אופטימיות זהירה בדרום אפריקה לגבי האומיקרון: "עברנו את השיא"
אופטימיות זהירה בדרום אפריקה לגבי האומיקרון: "עברנו את השיא"
במדינה שבה התגלה לפני חודש זן הקורונה שמתפשט בעולם, נרשמת ירידה במספר המקרים החדשים ביום. בה בעת, מומחים מזהירים משאננות לקראת הכינוסים המשפחתיים בחגים ומציינים את ההבדלים הדמוגרפיים בין מדינות שמשפיעים על התפשטות המחלה: "כל מדינה היא שונה. הגיל הממוצע בדרום אפריקה הוא 27 - היא צעירה יותר ממדינות מערביות רבות"
הצניחה הבולטת במספר המקרים המאומתים החדשים בדרום אפריקה בימים האחרונים עשויה להיות איתות לכך כי גל האומיקרון נמצא בדעיכה. עם זאת, מומחים מדגישים כי הבדלים דמוגרפיים בין מדינות, והעובדה כי דרופ אפריקה נמצאת כעת בעונת הקיץ, מה שמאפשר התכנסויות בחוץ – עשויים להביא להתנהלות שונה של המחלה.
הממוצע השבועי של מקרים חדשים בדרא"פ עמד אתמול על 17,439, זאת לעומת 20,082 ביום ראשון, שיאו של הגל.
במחוז גואטנג, המאוכלס ביותר במדינה, עם 16 מיליון תושבים, שבו שוכנות העיר הגדולה ביותר, יוהנסבורג, והבירה, פרטוריה – מגמת הירידה שהתחילה לפני שאר אזורי המדינה, ממשיכה. בה בעת, גם בחישוב כלל ארצי נמצאים המקרים המאומתים בירידה – עם 15,424 מקרים חדשים שלשום, לעומת כמעט 27 אלף ביום לפני שבוע.
"הירידה במקרים החדשים ברחבי המדינה בשילוב הירידה המתמשכת במקרים החדשים במחוז גואטנג, אשר במשך שבועות היתה מוקד הגל, מראים כי עברנו את השיא", ציינה מרתה נונס, חוקרת בכירה במחלקה לחיסונים וחקר מחלות זיהומיות באוניברסיטת וויטווטרסראנד.
בשיחה עם סוכנות איי.פי היא הוסיפה, כי הגל היה קצר וכי החדשות הטובות הן שהוא לא היה מאוד חמור במונחים של אשפוזים ומקרי תמותה. "זה לא בלתי צפוי בתחום האפידמיולוגיה שעלייה חדה מאוד, כמו זו שראינו בנובמבר, מלווה בירידה חדה מאוד", הוסיפה.
במחוז גואטנג, מספר המקרים המאומתים החל לעלות באופן תלול באמצע החודש שעבר. מדענים שביצעו דגימות גנטיות זיהו עד מהרה את המוטציה החדשה והודיעו על הממצא לעולם ב-25 בנובמבר. כ-90% מהמקרים שזוהו במחוז מאז אמצע נובמבר, היו של אומיקרון.
גם בעולם, הווריאנט החדש עקף את דלתא כדומיננטי ביותר במספר מדינות.
לאחר שמספר המקרים המאומתים בגואטנג הגיע ל-16 אלף ב-12 בדצמבר, המספרים צנחו בחדות, ושלשום דווחו 3,300 מקרים.
"זה משמעותי. זה משמעותי מאוד", ציין ד"ר פאריד עבדאללה, ממחלקת הקורונה בבית החולים האוניברסיטאי סטיב ביקו בפרטוריה.
בסימן נוסף לכך כי האומיקרון נסוג בדרא"פ, מחקר שנערך בקרב אנשי צוות רפואי בבית החולים כריס האני בראגוואנאת', בסווטו, לאחר שנתגלו כחיוביים לקורונה, הציג עלייה מהירה ולאחר מכן ירידה מהירה במספר המקרים המאומתים. "לפני שבועיים ראינו למעלה מ-20 מקרים חדשים ביום וכעת יש אולי חמישה או שישה", ציינה נונס.
בה בעת, שיעור המקרים החיוביים בדרא"פ נותר ברמה גבוהה של 29%, לעומת 2% בלבד בתחילת נובמבר, מה שמראה כי הנגיף עדיין מסתובב באוכלוסייה ברמות גבוהות למדי, הוסיפה נונס, בציינה כי יש לבחון עדיין מקרוב מספר גורמים נוספים הקשורים בהתפשטות הנגיף.
בהתאם, מומחים מזהירים מפני אופטימיות יתר. לקראת תקופת החגים, כאשר עסקים רבים ייסגרו למשך חודש ואנשים ייסעו לבקר את משפחותיהם, גם באזורים כפריים – ההתפשטות של האומיקרון בדרא"פ ובמדינות שכנות עשויה להתגבר.
"במונחים של ההכפלה היומית המסיבית שראינו לפני קצת יותר משבוע, עם מספרים עצומים, נראה שזה נרגע", ציינה פרופ' ורוניקה אוקרמן, ראש צוות הקורונה בבית החולים האוניברסיטאי סטיב ביקו. "אבל עדיין מוקדם מדי לטעון שעברנו את השיא. ישנם יותר מדי גורמים חיצוניים שמשחקים תפקיד, כולל תנועה במהלך תקופת החגים וההתנהגות הכללית בתקופה הזו", הוסיפה, בציינה כי בשנה שעברה שיעור ההדבקות הגיע לשיא לאחר חופשת החגים. המגמה הזו נרשמה למרות שכריסמס בדרא"פ נופל על עונת הקיץ, ומפגשים רבים מתקיימים בחוץ.
לפי מומחים, גורם שיש עדיין לבדוק הוא המידה שבה התפשט האומיקרון בדרא"פ מבלי לגרום לתחלואה. גורמי בריאות בניו יורק ציינו כי משום שדרא"פ חוותה גל מהיר ומתון, ייתכן והווריאנט יתנהל באופן דומה גם בארה"ב. אך נונס מזהירה מפני הסקת מסקנות פזיזות.
"כל מדינה היא שונה. האוכלוסיות שונות. הדמוגרפיה של האוכלוסייה והחיסוניות שונים בין מדינות", אמרה. כך למשל, אוכלוסיית דרא"פ, שגילה הממוצע הוא 27, היא צעירה יותר מאשר מדינות מערביות רבות.