סגור
financial times
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהרה לתקשורת אחרי הקפאת ה מכסים 9.4.25
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Nathan Howard)

האם נאמרה המילה האחרונה? כיצד השהיית המכסים של טראמפ תשפיע על המסחר העולמי

פניית הפרסה של נשיא ארה"ב שהשהה ל-90 יום את המכסים על מרבית המדינות מלבד סין, בלמה את הירידות החדות בשווקים והוציאה אנחת רווחה ממשקיעים ברחבי העולם, אך חוסר הוודאות שנותר לגבי ההמשך עלול להמשיך ולפגוע במסחר העולמי 

דונלד טראמפ הכריז ביום רביעי על השהייה של 90 יום ביישום המכסים הנרחבים על כל שותפות המסחר של ארה"ב, אותם חשף רק שבוע קודם לכן. ההודעה הובילה להקלה מיידית בוול סטריט, שכן היא סימלה נסיגה מסוימת ממדיניות שאיימה לערער את המסחר העולמי.
בו בזמן טראמפ העלה את המכסים על סין ל-125%, בהסלמה נוספת במלחמת הסחר בה פתח מול הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

ההשהיה ביישום מכסי הגומלין היא האחרונה עד כה בשורה של פניות פרסה וזיג זגים בהחלטות של הנשיא בנוגע למסחר מאז החל בכהונה השנייה שלו בינואר.
מדוע הקפיא טראמפ את המכסים?
ההיקף והעוצמה של המכסים האמריקאיים שהושתו על שותפות המסחר העיקריות גרמו לירידות חדות בשוקי ההון ברחבי העולם וספגו ביקורת נדירה מצד רפובליקנים בקונגרס נגד טראמפ. ביקורת על המכסים התקבלה גם מצד אנשי עסקים מיליארדרים, כולל כמה מהתורמים הגדולים של המפלגה הרפובליקנית. בניסיון להסביר את ההחלטה שלו להשהות את המכסים התייחס טראמפ לצניחה בבורסות ואמר "חייבים להיות גמישים".
ההחלטה פורסמה בזמן שנציב הסחר האמריקאי ג'יימסון גריר העיד בקונגרס. "מי לעזאזל אחראי?", צעק לעברו חבר הקונגרס הדמוקרטי סטיבן הורספורד לאחר ההכרזה של טראמפ. "הנשיא של ארצות הברית הוא שאחראי", ענה גריר.
אילו מכסים עוד בתוקף?
ארה"ב הטילה מכס אחיד של 10% על היבוא מכל המדינות, כולל האיחוד האירופי, אך הוחרגו שבבים, נחושת, עץ, תרופות, זהב, אנרגיה ומינרלים שאינם קיימים בארה"ב.
על מכוניות וחלקי מכוניות הושת מכס נפרד של 25%, עליו הכריז טראמפ כבר בחודש שעבר. כמו כן נשארו על כנס מכסים של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו שאינו עומד בתנאי הסכם הסחר הקיים בין שלוש המדינות. בבית הלבן אישרו ביום רביעי כי המכסים הללו נשארים על אף ההתפתחויות האחרונות. כך גם לגבי מכסים של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום. טראמפ גם איים בימים האחרונים כי בכוונתו להשית "בקרוב מאוד" מכסים על יבוא תרופות ושבבים.
האם מכסי הגומלין יחזרו?
לפי טראמפ כבר כ-75 מדינות פנו לבית הלבן בניסיון להגיע להסכם סחר שיקל את המכסים. על מנת להימנע מתרחיש חוזר של השתת מכסים בעוד 90 יום בוושינגטון מתכננים להאיץ את המו"מ מול המדינות, ביניהן יפן, וייטנאם, דרום קוריאה וקמבודיה, שהכלכלות שלהן מתבססות במידה רבה על יצוא.
אלי רנסיון, לשעבר בכירה במשרד המסחר הבריטי ושותפה בפירמת הייעוץ SEC ניוגייט, העריכה כי בהתחשב באתגר של ניהול מו"מ מרובים בו זמנית, יהיה קל יותר לוותר על מכסים על כל מדינה לטובת מכסים ספציפיים על סקטורים או מוצרים. "טראמפ יכול לסגת מהמכסים הכוללים על כל המדינות לטובת מערכת המבוססת על מכסים לפי מוצרים, שתהיה נוחה יותר לניהול ליצרנים ועדיין תפתור יחסי מסחר לא הוגנים", הסבירה.
מדוע טראמפ לא הפחית את המכסים על סין?
לעומת הקפאת המכסים על מרבית המדינות, בנוגע לסין טראמפ דווקא העלה עוד את שיעור המכסים מ-104% ל-124%. המהלך יצא לדרך לאחר שהממשלה הסינית הכריזה על מכסי תגובה של 84% על יבוא מארה"ב, זאת בעקבות העלאה קודמת מצד האמריקאים. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אף טען כי סין אשמה בכך שהועלו נגדה המכסים. "כפי שאמרתי לכולם לפני שבוע, אם לא תגיבו תתוגמלו", אמר. בעוד שמדינות רבות אכן פנו לארה"ב בבקשה לפתוח במו"מ, בין סין וארה"ב לא החלו שום מגעים. עם זאת, טראמפ אמר כי להערכתו המכסים על סין לא יעלו יותר וכי המדינות כנראה יגיעו להסכם בשלב מסוים. זאת בעוד הסינים כינו את המכסים כהתנהגות ביריונית מצד ארה"ב והכריזו כי לא יכנעו בפני האיומים.
טראמפ אף מאמין שנשיא סין שי ג'ינפינג יסכים בסופו של דבר לשוחח איתו, אך האפשרות הזו נראית קלושה בשלב זה אם לא יושגו קודם הבנות על מתווה כללי.
האם מלחמת הסחר העולמית הסתיימה?
כלכלנים מעריכים כי הטלטלות שכבר גרמה מדיניות המכסים של טראמפ ימשיכו להיות בעלות השלכות שליליות על השווקים, זאת בעיקר בשל חוסר הוודאות הנלווה למהלכים וחוסר האמון כלפי ארה"ב. ניקולו טמברי מהמרכז למדיניות מסחר כוללנית באוניברסיטת סאסקס בבריטניה אמר כי חוסר ודאות מבריח השקעות, שכן תאגידים אימצו גישת לחכות ולראות לפני שיחליטו כיצד להתאים את שרשראות האספקה שלהם. "הספרות האקדמית מצביעה על כך שההשפעות של חוסר ודאות יכולות להיות גרועות כמו המכסים עצמם, ויש כאן רמה עצומה של חוסר ודאות. כך שגם אם טראמפ יגיע היום להסכמים שימנעו את השפעות המכסים, אין לדעת אם לא ישנה את דעתו כבר מחר", הסביר.
ההערכה היא כי גם המשקיעים בשוקי ההון יעדיפו להמתין כדי לוודא שהסערה הסתיימה. סטיבן אברמס, ראש חטיבת אסטרטגיית ההשקעות ב-US Capital Markets, הזהיר כי בלי יותר בהירות וודאות המשקיעים עלולים להחליט לחכות בצד ב-90 הימים הבאים ולא לקפוץ ישר חזרה לשוק: "כבר ראינו יום שחרור אחד. בלי ודאות, ייתכן שיהיו מי שיסכימו להשקיע למרות האפשרות ליום שחרור 2, אך הרוב לא יעשות זאת".