השקעות נדל"ן, חברות קש וגביית מסים: כך התעשרו בכירי חמאס
השקעות נדל"ן, חברות קש וגביית מסים: כך התעשרו בכירי חמאס
חברי ההנהגה הבכירה של ארגון הטרור צברו לאורך השנים הון אישי הנאמד במיליארדי דולרים. הערוצים העיקריים: מיסוי סחורות שהוברחו במנהרות, רכישת דירות ומשרדי יוקרה בקטאר והשתלטות על נכסים שאמורים היו לשמש את הארגון
בתקשורת העולמית הופיעו בימים האחרונים דיווחים המסמנים שלושה בכירי חמאס החיים בחו"ל כמיליארדרים. הונו של איסמאעיל הנייה, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, מגיע לפי דיווחים ל־4 מיליארד דולר; נכסיו של קודמו של הנייה, ח'אלד משעל, מגיע אף הוא ל־4 מיליארד דולר; בעוד נכסיו של בכיר נוסף בלשכה המדינית, מוסא אבו מרזוק, מסתכמים ב־3 מיליארד דולר. לצורך השוואה, לפי נתוני הבנק העולמי, ההכנסה לנפש ברצועת עזה עמדה בשנת 2022 על כ־1,200 דולר.
הפרסומים בדבר עושרם של בכירי החמאס, בייחוד אלה המתגוררים בחו"ל, אינם חדשים, וידיעות בנושא הופצו בעשור האחרון בתקשורת הערבית והבינלאומית. בה בעת, בשל אופי התנהלותו החשאי של חמאס בתחום הפיננסי, קשה לאמת את המידע. ידוע, כי במהלך השנים פיתח חמאס רשת של חברות קש שפועלות ברחבי העולם, וזאת כדי להתחמק מסנקציות מערביות ומהחרמת הונו על ידי גורמי ביון בינלאומיים. בנוסף, ראשי חמאס אינם עושים הפרדה בין נכסי הארגון להונם האישי ועושים בנכסים הללו כבתוך שלהם.
איסמאעיל הנייה: פעילות עסקית בטורקיה
מבין השמות המוזכרים, אין ספק כי איסמאעיל הנייה הוא המפתיע מכולם. הנייה, בן למשפחת פליטים ענייה, התגורר רוב חייו במחנה שאטי ברצועת עזה. הוא שימש כעוזרו של המנהיג הרוחני של חמאס, שיח' אחמד יאסין, אך הפך דמות מרכזית ב־2006 כשהתמנה לראש הממשלה הפלסטינית לאחר הבחירות האחרונות שנערכו לפרלמנט. נראה שתפקידו זה, והעובדה כי הפך לדמות בולטת בחמאס לאחר השתלטות הארגון על רצועת עזה ב־2007, איפשרו לו להתעשר באופן אישי על חשבון העזתים, וזאת בעיקר באמצעות מסים שהוטלו על סחורות שהוברחו במנהרות רפיח. לפי הידוע, כבר בשנת 2010 רכש הנייה את הנכס הראשון שלו ברצועה — חלקת אדמה תמורת סכום של 4 מיליון דולר. בהמשך רכש עוד קרקעות ברצועת עזה, כולל בשכונת הפאר רימאל, כשהוא רושם את הנכסים על שמם של 13 ילדיו. בניו, כך נראה, שימשו במשך השנים כבלדרים להעברת כספים במזומן מהרצועה ואליה. עדות לכך ניתן למצוא מדיווח שהתפרסם לפני כמה שנים, שלפיו אחד מבניו של הנייה נעצר במעבר רפיח על ידי המצרים כשברשותו מיליוני דולרים במזומן. מאז עזב הנייה את הרצועה ועבר לטורקיה ולקטאר, הוא הרחיב את עסקיו. לפי הידוע, מרכז עסקיו הוא בטורקיה וזו הסיבה שכל ילדיו עברו לשם לפני כשנתיים.
ח'אלד משעל: מגדלי יוקרה בקטאר
יו"ר הלשכה המדינית לשעבר חייב את עיקר הונו לקטאר. משעל נחשב במשך שנים מקורב לאמיר קטאר הקודם, שיח' חמד אאל ת'אני. לפי מקורות ערביים, שיח' חמד נהג להעביר למשעל סכומי עתק שנאמדים במאות מיליוני דולרים וזאת עוד כשמשעל פעל כיו"ר הלשכה המדינית, בעיקר בדמשק. לאחר המרד במשטר אסד שהחל ב־2011 והתקררות היחסים בין חמאס לסורים, משעל נאלץ לצאת בבהילות ממשרדו בסוריה. לפי דיווחים, בכספת שבמשרד אופסנו עשרות מיליוני דולרים במזומן שהיו שייכים לחמאס, שאותם דאג משעל להבריח דרך הגבול הטורקי באמצעות בלדר. לאחר שיצא מדמשק אמר לבכירי התנועה כי "הכסף אבד".
לפי דיווחים שהתפרסמו בעבר בתקשורת הערבית, הונו מוחזק בבנקים במצרים ובנסיכויות המפרץ. חלק מהכסף מושקע בפרויקטי נדל"ן במפרץ, בדגש על קטאר. החברות והפרויקטים שבהם מעורב משעל בקטאר נרשמו על שם אשתו ובתו. בין השאר, חברה הקשורה אליו הקימה קניון בשטח 10,000 מ"ר. כמו כן נמצא בבעלותו פרויקט נדל"ן באזור אל־סאד בקטאר, הכולל ארבעה מגדלי משרדים ומגורים. הפרויקט, הרשום על שם בנו ורעייתו, כולל 250 דירות יוקרה, מועדון, גן ילדים, ספרייה ומתחם למבקרים.
מוסא אבו מרזוק: שליטה בעשרות חשבונות בנק
בכיר זה נחשב למעין "שר החוץ" של הארגון. הוא שהה בארצות הברית במשך 14 שנים, עד שגורש בשל פעילותו התומכת בטרור. בארצות הברית הוא היה פעיל באיסוף כספים לטובת חמאס, ולפי החשד כבר אז החל להפנות חלק מהכספים הללו לחשבונותיו הפרטיים. עוד באותה תקופה דווח כי שלט בעשרות חשבונות בנק, שמהם הפנה כספים למימון חמאס אך גם לכיסו.
לאחר שגורש נדד אבו מרזוק בין טורקיה, סוריה, מצרים וקטאר ושם, לפי מקורות ערביים, החל להשקיע את כספיו. לפי המדווח, בבעלותו בעיקר מוסדות פיננסיים וגופי השקעה, שדרכם, כמו קודמיו, גם הוא מנסה להסתיר את הבעלות על רכושו. כך, לפני שני עשורים, לאחר הגירוש מארצות הברית, הוא חתם בשם אשתו על השקעה של 250 אלף דולר בחברת המחשבים אינפוקום מטקסס. לפי החשד, חברה זו נוהלה ותופעלה על ידי פעילי חמאס וכל תכליתה היה לגייס כספים לארגון הטרור במסווה של עסק לגיטימי.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת