חתן פרס נובל לשלום מכר את המדליה שלו ב-103 מיליון דולר - שייתרמו לילדי אוקראינה
חתן פרס נובל לשלום מכר את המדליה שלו ב-103 מיליון דולר - שייתרמו לילדי אוקראינה
הזוכה ב-2021, דמיטרי מורטוב, שעורך את אחד מהעיתונים העצמאיים הגדולים הבודדים שנותרו ברוסיה, שבר את שיא מכירת מדליית הנובל, שעמד רק על כ-5 מיליון דולר. את הכסף שאסף במכירה פומבית בניו יורק יתרום לילדים אוקראינים שנאלצו לעזוב את בתיהם בשל הפלישה הרוסית
דמיטרי מורטוב, מחתני פרס נובל לשלום ב-2021 והעורך של אחד מהעיתונים העצמאיים הגדולים הבודדים שנותרו ברוסיה, הציע למכירה פומבית את מדליית הנובל שלו, ומכר אותה בסכום שיא של 103.5 מיליון דולר, אותם הוא מתכוון לתרום לסיוע לילדים אוקראינים שנאלצו לעזוב את בתיהם בשל הפלישה הרוסית. לפי הדיווחים, זהו הסכום הגבוה ביותר עד כה שבו נמכרה מדליית נובל. השיא הקודם עמד על קרוב ל-5 מיליון דולר, ונקבע ב-2014 כשג'יימס ווטסון, ממגלי המבנה של ה-DNA, מכר את המדליה שהרוויח ב-1962.
המכירה התקיימה ביום שני בניו יורק על ידי בית המכירות הפומביות הריטג' אוקשנס (Heritage Auctions). מהחברה נמסר כי ההכנסות ייתרמו למאמצים ההומניטריים של יוניצף למען ילדי אוקראינה.
העיתון "נובאיה גאזטה", אותו עורך מורטוב, נחשב למבקר קולני של הנשיא ולדימיר פוטין והממשלה שלו. הוא הפסיק את פעילותו ברוסיה במרץ, לאחר שהוזהר שסיקור המלחמה באוקראינה מפר את החוק. מורטוב עצמו הותקף באפריל וזרקו עליו צבע אדום.
"מורטוב, בתמיכתם המלאה של העובדים ב'נובאיה גאזטה', איפשר לנו להציע למכירה את המדליה שלו, לא כפריט אספנות אלא כאירוע שהוא מקווה שישפיע לחיוב על החיים של מיליוני פליטים אוקראינים", נמסר מבית המכירות.
מורטוב היה ממייסדי העיתון ב-1991. הוא זכה בשנה שעברה בפרס נובל לשלום ביחד עם העיתונאית הפיליפינית מריס רסה בשל "המאמצים שלהם להגן על חופש הביטוי, שהוא תנאי מוקדם לקיומם של דמוקרטיה ושלום מתמשך", נמסר מוועדת הפרס.
מורטוב התחייב גם לתרום את כספי הזכייה, בגובה 500 אלף דולר, והקדיש את הפרס לשישה עיתונאים שלו שנרצחו מאז 2000.
בדומה למורטוב, בחודש שעברה מכרה הלהקה האוקראינית קאלוש שזכתה באירוויזיון השנה את הגביע. הם הצליחו בכך לגייס 900 אלף דולר, והודיעו כי ישתמשו בכסף כדי לרכוש רחפנים לצבא האוקראיני.