סגור
financial times

מסוכר, בשר ועד גז: האינפלציה בברזיל מטפסת מדי שבוע

עליות המחירים הגואות יצרו אינפלציה דו־ספרתית לראשונה זה חמש שנים, הריאל איבד רבע מערכו מול הדולר ואנליסטים מזהירים מפני היפר־אינפלציה. הנשיא בולסונארו, שיתמודד שוב ב־2022, מבטיח לספק לעניים סיוע במזומן

וניה ברבוזה מתקשה יותר ויותר להרשות לעצמה לרכוש מצרכי יסוד. האם החד־הורית בת ה־40, המתגוררת באחד מפרברי ברזיליה, נהגה לקנות ק"ג בשר טחון מדי שבוע, אך כעת היא מסתפקת בנתחים זולים, ואפילו זאת רק פעם בחודש.


"בכל שבוע משתנים מחירי המצרכים", אמרה ברבוזה, שעובדת במסעדה. "לפעמים אני נאלצת לוותר על פרי, מנגו למשל, ולפעמים אני מוציאה מהסל סבון כביסה וממתינה עוד שבוע כדי לכבס".
קשייה משקפים את חולשת המדינה המאוכלסת ביותר באמריקה הלטינית, ואת הפגיעה ברבים שסופגים את עליות המחירים הגואות, מבנזין ועד בשר, שהביאו לקצב אינפלציה דו־ספרתי לראשונה זה יותר מחמש שנים.

4 צפייה בגלריה
אינפו האינפלציה בכלכלה הגדולה בדרום אמריקה בסיחרור
אינפו האינפלציה בכלכלה הגדולה בדרום אמריקה בסיחרור
האינפלציה בכלכלה הגדולה בדרום אמריקה בסיחרור

נשיא ברזיל, ז'איר בולסונארו, שמתכונן למסע בחירות בשנה הבאה ונאלץ להתמודד עם חוסר שביעות הרצון מרמת החיים הגואה, מתעקש שמדובר בבעיה נפוצה ברחבי העולם. העלייה במחירי הסחורות כמו הנפט הגולמי ומוצרי המזון, כמו גם שיבושים בשרשרת האספקה העולמית שנוצרו בזמן הקורונה, אכן תרמו לתופעה העולמית. "אבל בברזיל הבעיה היא גם מקומית", אומר קאיו מגאלה, כלכלן ראשי בחברת הברוקרים XP. " שער החליפין שלנו איבד מערכו יותר ממטבעות אחרים, מה שגרם לאינפלציה בעוצמה רבה יותר".
מתחילת 2020 איבד הריאל רבע מערכו מול הדולר, ועד כה ירד השנה ב־5%. המחירים לצרכן בברזיל טיפסו באוקטובר, מה שדחף את האינפלציה ל־10.67% בשנה, עלייה גבוהה מהצפוי והחדה ביותר בחודש זה מאז 2002. בקרב מדינות ה־G20, ברזיל מדורגת רק מתחת לטורקיה (עם 20% אינפלציה) וארגנטינה שנפגעה באופן כרוני (52%), כך על פי נתוני ה־OECD.
ב־12 החודשים האחרונים, הצרכנים הברזילאים היו עדים לעלייה חדה במוצרים, החל מסוכר מזוקק (48%) וגז בישול (38%) ועד כרטיסי טיסה (50%). במקביל, הבצורת שפקדה את המדינה, הקשה ביותר מזה כמעט 100 שנה, פגעה בייצור האנרגיה ההידרו־אלקטרית ואילצה את חברות החשמל להפעיל תחנות תרמיות יקרות יותר, מה שהוביל לזינוק בחשבונות החשמל.

הרעב במדינה גובר

את ההשפעות מרגישים בעיקר בעלי ההכנסה הנמוכה, וחוקרים אומרים כי מאז פרוץ המגפה חלה עלייה ברעב במדינה. העשירים יותר, במקומות כמו סאו פאולו, הבחינו גם בהשפעות עקיפות, כמו למשל זמני ההמתנה לאובר, שהתארכו. בעוד שהתנועה בעיר הגדולה במדינה חזרה לעצמה עם הסרת הגבלות הקורונה, הנהגים טוענים שהעליות במחירי הדלק הפכו נסיעות מסוימות לפחות אטרקטיביות וזאת למרות העלייה במחירים של פלטפורמת הנסיעות השיתופיות. "לפעמים לא כדאי לאסוף את הלקוח. אתה מפסיד כסף ובעצם משלם בשביל לעבוד", אמר אחד הנהגים, סרג'יו פריירה, שמשתמש באפליקציה בסופי שבוע.

4 צפייה בגלריה
תושבים בתור למילוי בלוני הגז ריו דה ז'ניירו ברזיל
תושבים בתור למילוי בלוני הגז ריו דה ז'ניירו ברזיל
תושבים בתור למילוי בלוני הגז ריו דה ז'ניירו ברזיל
(צילום: איי פי)

בעוד שבולסונארו מדשדש בסקרי דעת הקהל מול הנשיא לשעבר, לואיז אינאסיו לולה דה סילבה — מועמד השמאל שצפוי לאתגר אותו בבחירות לנשיאות באוקטובר 2022 — הממשלה מתכוונת להגביר את תוכניתה להעברת מזומנים לאזרחים העניים ביותר. אבל משקיפים חוששים שתוכניות כאלה עלולות דווקא להחריף את האינפלציה, גם כאשר העלאות הריבית של הבנק המרכזי שמבקש להילחם בעליות המחירים מסייעות להמשך הצמיחה.
כדי לממן את תוכנית הרווחה המורחבת מעוניין הממשל לשנות את תקרת ההוצאה החוקתית המגבילה את העלאות התקציב ונחשבת על ידי המשקיעים כעמוד תווך באמינותה הכלכלית של ברזיל. טיוטת חקיקה שהוצגה בפני הקונגרס תעכב גם תשלומי חובות מסוימים. המבקרים רואים בתמרון הזה סימן מדאיג המעיד על אובדנה של ההגינות הפיסקאלית. הם טוענים שאובדן זה עלול להביא לסחרור ולהפעיל לחץ רב יותר על המטבע, מה שיביא לעליית מחירי המוצרים המיובאים והסחורות המתומחרות בדולרים.
נגיד הבנק המרכזי לשעבר, ארמיניו פראגה, אמר כי בעוד שאין לראות בשחרור הכספים הנוספים את "סוף העולם", בקרב משקיעים עלולה התוכנית לגרום לתפיסה מוטעית לפיה "נפתחו השערים והממשלה עשויה למחול על חובות".
"זה עלול להוביל לתרחישים רעים", הוסיף. "אני חושב שחזרה לסוג האינפלציה שהיה לנו בשנות ה־80 ואפילו בשנות ה־70, תהיה בגדר הפתעה. אבל האם אנחנו יכולים לשלול את זה לחלוטין? אני חושש שלא".

עמדה נצית של הבנק המרכזי

לעת עתה, המדינה רחוקה מההיפר־אינפלציה האסטרונומית של העבר, שהוכנעה באמצע שנות ה־90 באמצעות תוכנית ייצוב מקרו־כלכלית שבמסגרתה הוצג מטבע חדש. ואולם, כמה כלכלנים כבר מדברים על האפשרות של "דומיננטיות פיסקאלית". מונח זה מתייחס למצב שבו המדיניות המוניטרית הופכת פחות יעילה נגד אינפלציה, או אפילו גורמת נזק, שכן יש בעלויות אשראי יקרות כדי להכביד את נטל החובות הממשלתיים ולהגביר את אי־הוודאות סביב הכספים הציבוריים.

4 צפייה בגלריה
ז'איר בולסונארו נשיא ברזיל
ז'איר בולסונארו נשיא ברזיל
ז'איר בולסונארו, נשיא ברזיל
(צילום: רויטרס)

הבנק המרכזי של ברזיל היה אחד הנצים ביותר במדיניותו מול האינפלציה והעלה את ריבית הבנק המרכזי ( (Selicשש פעמים השנה, משפל של 2% ל־7.75%. עם זאת, העלייה בשיעורי הריבית הביאה להורדת תחזיות הצמיחה. האבטלה נותרה מעל הרמות שקדמו למגפה, והתרחיש האפשרי של צמיחה חלשה עד אפסית בשנת 2022 כבר מעורר את שדי הסטגפלציה.
למרות התחזיות הקודרות, המטבע התאושש מעט החודש ויש המקווים שאחד מגורמי עליות המחירים ייחלש החל במאי, אז אמור לפוג תוקפו של תעריף החשמל לשעת חירום. "עם עמדה חזקה יותר של הבנק המרכזי והאטה אפשרית בכלכלה העולמית, האינפלציה תרד", אמר מגאלה מחברת XP. "אבל אם לא נצליח להביא לאיזון, החשבונות הציבוריים ימשיכו להיות נקודת המפתח, והלחצים האינפלציוניים על המשק יהיו ממושכים יותר ויותר".
זיינה לטיף, יועצת כלכלית, מאמינה שהברזילאים, הרגילים לעליות מחירים מתונות בלבד, יביעו את מורת רוחם בקלפי. "בולסונארו הסתבך פה עם משהו שממנו הוא צריך היה להימנע", אמרה.