סגור

"חרם על יבוא גז מרוסיה יכווץ את התמ"ג של גרמניה ב-5%"

הבנק המרכזי של גרמניה, הבונדסבנק, מעריך בעדכון החודשי שלו כי חרם מידי של האיחוד האירופי על יבוא גז מרוסיה יגבה מחיר כבד מגרמניה - 180 מיליארד יורו שיאבדו מהתוצר עוד השנה. תחזית זו עגומה בהרבה מהערכות קודמות על השפעת המהלך וצפויה להחריף את הוויכוח סביב נחיצות הצעד

חרם מידי של האיחוד האירופי על יבוא גז רוסי יעלה לגרמניה 180 מיליארד יורו באיבוד תוצר השנה, כך מזהיר הבנק המרכזי במדינה, הבונדסבנק.
הבנק ציין בעדכון החודשי שלו, שהתפרסם היום (ו'), כי אמברגו על הגז הרוסי יכווץ את התמ"ג של גרמניה השנה ב-5%, שכן הוא יוביל לזינוק במחירי האנרגיה ולמיתון מהעמוקים שנחוו בעשורים האחרונים.
התחזית הזו של הבנק המרכזי עגומה בהרבה מהערכות קודמות של כלכלנים, וקרוב לוודאי שתחריף את המחלוקת בנוגע ליכולת של הכלכלה הגדולה באיחוד האירופי להתמודד בלי הגז הרוסי.
ממשלת אוקראינה, מחוקקים באירופה ואקדמאים טוענים כי מכירות הגז, הנפט והפחם הרוסי למערב עוזרות לייצב את הכלכלה הרוסית ולממן את מכונת המלחמה של הנשיא ולדימיר פוטין. באיחוד האירופי כבר הכריזו כי יאסרו יבוא פחם החל מאוגוסט, אך משלוחי הגז מתוכננים להמשיך. בחודש שעבר קבוצה של תשעה כלכלנים טענו כי ההשלכות של אמברגו אנרגיה מלא יהיו "ניתנות לשליטה", והעריכו כי הפגיעה בתמ"ג הגרמני תעמוד על 0.3% בלבד.
מנגד, בכירים בתעשייה מזהירים כי ההשלכות יהיו חמורות בהרבה. כך למשל מנכ"ל חברת הכימיקלים הגרמנית BASF מרטין ברודרמולר אמר כי הפסקה פתאומית של משלוחי הגז הרוסיים תהרוס את "הכלכלה הגרמנית כולה", ועלולה להוביל למשבר הכלכלי החמור ביותר מאז 1945.

1 צפייה בגלריה
תחנה ב גרמניה לקבלת גז טבעי מצינור נורד סטרים 2
תחנה ב גרמניה לקבלת גז טבעי מצינור נורד סטרים 2
תחנה לקליטת גז בגרמניה. מנכ"ל BASF: "הפסקה מידית של משלוחי גז תהרוס את הכלכלה הגרמנית כולה"
(גטי)
פוליטיקאים בגרמניה גם דחו את הטענות שהפגיעה הכלכלית תהיה מינורית. הקנצלר אולף שולץ טען כי מדובר בהערכות "שגויות" ו"חסרות אחריות". אתמול בפסגת קרן המטבע והבנק העולמי הזהירה שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן את האיחוד האירופי מאיסור על יבוא אנרגיה רוסית, וציינה את הנזק הרב שמהלך מסוג זה עלול לגרום לכלכלה העולמית.
לפני פרוץ המלחמה רוסיה ייצגה 55% מיבוא הגז הגרמני, יותר משליש מהגז הזה נועד לסקטור הייצור. אולם, לפי החוק הגרמני, הצרכנים התעשייתיים יהיו הראשונים שינותקו ממשלוחי הגז, אם ההיצע יהיה נמוך מהביקוש, ומשקי הבית יזכו להעדפה. בחודש שעבר כבר נקטה הממשלה בגרמניה צעדים הראשונים לקראת הקצבת כמויות הגז.
לפי התרחישים שהציג הבנק המרכזי, הקושי במציאת חלופות לגז הרוסי עבור התעשייה הגרמנית יוביל לכך שהאינפלציה, שכבר טיפסה לשיא של 7.3%, תזנק ב-1.5 נקודות האחוז עוד השנה, ויגבר הסיכון לסטגפלציה – מצב שבו שיעור האינפלציה גבוה, הצמיחה הכלכלית מאטה ושיעור האבטלה נשאר גבוה. הפגיעה המוערכת של 5% בצמיחה תדחף את הכלכלה הגרמנית לאחד המיתונים העמוקים ביותר בתולדותיה. הכלכלה הגרמנית התכווצה ב-5.7% בשיא המשבר הפיננסי ב-2009 וב-4.6% ב-2020 לאחר פרוץ הקורונה.
עם זאת, בבונדסבנק הדגישו כי התחזיות מאופיינות ברמה גבוהה של חוסר ודאות, מכיוון שלא בטוח שהמודלים המאקרו-כלכליים הסטנדרטיים יצליחו לתפוס את כל ההשלכות של שיבוש כה חסר תקדים באספקת האנרגיה.