סגור

האיחוד האירופי יקים ועדת חקירה לבדיקת השימוש של מדינות האיחוד ברוגלת פגסוס של NSO

הוועדה תחקור את החוקים הלאומיים לשימוש בתוכנות רוגלה, את הפרות החוקים, והאם פגסוס שימשה לצרכים פוליטיים. "הדיון לא צריך להיות רק סביב השימוש בטכנולוגיה, אלא גם על חשיבות הזכות לפרטיות וכבוד האדם"

הפרלמנט האירופי הצביע אמש (רביעי) בעד הקמת ועדת חקירה סביב השימוש של ממשלות החברות באיחוד ברוגלה פגסוס של חברת NSO הישראלית. הוועדה תכלול 38 חברים, שזהותם תפורסם בעוד שבועיים. לפי הודעת הפרלמנט, ועדת החקירה "תחקור הפרות של החוק באיחוד האירופי בשימוש בתוכנת הריגול על ידי, בין השאר, הונגריה ופולין, תבדוק את החוקים הלאומיים הקיימים המפקחים על תחום המעקבים, והאם הרוגלה של פגסוס שימשה לצרכים פוליטיים נגד עיתונאים, פוליטיקאים ועורכי דין".
בהצבעה על הקמת הוועדה הצביעו 635 חברי פרלמנט בעד, 36 נגד ו-20 נמנעו. לפי חוקי הפרלמנט האירופי, תקופת הכהונה של ועדת חקירה תימשך 12 חודשים, אך ניתן להאריך אותה פעמיים – כל פעם בשלושה חודשים. באופן כללי, ועדת חקירה חוקרת הפרות ביישום חוקי האיחוד האירופי.
ההחלטה של הפרלמנט האירופי התקבלה לאחר שבחודש שעבר פורסם דו"ח האיחוד שדן בהשפעה של היכולות הפולשניות והמסוכנות של התוכנה והשפעתן על פגיעה בזכויות יסוד, והפרעה לחיי היומיום. הדו"ח העלה את הטענה שמערכות מסוג זה חייבות להיות כפופות לרגולציה מתאימה לנוכח הפגיעות האפשריות.
2 צפייה בגלריה
פרלמנט האיחוד האירופי בריסל
פרלמנט האיחוד האירופי בריסל
פרלמנט האיחוד האירופי בבריסל
(צילום: שאטרסטוק)
"המערכת יכולה להפוך בחשאי טלפון נייד למכשיר מעקב 24 שעות ביממה, שכן היא משיגה גישה מלאה לכל החיישנים והמידע שעל הטלפון", ציינו מחברי הדו"ח ופירטו את יכולות התוכנה, הכוללות קריאה ושליחת הודעות, הורדת תמונות, הקלטת שיחות, גישה מלאה למצלמה והפעלת מיקרופון להקלטת שיחות. "פגסוס יכולה לעשות יותר ממה שהבעלים של המכשיר יכול לעשות", ציטטו בדו"ח מחקר של ארגון סקיורטי לאב. עוד הוסיפו כי לתוכנה יכולות חסרות תקדים, גישה לאישורים דיגיטליים או לאפליקציות זהות דיגיטליות – מה שמאפשר התחזות לקורבן והשגת גישה לנכסיו הדיגיטליים והפיזיים.
פגסוס מוגדרת בדו"ח כשייכת לקטגוריה חדשה של כלי ריגול, הכוללת את המאפיין של זירו-קליק, כלומר התוכנה לא דורשת הפעלה מצד המשתמש. "בנוסף, קשה מאד לזהות את התוכנה ולהוכיח את הפריצות, אלא אם מערכת ההפעלה מופעלת ע"י מנגנוני רישום מאובטחים", נכתב בדו"ח.
לפיכך, פגסוס מוגדרת כ"כלי פריצה, ולא רק אמצעי יירוט (כדין) של תקשורת, המבוסס על פריצת מנגנוני אבטחה וניצול נקודות תורפה". לכן מדגישים בדו"ח כי התרת שימוש בכלי זה גם בתנאים מחמירים תיצור סיכון קבוע וחזק לפרצות אבטחה מאסיביות של המשתמשים - "רשימה פולשנית שאין דומה לה במה שראינו בעבר".
2 צפייה בגלריה
תוכנת ריגול פגסוס NSO
תוכנת ריגול פגסוס NSO
תוכנת הריגול פגסוס
(צילום: גטי)
כמו כן, הדו"ח מדגיש כי בעוד שב-NSO טוענים ש"הטכנולוגיה מסייעת למניעת טרור, אלימות, פדופיליה, עבירות סמים, סחר מין ונעדרים", כמות הולכת וגוברת של עדויות מצביעה על כך שחלק מה"לקוחות שעברו את סינון החברה" השתמשו בפגסוס כדי לפרוץ לטלפונים של עיתונאים, עורכי דין, מנהיגי אופוזיציה ופעילי זכויות אדם".
בשאלה האם ניתן להשתמש בפגסוס בצורה חוקית במסגרת האיחוד האירופי, התשובה היא ש"בשל רמת ההתערבות בזכויות הפרט בתוכנה, השימוש בה לא יכול להיחשב מידתי – ללא קשר לשאלה האם הוא הכרחי להשיג את היעדים הלגיטימיים של מדינה דמוקרטית. זה לא רק קורבן הפריצה, אלא גם כל מי שנמצא איתו בקשר – אפילו אנשים שיושבים במסעדה קרובה למטרה יכולים להיות מוקלטים". מעבר לכך, בדו"ח מציינים כי פגסוס מונעת מהאנשים המושפעים צורות הגנה, כמו סודיות תקשורת עם עורך דין. עם זאת, לא ניתן לשלול את השימוש בחלק מהמאפיינים של פגסוס במקרים ספציפיים של "איומים חמורים כמו התקפת טרור", אך עדיין זה אינו מצדיק פריסה רחבה, ולא תואם את הסדר המשפטי של האיחוד האירופי.
טענה נוספת נגד השימוש בפגסוס במסגרת חוקית היא שהתוכנה משאירה מעט מאד עקבות דיגיטליות ,כך שזה מעלה את השאלה באיזו מידה ניתן להשתמש במידע שנאסף מבחינת קבילות ואימות בהליך פלילי. מכאן שאיסוף ראיות בחקיקה פלילית באמצעות הכלי הזה פוגע בזכות למשפט הוגן."פגסוס מהווה שינוי פרדיגמה שמסוגלת להשפיע על עצם מהות זכויות היסוד שלנו, והופכת את השימוש לבלתי תואם את הערכים הדמוקרטיים שלנו".
מחברי הדו"ח מסבירים כי הוא נועד לתרום לשיח בשאלה האם לתוכנת ריגול כמו פגסוס צריך להיות מקום כלשהו בחברה דמוקרטית. "במרכז כל דיון צריך להיות לא רק השימוש בטכנולוגיה עצמה, אלא גם החשיבות שאנו מייחסים לזכות לפרטיות כמרכיב של כבוד האדם", מסוכם בסוף הדו"ח.