ביקורו של ג'ארד קושנר במזרח התיכון הציף מחדש את קשריו עם קטאר
ביקורו של ג'ארד קושנר במזרח התיכון הציף מחדש את קשריו עם קטאר
חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הגיע השבוע לריאד כדי להשתתף ב"דאבוס של המדבר" לצד בכירי וול סטריט. ברקע התמיכה הפיננסית של קטאר בחמאס, ההשקעות של המדינה המפרצית בחברת הנדל"ן של קושנר קיבלו הקשר בעייתי
כנס ההשקעות FII השביעי במספר המתקיים השבוע בריאד משך 6,000 משתתפים מ־90 מדינות, בהם בכירי וול סטריט, זאת למרות הלחימה המתחוללת בעזה והחששות מפני הסלמה שתביא לפגיעה קשה בכלכלה הגלובלית.
בין משתתפי האירוע המכונה "דאבוס של המדבר" היה אתמול גם ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ וממובילי יוזמת הסכמי אברהם. ברקע האלימות במזה"ת, קושנר ציין כי ההסכמים הללו הם כעת "חשובים מתמיד". בהתייחסו למלחמה בעזה אמר, כי היא מעכבת את ההתפתחויות באזור. "אין ספק שהאווירה השתנתה", הדגיש. אף שציין כי ביטחונה של ישראל ויכולתה להגן על אזרחיה הם "קריטיים ביותר ולא נתונים למשא ומתן", קושנר הוסיף כי על הפלסטינים לקבל הזדמנות לחיים טובים יותר. בדבריו הוא התייחס גם להפגנות הנערכות נגד ישראל ברחבי העולם, אותן כינה "מחזה מטריד". "תומכי פלסטין מפספסים את הנקודה. הם צריכים להפגין נגד חמאס, הם צריכים לומר 'תנו לאנשים האלה לחיות חיים טובים יותר'", סיכם.
אורחים בולטים נוספים בכנס שיינעל היום הם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון, מנכ"לית סיטיגרופ ג'יין פרייזר, לארי פינק מבלאקרוק, מנכ"ל גולדמן זאקס דיוויד סולומון, מייסד קרן הגידור המיליארדר ריי דליו וראשי בלאקסטון וקרלייל. האירוע הנוצץ הצליח לשמר את המומנטום הרגיל שלו, זאת למרות אזהרות שהשמיע שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין בתחילת השבוע לגבי הסלמה אפשרית במזה"ת ומתקפות פוטנציאליות נגד מטרות אמריקאיות.
השתתפותו של קושנר, המתחזק מערכת יחסים קרובה עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הציפה מחדש גם את קשריה הפיננסיים הענפים של משפחתו עם קטאר. המדינה המפרצית נמצאת עתה בכותרות בהקשר השלילי מאוד של המימון הנרחב שהיא מעניקה לחמאס.
היחסים הללו של קושנר משכו תשומת לב עוד ב־2018 בתקופת כהונתו של טראמפ, אז שימשו הוא ואשתו איוונקה טראמפ כיועצים בבית הלבן. לפי הדיווחים, חברה המקושרת לממשלת קטאר חילצה את חברת הנדל"ן של משפחת קושנר, אחרי שנקלעה לחובות כבדים בעקבות רכישת מגדל בן 41 קומות במנהטן, הידוע כמגדל 666 השדרה החמישית. לפי הטענות, קרן ההון הריבונית של קטאר היתה מעורבת בהזרמה של 1.2 מיליארד דולר לשכירת המגדל לתקופה של 99 שנים. הקושנרים רכשו את המגדל ב־2007, סמוך לפרוץ המשבר הפיננסי העולמי, עבור סכום שיא של 1.8 מיליארד דולר. בעת סגירת העסקה עם הקטארים, ההכנסות מהבניין כיסו רק מחצית מתשלומי המשכנתא השנתיים, ו־30% ממנו היו לא מאוכלסים.
הזרמת ההון, באמצעות חברת ברוקפילד אסט, שהממשלה הקטארית היא אחת המשקיעות הגדולות ביותר שלה, הגיעה זמן קצר לפני מועד פירעון חלק מהחובות. בעקבות ההשקעה אף נפתחה חקירה בוועדת הפיננסים של הסנאט סביב הקשרים של קושנר והקטארים. לפי הודעה רשמית שפורסמה אז, הוועדה "פתחה בחקירה להשגת מידע חדש לגבי השאלה האם הפעולות של ג'ארד קושנר בכל הקשור למדיניות האמריקאית במפרץ הפרסי, מתוקף היותו יועץ בכיר לבית הלבן, הושפעו מחילוץ נכס שנמצא בבעלות החברה המשפחתית שלו".
ברקע הצפת החששות הללו, מערכת היחסים המשיכה להתחזק, ובאפריל האחרון דיווח ה"ניו יורק טיימס", כי קרנות של קטאר והאמירויות השקיעו מאות מיליוני דולרים בקרן הפרייבט אקוויטי של קושנר, אפיניטי פרטנרס. על פי אנשים המעורים בנושא, קטאר השקיעה יותר מ־200 מיליון דולר באמצעות קרן לא ידועה, זאת בעוד האמירויות השקיעו סכום זהה דרך קרן ההון הריבונית. עוד קודם לכן השקיעה סעודיה בקרן 2 מיליארד דולר. משגרירות קטאר בוושינגטון סרבו באותה עת להגיב לדיווח. בחודש שעבר דווח, כי אפיניטי פרטנרס מבצעת השקעה ראשונה בישראל — 570 מיליון שקל בעסקי הרכב והאשראי של קבוצת שלמה. שוויה של הקרן עומד לפי הערכות על 3 מיליארד דולרים.
מהדיווח של ה"ניו יורק טיימס" עלה, כי הקטארים היססו בתחילה האם לבצע את ההשקעה, אך חזרו בהם מסירובם מחשש שהיחס של הממשל האמריקאי כלפיהם ייפגע אם טראמפ יחזור לבית הלבן. החשש הזה התבסס על יחס צונן שקיבלו מטראמפ בתחילת כהונתו הראשונה, בעקבות סירובם להשקעה אחרת בחברת הנדל"ן של הקושנרים. לעומת זאת, לקראת סוף כהונתו, ב־2019, ולאחר ההשקעה שביצעו, קושנר שיחק תפקיד מרכזי בדיונים להסרת החרם שהטילו סעודיה ובנות בריתה על קטאר ב־2017.
גם ההשקעה הסעודית בקרן של קושנר ב־2021 התקבלה לאחר היסוסים ולאחר שיועצי השקעות המליצו נגד המהלך בשל היעדר הניסיון של קושנר וסיכוני יחסי הציבור הנלווים לכך. בסופו של דבר, בן סלמאן החליט בעד ההשקעה, המניבה לקושנר ולשותפיו יותר מ־20 מיליון דולר בשנה.
במסגרת יחסיו עם קטאר, קושנר משלב עסקים עם הנאה, ובדצמבר האחרון הוא הגיע לאמירות עם משפחתו לכבוד משחקי המונדיאל. במשחק הגמר שבו ניצחה ארגנטינה את צרפת, קושנר צפה לצידו של אלון מאסק.