חדשות מעודדות: על פי מחקרים - האומיקרון כנראה מתון יותר מזן הדלתא
חדשות מעודדות: על פי מחקרים - האומיקרון כנראה מתון יותר מזן הדלתא
על פי מחקרים מוקדמים שפורסמו בבריטניה, בדנמרק ובדרום אפריקה, הסבירות לפיתוח מחלות קשות בעקבות הידבקות בזן האומיקרון וכך גם הסיכון לאשפוז נמוכים בהשוואה לזן הדלתא. עם זאת, הסיבה לירידה היא שבאומיקרון נדבקים יותר אנשים מחוסנים או מחלימים לעומת הדלתא
גל האומיקרון הוא ככל הנראה מתון יותר לעומת זן הדלתא, כך לפי מחקרים מוקדמים שפורסמו בבריטניה, בדנמרק ובדרום אפריקה. באתר ה-BBC דיווחו כי הממצאים המוקדמים מצביעים על כך שפחות אנשים נזקקים לאשפוז לעומת וריאנטים קודמים של הקורונה. לפי ההערכות השונות, הירידה באשפוזים עומדת על 30%-70%. אולם החשש הוא שבשל קצב ההתפשטות המהיר של האומיקרון, בתי החולים יקרסו תחת העומסים.
אנשים לא מחוסנים נותרו הקבוצה בעלת הסיכון הגבוה ביותר, אך מכיוון שמרבית הנדבקים באומיקרון סובלים מתסמינים מתונים יחסית, השיעור של כלל המקרים שמתפתחים למחלה קשה הוא נמוך בהשוואה לווריאנטים אחרים. האומיקרון הפך לזן הדומיננטי במספר מדינות, ובהן ארצות הברית.
ניתוח של הנתונים באנגליה, שנערך על ידי חוקרים באימפריאל קולג', מצא שיש סבירות נמוכה ב-11% שזן האומיקרון יוביל לפיתוח מחלות קשות, זאת בהתחשב בגורמים כמו גיל, מגדר, בריאות כללית, מצב חיסונים והדבקות קודמות.
ברמת האוכלוסייה הכללית, הנתון הזה מיתרגם להפחתה של 25% בסיכון לאשפוז בהשוואה לזן הדלתא. אחת הסיבות לירידה היא שבאומיקרון נדבקים יותר אנשים מחוסנים או מחלימים לעומת הדלתא.
המחקר בדרום אפריקה, שנערך על ידי המכון הלאומי למחלות זיהומיות, מצא שבקרב אנשים שאומתו לקורונה באוקטובר ובנובמבר החשודים בהדבקות באומיקרון היו בעלי סבירות נמוכה ב-80% לעומת הנדבקים בדלתא להיות מאושפזים בבתי החולים. עם זאת, במחקר זה לא לקחו בחשבון מצב התחסנות.
מחקר נוסף שערכו החוקרים הללו לקח בחשבון את מצב ההתחסנות, ומצא שלאחר האשפוז הסבירות לפיתוח מחלה קשה זהה בקרב חולי דלתא ואומיקרון. במחקר הזה השתתפו מעל 10 אלף נדבקים באומיקרון ומעל 200 חולים מאושפזים.
"משהו קורה כאן במונחים של ההבדל בתגובה החיסונית לאומיקרון מול הדלתא", אמרה ל"פיננשל טיימס" פרופ' שריל כהן, ממחברות המחקר. לדבריה, העומס המופחת בבתי החולים סייע לדרום אפריקה להתמודד עם גל האומיקרון בלי להטיל סגר. עם זאת, הזהירה כי הממצאים אולי לא יהיו זהים בדיוק במדינות מערביות עם אוכלוסיות מבוגרות יותר.
מחקר נפרד שנערך בדנמרק מצא כי בקרב אנשים מאומתים בתאריכים 22 בנובמבר עד 15 בדצמבר מקרי האומיקרון היו בעלי סבירות פחותה פי שלושה להוביל לאשפוז בבתי חולים מאשר אצל וריאנטים אחרים. אולם החוקרים הדגישו כי ההתפרצות של אומיקרון בעיקר בקרב קבוצות של צעירים עלולה להטות את התוצאות. "זה בעיקר צעירים ומחוסנים שנדבקו באומיקרון, כך שבהתאמה לכך לא מצאנו ראיות לכך שאומיקרון גורם למחלות מתונות יותר", אמר הנריק אולום מסוכנות הבריאות הדנית.
בכל זאת הממשלה הדנית הטילה בתחילת השבוע מגבלות לבלימת התפשטות הקורונה, כולל סגירת בתי תאטרון ומוזאונים והפחתת התפוסה בברים, במסעדות ובמרכזי קניות. "השאלה אם האומיקרון מוביל למחלה קשה או לא כלל לא נכללה בשיקולים של הממשלה", אמר פרופ' פטר גארד, אימונולוג בבית החולים הגדול ביותר במדינה. "הממשלה חוזה בעיות כי שיעורי ההדבקות עולים בצורה דרמטית, ללא קשר לחומרה".