סגור
מניית עליבאבא בורסת ניו יורק
מניית עליבאבא בבורסת ניו יורק (צילום: גטי )

חג רווקים עצוב לעליבאבא העיב על הקלת סגרי הקורונה

אחרי כמעט שלוש שנים של סגרים, בייג'ינג הודיעה על הגמשת מדיניות ה"אפס קורונה" למרות היעדר חיסונים לזן האומיקרון. לראשונה, ענקית המסחר המקוון לא חשפה את הכנסות חג הקניות הגדול בעולם לאחר צפי לירידה במכירות

הודעת ממשלת סין אתמול על הקלת מגבלות הקורונה לנוסעים נכנסים הקפיצה פי שניים את ההזמנות לטיסות לתחומי המדינה — כך לפי נתוני סוכנות הנסיעות Ctrip.com. במקביל החיפוש אחר טיסות בינלאומיות זינק ב־200%.
חברות התעופה המובילות בסין הודיעו על תוכניות להוספת טיסות, ולפי נתוני Ctrip שפורסמו בסוכנות בלומברג, היקף הטיסות הבינלאומיות המתוכננות עומד כעת על 1,300 בשבוע, זינוק של 30% לעומת סוף אוקטובר. בתגובה להודעת חברת התעופה קתאי פסיפיק, שבסיסה בהונג קונג, על הגדלת היקף הטיסות שלה לסין היבשתית, טיפסה מנייתה ב־5.2% אתמול, העלייה החדה ביותר זה ארבעה חודשים, זאת כחלק ממגמה כוללת בבורסות אסיה. התאוששות נרשמה גם ביואן, כאשר במגבלות הפיקוח המאפשרות תנודתיות של לא יותר מ־2% ביום, המטבע הציג התחזקות חסרת תקדים וטיפס ב־1.6% ל־7.19 לעומת הדולר. מדד CSI 300, הנמצא בשפל של שנתיים, נסגר בעלייה של 2.8%. מדד HSCEI, המשקלל חברות הפועלות בסין, זינק ב־8.3%, אך נמצא עדיין בשפל של 16 שנים.
ההודעה הגיעה יום לאחר שהנהגת המדינה חזרה והתחייבה למדיניות "אפס קורונה", אך קראה במקביל לשיפור המנגנון כדי להסתגל "למאפיינים החדשים של הנגיף". בין ההקלות, מספר ימי הבידוד בבית מלון יירד לחמישה משבעה. בנוסף, ואולי אף חשוב מכך, בוטל נוהל המקפיא פעילות של חברות תעופה שהכניסו למדינה נשאי קורונה. "המשך ההקלות משקף איזון בין הכלת המגפה לבין פיתוח כלכלי, ומכשיר את השטח לפתיחה נוספת של שוק הנסיעות", כך בהודעת Ctrip. מחוז גואנגדונג בדרום־מזרח המדינה, אחד המאוכלסים בסין, הודיע מיד על יישום הנהלים החדשים.
ההודעה על ההקלות נמסרה במקביל לאירוע הקניות הגדול של השנה, חג הרווקים, שצוין אתמול, הפעם ללא אירוע הגאלה החגיגי, זאת בצל ההאטה הכלכלית והסגרים. באופן חריג, קבוצת עליבאבא לא דיווחה על נתוני המכירות, לראשונה מאז השיקה את האירוע ב־2009, וציינה רק כי היו דומים לאלה של 2021. בחג הרווקים שעבר נרשמה עלייה של 8.5% בשווי ברוטו של המוצרים (GMV), הנמוכה אי פעם, כאשר לקראת החג השנה הצפי היה לירידה במכירות, לראשונה בתולדותיו. ענקית המסחר המקוון מסרה אתמול כי "התוצאות עלו בקנה אחד עם ביצועי ה־GMV של השנה שעברה למרות אתגרי מאקרו והשפעות הקורונה". לפי דיווח בסוכנות בלומברג, ייתכן שתמסור את הנתונים ביום חמישי הקרוב, במקביל לפרסום הדו"חות הרבעוניים.
האירוע הפך לפסטיבל הקניות הגדול בעולם, כשהוא מגמד את בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי מבחינת היקף מכירות וצמיחה. אנליסטים התייחסו אל נתוני המכירות כמדד לביקושים הקמעונאיים בסין ולחוסנה של הכלכלה הסינית, כמו גם של פלטפורמת המסחר הגדולה במדינה. אתמול נתוני התחלואה כבר נתנו סיבה לדאגה להמשך היחלשות סנטימנט הצרכנים, כאשר נציבות הבריאות דיווחה על 11,950 מקרים חדשים, ההיקף הגדול ביותר מאז אפריל. בתגובה בנק גולדמן זאקס העריך כי העלייה בתחלואה בערים הגדולות תמשיך לסכן את הצמיחה הכלכלית בטווח הקצר, אף כי הביע אופטימיות לגבי הרבעון הראשון. "האיתות כי ההנהגה נערכת ליציאה משלוש שנים של מדיניות אפס קורונה בשנה הבאה, להשקפתנו, זמן קצר לאחר התכנסויות הפרלמנט בחודש מרץ, נראה ברור וחשוב", ציין.
מאז פרוץ המגפה סין חזרה והשיתה סגרים מחמירים על אוכלוסיות ענק ברחבי המדינה. מדיניות הקורונה בשילוב משבר הנדל"ן החריפו את הלחצים הפועלים עליה בעקבות המלחמה הרוסית וההאטה הגלובלית. באוקטובר היצוא מסין התכווץ באופן בלתי צפוי ב־0.3%, לעומת צפי להתרחבות של 4.3%. ברבעון השלישי כלכלת סין צמחה ב־3.9%, גבוה מתחזיות אנליסטים שעמדו על 3.4%. עם זאת, עבור 2022 הצפי הוא ל־3.2% צמיחה, הרבה מתחת ליעד של 5.5% והקצב האטי ביותר בכמעט חצי מאה.
ברקע הכרזות נשיא סין שי ג'ינפינג כי מדיניות האפס קורונה היא מצילת חיים, מומחים מצביעים על מחסור בחיסונים נגד זן האומיקרון. "לסין אין חיסונים אפקטיביים, יש בה שיעור התחסנות נמוך באופן מסוכן בקרב האוכלוסיות המבוגרות, ומערכת בריאות שאינה עומדת בעומסים", כך לפי שי צ'ן, מומחה למדיניות בריאות וכלכלה בבית הספר לבריאות הציבור בייל, שאמר את הדברים ל"דויטשה וולה". לפי צ'ן, סיומה של מדיניות האפס קורונה יוביל למשבר בריאות ציבורי שעלול להביא להיקפי אשפוז ותמותה גבוהים בתוך זמן קצר. פחות מ־86% מהאוכלוסייה הקשישה של סין מחוסנים באופן מלא, ורק כ־68% קיבלו חיסוני דחף.
לפי מחקר של אוניברסיטת הונג קונג, בני 60 ומעלה שקיבלו שתי מנות סינובאק נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה למות מהנגיף לעומת מי שקיבלו שתי מנות פייזר. בשבועות האחרונים חברות פארמה סיניות החלו בהקמת מפעלים לייצור חיסוני RNA, אך פיתוח החיסונים מתקדם באטיות.