סגור

הזכות להפלות תבוטל? הדלפה דרמטית מהעליון בארה"ב

סערה בארה"ב בעקבות הדלפה חסרת תקדים מבית המשפט העליון. בטיוטה של חוות דעת השופטים קובעים רובם כי יש לבטל את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד" מ-1973, שהתירה הפלות ברחבי ארה"ב: "שגוי באופן שערורייתי". ההכרעה של שופטי העליון - שרובם שמרנים - תתפרסם בחודשיים הקרובים

בית המשפט העליון עשוי לבטל את פסק הדין "רו נגד ווייד", שהתיר הפלות ברחבי ארה"ב. כך עולה מהדלפה של מסמך שמציג את חוות דעת רוב השופטים בעליון. המסמך פורסם הלילה (שלישי) באתר פוליטיקו ומסעיר בשעות האחרונות את ארה"ב, שם כבר התחילו הפגנות נגד הפסיקה המסתמנת ובעדה. מדובר בהדלפה חסרת תקדים מבית המשפט העליון בארה"ב, שמתהדר בכך שהוא מצליח לשמור על חשאיות ולמנוע הדלפות מהדיונים הפנימיים של השופטים החברים בו.

את הטיוטה שהודלפה מבית המשפט העליון, שלפי הפרסומים נכתב ב-10 בפברואר, כתב השופט השמרן סמואל אליטו. הטיוטה הופצה בקרב תשעת השופטים בבית המשפט העליון בארה"ב. שישה מהם, נזכיר, הם שמרנים שמונו על-ידי נשיאים רפובליקנים. שלושת האחרים הם ליברלים שמונו בכהונות של נשיאים דמוקרטים. בטיוטה של חוות דעת הרוב כתב אליטו שפסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד" שפרסם בית המשפט העליון בשנת 1973 "היה שגוי באופן שערורייתי מלכתחילה".
"אנחנו מאמינים שחייבים לבטל את 'רו נגד ווייד'", כתב אליטו במסמך "דעת בית המשפט" שהודלף לפוליטיקו. "הגיע הזמן לשמוע בקולו של בית המשפט ולהחזיר את סוגיית ההפלות לנציגי העם". לפי דבריו של אליטו, פסיקת העליון מ-1973 הייתה שגויה מכיוון שהחוקה האמריקנית לא מתייחסת בצורה ישירה לזכות האישה להפסיק את ההריון. "הפלה מייצגת שאלה מוסרית עמוקה. החוקה לא אוסרת על אזרחי כל אחת מהמדינות להסדיר הפלה או לאסור עליה", כתב אליטו במסמך.

2 צפייה בגלריה
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון בארה"ב במחאה על הפסיקה המסתמנת לגבי הפלות
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון בארה"ב במחאה על הפסיקה המסתמנת לגבי הפלות
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בארה"ב במחאה על הפסיקה המסתמנת
(AP)

אתר פוליטיקו הדגיש שהמסמך שפורסם הלילה הוא טיוטה של חוות דעת הרוב בעליון, וההכרעה הסופית עשויה להשתנות. ההדלפה הדרמטית הייתה כחצי שנה לפני בחירות האמצע, שיקבעו אם הדמוקרטים ישמרו על הרוב בקונגרס בשנתיים שנותרו לכהונתו של ג'ו ביידן.
הפלה היא אחת הסוגיות הרגישות ביותר בפוליטיקה האמריקנית, ומעוררת מחלוקות קשות כבר עשרות שנים. נוצרים שמרנים ונבחרי ציבור רפובליקנים רבים מנסים כבר שנים לבטל את פסק הדין. לפי סקר שערך בשנה שעברה מכון Pew רוב האמריקנים, 59%, מאמינים שהפלה צריכה להיות חוקית ברוב המקרים, או בכולם, בעוד ש-39% מאמינים שיש לאסור עליה.
בישיבה שערכו השופטים הצביעו חמישה מהם, כולם שמרנים, בעד ביטול הזכות הארצית להפלות. השופטים הם סמואל אליטו, איימי קוני בארט, ברט קבאנו, ניל גורסץ' וקלרנס תומאס. נשיא בית המשפט העליון, השופט השמרן ג'ון רוברטס, לא הצביע יחד עם שאר השופטים השמרנים.
הדיון וההצבעה הראשונית הם בעקבות דיון שנערך בחודש דצמבר, שעוסק בניסיון של מדינת מיסיסיפי לחדש את האיסור על הפלות במדינה הרפובליקנית, החל מהשבוע ה-15 להריון. מיסיסיפי פנתה לעליון במטרה לבטל את "רו נגד ווייד", שמתבסס על הזכות לפרטיות במסגרת החוקה האמריקנית, וקובע כי יש להגן על זכותה של אישה להפסיק את ההריון. מיסיסיפי דורשת מהעליון לבטל גם פסיקה נוספת, מ-1992, שאשררה את הזכות להפלה ואסרה על חוקים שמגבילים "שלא לצורך" את הגישה להפלה אחרי השבוע ה-24 להריון - השלב שבו העובר עשוי לשרוד מחוץ לרחם.
החלטה על ביטול פסק הדין מ-1973 עשויה להוביל לאיסור על הפלות במדינות רפובליקניות רבות בארה"ב. ההפלות צפויות להישאר חוקיות במדינות בשליטת הדמוקרטים. השופטים צפויים לפרסם את פסיקתם עד תחילת חודש יולי. בבית המשפט העליון ובבית הלבן לא הגיבו לפרסום הדרמטי.