תנופת בנייה ופיקוח לקוי הטביעו את עמק הסיליקון ההודי
תנופת בנייה ופיקוח לקוי הטביעו את עמק הסיליקון ההודי
חלקים נרחבים מבנגלור, בירת הטכנולוגיה ההודית, שקעו במים בעקבות גשמים עונתיים עזים במיוחד. יזם אזורי: "הבנייה המואצת הביאה לקיצורי דרך וחמדנות במגזר הפרטי ובממשלה, כדי לנסות ולמקסם הזדמנויות"
שיטפונות קשים הציפו בשבוע שעבר חלקים מהעיר בנגלור, בירת הטכנולוגיה ההודית, תוך גרימת נזקים לבתי יוקרה בשווי עשרות מיליוני דולרים, הרס שכונות עוני וניתוק צירי התחבורה הראשיים מאזורי משרדים.
הגשמים העזים שפגעו באזורים המזרחיים של העיר השוכנת במדינת קרנאטאקה בדרום הודו, מגיעים בעקבות הצפות דומות שאירעו באחרונה ברחבי פקיסטן, שם קיפחו את חייהם 1,300 בני אדם לפחות ונגרמו נזקים לכמיליון בתים.
השיבושים בבנגלור, הידועה כעמק הסיליקון ההודי, מדגישים את פגיעותן הרבה גם של הערים המשגשגות יחסית באזור, לתנאי אקלים קיצוניים. במקביל, הם חושפים את הפגמים הכרוניים הקיימים בתשתיות של העיר. כך, הגשמים הפכו לנהר את הכביש הטבעתי המרכזי המחבר בין העיר לפארקי העסקים הסמוכים. גופי תקשורת מקומיים דיווחו על הפסקות חשמל ומחסור במי שתייה באזורים מסוימים. לפי דיווחים, תושבת מקומית התחשמלה למוות.
בנגלור היא המרכז החשוב ביותר בהודו לכישרונות בתחום הטכנולוגיה ומשמשת מטה למשרדים ולמרכזי טכנולוגיה של ענקיות מיקור החוץ אינפוסיס וטאטא קונסלטנסי סרוויסז, כמו גם חברות גלובליות בהן מיקרוספוט, ויזה וסיסקו.
"זוהי תוצאה של ממשל גרוע ושחיתות", אמר מוחמדס פיי, לשעבר בכיר באינפוסיס וכיום יו"ר קרן ההון סיכון ארין קפיטל. לפי פיי, ההצפות צריכות לשמש "קריאת השכמה לממשלות של העיר והמדינה לגבי הצורך להשקיע יותר בתשתיות". עוד אמר, כי יש להביא לפיטורי גורמים רשמיים בממשלה שהתרשלו. "הממשלה צריכה להראות שאכפת לה", סיכם.
גורמים רשמיים מטעם מחלקת התשתיות של ממשלת קרנאטאקה לא הגיבו לפניות אליהם. השר הבכיר של קרנאטאקה, באסאוואראג' ס. בומיי, אמר ביום שלישי שעבר כי הגשמים שירדו באזור באחרונה היו העזים ביותר "זה 90 שנה". אך הוא הדגיש כי רק חלק מהעיר הושפע מכך וכי הרשויות המקומיות עובדות סביב השעון כדי לסייע ללכודים.
בבנגלור, הבנוייה סביב אגמים, יורדים בדרך כלל גשמים עזים בתקופה זו של השנה. עם זאת, במסגרת הבנייה המואצת שנעשתה שם ב־20 השנים האחרונות, יזמי נדל"ן בנו מזרחה, ובכך פגעו במקוואות מים ובמערכות הניקוז הטבעיות.
בומיי, חבר במפלגת באראטייה ג'נאטה השלטת, תולה את האשמה בכשל התכנוני בממשלת מפלגת הקונגרס הקודמת, אשר לדבריו לא ערכה בדיקות נדרשות של תהליכי הבנייה, מה שהוביל לבעיות בניקוז. בשבוע שעבר, כמה מתחמי יוקרה מגודרים שקעו תחת המים ותושביהם פונו משם בטרקטורים ובסירות גומי. גאורב מונג'אל, מנכ"ל הסטארט־אפ החינוכי Unacademy הפועל בבנגלור, העלה לטוויטר סרטון המתעד את משפחתו ואת כלב המחמד שלה בטרקטור חילוץ. "המצב רע", הוא כתב. "אנא שמרו על עצמכם".
תושבים מקומיים אומרים כי במובן מסוים הפכה בנגלור קורבן להצלחתה. הפיתוח הכלכלי משך אליה לאורך השנים גלי הגירה עצומים, אך העיר, שבעבר נודעה באזורים הירוקים המשגשגים שלה, סובלת עתה מתופעה של בניית יתר. "באף אזור אחר במדינת קרנאטאקה לא היתה בנייה בסדר גודל כזה ב־20 השנים האחרונות", אמר סנג'יי סוואמי, יזם סדרתי ומשקיע הון סיכון מבנגלור. "עם הבנייה הזו מגיע שילוב של חמדנות וקיצורי דרך כדי לנסות ולמקסם את ההזדמנויות בכל הדרגים, אם במגזר הפרטי ואם בממשלה".
הכבישים העמוסים של בנגלור והתשתיות הציבוריות הרעועות ברובן מסבים נזק רב לתושבים. "זהו כנראה אחד האזורים בהודו שתורמים את המסים הגבוהים ביותר, הן מתאגידים והן מפרטים", אמר סוואמי. "אבל זה לא חוזר אליו באופן פרופורציונלי".
בהינתן התחזיות להמשך הגשמים, הרבה מעובדי ה־IT העדיפו לעבוד מהבתים. וויפרו, חברה מובילה למיקור חוץ בתחום טכנולוגיית המידע, יעצה לעובדיה להישאר בבית בשבוע שעבר, בציינה כי תפעלה תוכניות מגירה לשעת חירום וכי "לא נגרמו שיבושים לפעילות העסקית".