השנה הקשה של עשירי סין: הונם נחתך ביותר משליש
השנה הקשה של עשירי סין: הונם נחתך ביותר משליש
הגבלות הקורונה, הצניחה בשוקי המניות וההאטה בסקטור הדיור מחקו מאות מיליארדי דולרים מההון האישי של הטייקונים במדינה. האדם העשיר בסין הוא עדיין ז'ונג שאנשן, בעל חברת המים המינרליים המקומית, אבל אפילו הונו נחתך ב-5%
בשנה האחרונה חוו עשירי סין את הירידה החדה ביותר בהונם זה 20 שנה - זאת על רקע הצניחה בשוקי המניות וההאטה בכלכלה הסינית הנובעות בעיקר ממדיניות אפס הקורונה של הממשלה.
דירוג האנשים העשירים בסין שפרסמו השבוע מגזין פורבס והמגזין הפיננסי הסיני הורון, הצביע על ירידה של יותר מ-39% בהונם של הטייקונים המקומיים. לפי פורבס, ההון של מאה האנשים העשירים בסין התכווץ השנה ב-573 מיליארד דולר, הירידה הגדולה ביותר מאז החל פרסום הדירוג השנתי של המגזין לפני יותר משני עשורים. לפי הורון, לעומת זאת, מספר המיליארדרים בסין הצטמצם ל-946 איש, ירידה של 239 אנשים לעומת השנה שעברה.
בשני הדירוגים ציינו כי שילוב בין כמה גורמים הביא לירידה בהון של אליטת העסקים הסינית. הגורמים כוללים האטה כלכלית הנובעת בחלקה ממדיניות אפס הקורונה והסגרים הנלווים לה, ירידה בשוקי המניות בהונג קונג ובסין, האטה בסקטור הדיור והרגולציה שהלכה וגברה כלפי הסקטור הטכנולוגי.
מדד המניות הסיני CSI 300 איבד מעל 20% משוויו בשנה האחרונה, ומדד האנג סנג בהונג קונג צלל ביותר מ-35%. גורמים חיצוניים אף הם משפיעים על המצב, ביניהם ההשלכות הכלכליות של המלחמה באוקראינה וההתאוששות הכלכלית האיטית ממגפת הקורונה.
האדם העשיר ביותר בסין נותר זו השנה השנייה ברציפות ז'ונג שאנשאן, יו"ר חברת המים המינרלים Nongfu Spring. עם זאת, הונו האישי ירד ב-5% בשנה החולפת ל-62.3 מיליארד דולר, כך לפי הדירוג של פורבס. מצבו נחשב טוב יחסית למיליארדרים אחרים ברשימה בשל השקעתו בספקית של בדיקות קורונה.
במקום השני בדירוג עשירי סין נמצא זהאנג יימינג, המייסד של בעלת טיקטוק בייטדאנס, שהונו מוערך ב-49.5 מיליארד דולר. ההון של יימינג התכווץ ב-9.9 מיליארד דולר לעומת השנה שעברה. האדם השלישי העשיר בסין הוא רובין זנג, היו"ר של ענקית הסוללות Contemporary Amperex Technology, שהונו התכווץ ב-43% ל-28.9 מיליארד דולר.
מיליארדרים נוספים אשר ספגו ירידות בהונם האישי כוללים את פוני מא, המנכ"ל של ענקית האינטרנט טנסנט, שהונו נחתך ביותר מחצי ל-23.4 מיליארד דולר. החברה שלו מתמודדת עם ירידה בהכנסות מפרסום והאטה בחטיבת הגיימינג בשל הרגולציה הממשלתית. בדומה, הונו של מייסד עליבאבא ג'ק מא נחתך גם הוא בחצי ל-20.6 מיליארד דולר, כך לפי פורבס.
שני מיליארדרים בלבד נהנו מעלייה בהונם, ושניהם מגיעים מתעשיית הציוד הסולארי. מדובר בג'ין באופנג, מייסד JA Solar Technology, וגאו ג'יפאן, מנכ"ל טרינה סולר.