סגור
מנהטן ניו יורק תנועה כבדה פקקים זיהום אוויר
פקקים וזיהום אוויר במנהטן, ניו יורק (צילום: Jeenah Moon/Bloomberg)

ניו יורק מבקשת לקנוס את חברות הנפט ב-75 מיליארד דולר על נזקי האקלים

המושלת הוצ'ול חתמה על חוק היסטורי שיחייב חברות דלקי מאובנים לשלם 3 מיליארד דולר בשנה במשך 25 שנים. ארמקו הסעודית צפויה לשלם את הסכום הגבוה ביותר - 640 מיליון דולר בשנה. תעשיית הנפט: "הכרזת מלחמה נגד ספקיות האנרגיה"

חברות דלקי המאובנים (פחם, נפט וגז) הגדולות יצטרכו לשלם קנסות למדינת ניו יורק, כדי לפצות על חלקן בנזקים, ובכך לסייע למדינה להתמודד עם השפעות שינויי האקלים. כך, לפי הצעת חוק חדשה ופורצת דרך שנחתמה בשבוע שעבר על ידי המושלת קתי הוצ׳ול, חודשיים לאחר שמדינת וורמונט קבעה חוק דומה. החוק יחייב את חברות הדלקים לשלם במהלך 25 שנים, החל מ-2028, סכום שמוערך כעת ב-75 מיליארד דולר לקופת ניו יורק. מאז ינואר 2021, חברות הנפט הגדולות צברו רווחים של יותר מטריליון דולר, והן מודעות לפחות מאז שנות השבעים לכך ששריפת דלקי מאובנים מובילה לשינויי אקלים קיצוניים ברחבי העולם.
מטרת החוק היא להטיל על חברות נפט, גז ופחם אחריות לחלקן הניכר בשינויי האקלים, לאחר פליטות של מיליארדי טונות של גזי חממה לאטמוספירה, כך לפי הוצ׳ול. "במשך זמן רב מדי תושבי ניו יורק נשאו בעלויות משבר האקלים, שמשפיע על כל חלק במדינה", אמרה הוצ'ול. ״כמעט בכל שיא גשמים, גלי חום וסופות, תושבי ניו יורק נושאים בעלויות של מיליארדי דולרים של נזקים ובהשלכות בריאותיות וסביבתיות, בגלל מזהמים שפגעו היסטורית בסביבה שלנו. תיקון נזקים והסתגלות לאקלים הקיצוני יעלו לניו יורק יותר מ-500 מיליארד דולר עד 2050. ניו יורק ירתה ירייה שתישמע ברחבי העולם: החברות האחראיות ביותר למשבר האקלים יישאו באחריות״.
החוק דורש כעת מהחברות האחראיות להצטברות הפחמן הגדולה ביותר באטמוספרה לשלם כ-3 מיליארד דולר בכל שנה למשך 25 שנים, לפי חישוב הפליטות שגרמו בשנים 2018-2000. הסכומים יופקדו בקרן האקלים של המדינה (״Climate Superfund״), והכסף יופנה לפרויקטים של חוסן אקלימי והיערכות להתמודדות עם החמרת שינויי האקלים והשלכותיהם. כך למשל, פרויקטים של הגנה על החופים, התמודדות עם עליית גובה פני הים, מיתון שיטפונות, התאמת תשתיות לשינויי האקלים ועוד.
38 החברות שזוהו כמזהמות פחמן כוללות ענקיות דלקים אמריקאיות כמו אקסון ושברון, וכן Shell ו-BP הבריטית, Total Energies IES הצרפתית ועוד. ענקית הנפט ארמקו הסעודית, כך לפי ההערכות, עלולה לקבל את דרישת התשלום השנתית הגדולה ביותר - 640 מיליון דולר, על פליטת 31,269 מיליון טון של גזי חממה בין השנים 2000 ל-2020.
החוק לא ייושם באופן מידי, אלא החל משנת 2028, כאשר עד אז תקבע ניו יורק קריטריונים להטלת תשלומים על כל חברה שהמשרד להגנת הסביבה במדינה ימצא אותה אחראית ליותר ממיליארד טון של פליטת גזי חממה בעולם. כצפוי, החוק אף גורר התנגדות עוצמתית של לובי חברות הדלקים ושאלות משפטיות באשר ליכולת ליישמו. נציגי תעשיית הנפט הודיעו שהחוק החדש הוא ״הכרזת מלחמה נגד חברות המספקות אנרגיה לניו יורק״, וחברות אנרגיה רבות אף פנו להוצ׳ול ודרשו ממנה לבלום את החקיקה. מכון הנפט האמריקאי, קבוצת הלובי הגדולה של תעשיית הנפט והגז, הודיעה: ״אנו בוחנים את האפשרויות שלנו קדימה״, כאשר היא צפויה לערער על החקיקה לבית המשפט. רגולטור לשעבר של שירותי האנרגיה במדינה, ג׳ון הווארד, תהה האם החוק יעמוד באתגר משפטי, והעריך שהחברות יקבלו אוזן קשבת בבית המשפט הפדרלי.