה ייסד שרף את הקבוצה השמרנית "יהודים נגד סורוס" שהדגישה את ההיסטוריה של סורוס כתורם מרכזי לארגונים השייכים לשמאל. במסגרת תפקידו בממשל יקבע שרף אילו תזכירים, תדרוכים ודו"חות יועברו לנשיא.
לתפקיד הרגיש של מנהל כוח אדם בבית הלבן מינה טראמפ את סרג'יו גור, מי שהיה אחראי על ההוצאה לאור של שלושת ספריו האחרונים. על כריכת האחרון שבהם מתנוססת תמונתו של טראמפ מניף את אגרופו אחרי ניסיון ההתנקשות בו בקיץ. גור שימש גם מנהל ראשי של אחת מקבוצות התרומה הגדולות של הנשיא (PAC), שהזרימה עשרות מיליוני דולרים כדי להביא לבחירתו. פיט הגסת', מנחה ותיק ברשת פוקס, מונה לתפקיד שר ההגנה. טראמפ, צופה מושבע של פוקס, שם הוא ראה את הגסת' על המסך באופן קבוע, משבח אותו ללא הרף. הגסת', חלק מהתוכנית הפופולרית Fox & Friends השתמש בפלטפורמה שלו תדיר כדי לתמוך במועמד לנשיאות ולאחר מכן בנשיא הנבחר טראמפ, ונחשב למגנו בתוכנית, נאמנות אותה מתגמל כעת טראמפ עם תפקיד בכיר ורגיש במיוחד בממשל הפדרלי.