סגור
משבר אקלים

"המלחמה באוקראינה תפגע במאבק האקלים; התמכרות לדלקי מאובנים - מתכון להשמדה"

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש: "צעדים קצרי טווח שיינקטו בעקבות המלחמה עלולים ליצור תלות ארוכת טווח בדלקי מאובנים ולסגור את החלון להגבלת ההתחממות ל-1.5 מעלות". לדבריו, "עכשיו הזמן להאיץ לכיוון עתיד אנרגטי חדש"

המלחמה באוקראינה עלולה לפגוע במאמצים העולמיים לבלום את האצת משבר האקלים, אם מדינות יגיבו לפלישה הרוסית בהגדלת השימוש שלהן בדלקי מאובנים – כך הזהיר בשבוע שעבר מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש.

בוועידת האקלים של האו"ם, שנערכה בגלזגו בסוף 2021, הסכימו המדינות החברות להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות. ואולם, מזהיר גוטרש, המלחמה באירופה מאיימת לחבל במאמצים לעמידה ביעד זה. "המלחמה הרוסית באוקראינה מייצרת סכנה של ערעור שוקי המזון והאנרגיה העולמיים, עם השלכות משמעותיות לאג'נדת האקלים העולמית. בשעה שכלכלות גדולות נוקטות אסטרטגיות אגרסיביות כדי להחליף דלקי מאובנים מרוסיה, צעדים קצרי טווח עלולים ליצור תלות ארוכת טווח בדלקי מאובנים ולסגור את החלון של 1.5 מעלות", הוא אמר בוועידת אקלים של האקונומיסט שנערכה בלונדון.
לדברי גוטרש, מדינות עלולות להתמקד בצעדים מיידיים לסגירת הפער הקיים באספקת דלקי מאובנים, והדבר צפוי לגרום להזנחה או לחבלה של מדיניות לצמצום שימוש בדלקי מאובנים. "זה טירוף", הוא הוסיף. "התמכרות לדלקי מאובנים היא מתכון להשמדה הדדית מובטחת".

1 צפייה בגלריה
משמאל: ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ג'ו ביידן נשיא ארה"ב מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ועדית האקלים גלזגו
משמאל: ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ג'ו ביידן נשיא ארה"ב מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ועדית האקלים גלזגו
אנטוניו גוטרש (מימין) עם ביידן וג'ונסון בוועידת האקלים בגלזגו
(רויטרס)

גוטרש מתייחס בעיקר למאמצי האיחוד האירופי למצוא חלופות לגז המחצבים מרוסיה, שמהווה 40% מהצריכה באירופה. במסגרת מאמצים אלו, שמכוונים לצמצום יבוא הגז מרוסיה בשני שלישים כבר השנה ולהפסקת היבוא לחלוטין בהמשך, מרחיב האיחוד את ההשקעות באנרגיות מתחדשות, אך גם פועל ליבוא גז מקטאר ונפט מסעודיה. מדינות מסוימות אף שוקלות להגדיל את התפוקה של תחנות הכוח הפחמיות שלהן. במקביל, ארה"ב שוקלת להרחיב את יבוא הנפט שלה, על רקע עליית המחירים האחרונה.
ואולם גוטרש התריע שפנייה לדלקי מאובנים היא רק מתכון לבעיות עתידיות חמורות יותר: "כפי שהאירועים העדכניים מבהירים, המשך ההסתמכות על דלקי מאובנים מפקיר את הכלכלה ואת הביטחון האנרגטי העולמיים לחסדי משברים וזעזועים גיאו-פוליטיים. במקום לבלום את הליכי המעבר לאנרגיות מתחדשות, עכשיו הזמן להאיץ לכיוון עתיד אנרגטי חדש. אם נמשיך לפעול כרגיל, נוכל להיפרד לשלום מ-1.5 מעלות. גם התחממות של עד 2 מעלות תהיה מחוץ להישג ידינו. זו תהיה קטסטרופה".