מנצלת את הסנקציות על רוסיה: סין מנסה להפוך את היואן לאלטרנטיבה העיקרית לדולר
מנצלת את הסנקציות על רוסיה: סין מנסה להפוך את היואן לאלטרנטיבה העיקרית לדולר
החשיפה הסינית לסקטור הבנקאות הרוסי הוכפלה פי 4 ב-14 החודשים האחרונים. אם לפני הפלישה לאוקראינה, פחות מ-1% מהתשלומים שקיבלה רוסיה עבור ייצוא היו ביואן, היום מדובר בכ-16%
בנקים סינים העבירו מיליארדי דולרים לבנקים ברוסיה בשנה הראשונה - לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, זאת בעקבות השפעת הסנקציות הבינלאומיות שפגעו בפעילות שלהם במדינה. כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס.
המהלכים הללו מצד ארבעת הבנקים הגדולים בסין הם חלק מהמאמצים של הממשלה הסינית לקדם את היואן כחלופה העיקרית לדולר.
בקייב סקול אוף אקונומיקס ניתחו את הנתונים הזמינים האחרונים ומהם עולה כי החשיפה של סין לסקטור הבנקאות הרוסי הוכפלה פי ארבעה ב-14 החודשים עד סוף מרץ. הסינים החליפו את הבנקים המערביים, לאחר שהרגולטורים והפוליטיקאים במדינות שלהם הפעילו עליהם לחץ מסיבי להפסיק ולפעול ברוסיה, זאת בעוד שהסנקציות שהושתו על רוסיה הקשו אף יותר על המשך העסקים.
ארבעת הבנקים המדוברים הם בנק התעשייה והמסחר של סין (ICBC), בנק אוף צ'יינה, בנק הבנייה של סין ובנק החקלאות. לפי הנתונים הרשמיים שפרסם הבנק המרכזי של רוסיה, הם כולם העלו את החשיפה שלהם לרוסיה מ-2.2 מיליארד דולר ל-9.7 מיליארד דולר ב-14 החודשים עד סוף מרץ. ICBC ובנק אוף ציינה אחראיים ל-8.8 מיליארד דולר מהנכסים הללו.
בנוסף, בנק Raiffeisen האוסטרי – הבנק הזר בעל החשיפה הגדולה ביותר לרוסיה – העלה את שווי הנכסים שלו במדינה ביותר מ-40% מ-20.5 מיליארד דולר ל-29.2 מיליארד דולר. מהבנק נמסר כי הם מחפשים דרכים לצאת מהמדינה וצמצמו מאז מרץ את הנכסים ל-25.5 מיליארד דולר. עוד נמסר מהבנק כי הם מנסים למצוא דרכים למכור או לפצל את הפעילות הרוסית, תוך שמירה על החוקים המקומיים והבינלאומיים. "אנחנו מחוייבים להפחית עוד את הפעילות העסקית שלנו ברוסיה, הדגישו".
הודות לצעדים הללו מצד הבנקים הסינים, ברוסיה פועלים לאימוץ היואן במקום הדולר או היורו כמטבע היתרות. "ההלוואות של בנקים סינים לבנקים רוסיים וחברות אשראי, הן ברובן מקרים של היואן שמחליף את הדולר והיורו, ומדגימות כיצד הסנקציות עושות את העבודה שלהן", אמר אנדריי אונופרינקו מקייב סקול אוף אקונומיקס.
במקביל, המסחר בין המדינות טיפס בשנה שעברה לשיא של 185 מיליארד דולר.
לפני הפלישה לאוקראינה, רוסיה קיבלה יותר מ-60% מהתשלומים עבור הייצוא שלה בטבעות אותם מכנה כעת הממשלה "מטבעות רעילים" - הדולר והיורו. לעומת זאת, היואן ייצג פחות מ-1% מהתשלומים. כיום, אותם מטבעות "רעילים" מייצגים פחות ממחצית תשלומי היצוא, ואילו היואן מייצג 16%, כך לפי הנתונים של הבנק המרכזי של רוסיה.
שיעור הנכסים של בנקים רוסים שבידי חברות זרות ירד בתקופה המדוברת מ-6.2% ל-4.9%.
מהבנקים הסינים לא התקבלה תגובה.