סגור
מימין אלון מאסק ו פיטר נבארו
אלון מאסק ופיטר נבארו (צילום: ALLISON ROBBERT/REUTERS, Alex Brandon/AP)

מאסק נגד יועץ הסחר של טראמפ: "הוא טיפש ואידיוט"

מנכ"ל טסלה ומקורבו של טראמפ תקף את פיטר נבארו, לאחר שאמר כי היצרנית רק "מרכיבה" מכוניות מחלקים שמקורם מחוץ לארה"ב; שר האוצר סקוט בסנט: "התגובה של סין למכסים - טעות גדולה"; טראמפ: "בייג'ינג רוצה להגיע להסכם, אנחנו מחכים לשיחת טלפון מהם"

תוכנית המכסים השנויה במחלוקת של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יוצרת מתחים בכוורת שלו. אלון מאסק, מנכ"ל טסלה, מקורבו של טראמפ ומי שעומד בראש משרד היעילות הממשלתית (DOGE) - יצא היום במתקפה חריפה נגד יועץ הסחר הבכיר של הנשיא, פיטר נבארו. כך מדווחת CNBC.
בכמה פרסומים ברשת החברתית X שבבעלותו, תקף מאסק את נבארו באופן אישי בתגובה לטענת היועץ בראיון ל-CNBC כי טסלה רק "מרכיבה" מכוניות מחלקים שמקורם מחוץ לארה"ב ולא יצרנית אמיתית. מאסק אמר: "טסלה מייצרת את המכוניות האמריקאיות ביותר. נבארו טיפש יותר משק לבנים". ובפוסט אחר כתב: "נבארו הוא באמת אידיוט. מה שהוא אומר הוא שקרי באופן מוכח".

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

מאסק אף תקף את השכלתו של נבארו בטענה כי "דוקטורט בכלכלה מהרווארד הוא דבר רע, לא דבר טוב". בתגובה אמרה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט: "אנחנו הממשל השקוף ביותר בהיסטוריה שמביע את חילוקי הדעות שלנו בפומבי".
אגב, זאת אינה המהלומה הראשונה שנבארו סופג השבוע, לאחר שאתמול טענה רייצ'ל מדאו, שדרנית בכירה ב-CNBC, כי יועץ הסחר המציא דמות פיקטיבית של כלכלן בשם "רון וארה" שאותה ציטט בספריו ומאמריו. הדמות הבדיונית שימשה ככלי להצגת עמדות כלכליות קיצוניות, ובעיקר תמיכה נלהבת במכסים נגד סין. לפי הדיווחים, כאשר טראמפ חיפש יועץ כלכלי במסע הבחירות הראשון שלו, חתנו ג’ארד קושנר מצא את נבארו בעקבות ספרו Death by China – שבו הופיע וארה כדמות מומחה לכלכלה.
בתוך כך, שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, אמר היום כי לארה"ב יש יתרון משמעותי על פני סין בעוד שתי המדינות מחליפות איומים במלחמת הסחר המתפתחת. "ההסלמה הסינית הייתה טעות גדולה, אין לה קלפים טובים במשחק", אמר בסנט בראיון לתוכנית "Squawk Box" של CNBC. "מה אנחנו מפסידים מכך שהסינים מעלים לנו מכסים? אנחנו מייצאים אליהם חמישית ממה שהם מייצאים אלינו, זה קלף מפסיד עבורם".
הערות אלו מגיעות יום לפני שארה"ב מעלה את המכסים שלה על סין ועל עשרות מדינות אחרות כחלק ממה שמכונה מכסים הדדיים שמטרתם, לדברי בסנט, היא להביא שותפות סחר לשולחן המשא ומתן ולהחזיר תעסוקה לארה"ב. לדברי בסנט, עד כה יפן הייתה בחזית המדינות הלהוטות לנהל משא ומתן, והבית הלבן מצפה למדינות רבות נוספות. "אני חושב שנוכל להגיע לכמה עסקאות טובות", אמר. "בסופו של דבר, אנו מקווים לייצר הן משרות והן הכנסות מהמכסים", הוסיף.
בסנט ציין שכ-70 מדינות פנו לבית הלבן כדי להתחיל בשיחות, אך סין נשבעה שהיא "תילחם עד הסוף" והטילה מכסים של 34% על מוצרים אמריקאיים. בתגובה, אמר הנשיא דונלד טראמפ שהוא יטיל חיוב נוסף של 50% על יבוא סיני אם המכס הסיני לא יבוטל. ארה"ב בשנת 2024 רשמה גירעון סחר של כמעט 300 מיליארד דולר עם סין, או כשליש מכלל חוסר האיזון.
טראמפ מקווה לפתוח שווקים נוספים למוצרים אמריקאיים באמצעות המכסים ולהחזיר פעילויות ייצור לארה"ב. עם זאת, הממשל אינו מתמקד רק ברמות מכס מוחלטות ממדינות אחרות אלא גם בחסמי סחר לא-מכסיים כגון מניפולציה במטבע, מס ערך מוסף אירופי ושיטות אחרות שהבית הלבן טוען שפוגעות בסחר הוגן. "הכל על השולחן", אמר בסנט.
הספרות האקדמית מראה שלמעשה החסמים הלא-מכסיים קשים יותר, גם לכימות וגם להתמודדות. טראמפ אמר היום כי "סין רוצה להגיע להסכם" עם התקרבות מועד היעד שלו למכסים הגבוהים, אך הוסיף שבייג'ינג עדיין לא יצרה קשר עם ארה"ב. "אנחנו מחכים לשיחת הטלפון שלהם. זה יקרה!" כתב טראמפ ב-Truth Social. טראמפ גם קיים מה שהוא תיאר כ"שיחה מצוינת" עם נשיא דרום קוריאה בפועל, האן דאק-סו. "יש לנו את המסגרת והסבירות להסכם מצוין עבור שתי המדינות", אמר.