סגור
גאוטם אדאני על רקע משרדי אדאני ב הודו
גאוטם אדאני, יו"ר ומייסד קבוצת אדאני. בני משפחה בתפקידי מפתח (צילום: רויטרס, AP)

ניתוח
נפוטיזם, הונאה חשבונית ו-120 מיליארד דולר למשפחה: הצרות של אדאני

חברת המחקר האמריקאית הינדנבורג פרסמה דו"ח חריף על קבוצת אדאני, הבעלים החדש של נמל חיפה. ברקע לטענות אלו מרחפים גם אירועים מחשידים כמו רואה חשבון שנעלם וסוחר יהלומים, הנשוי לאחיינתו של אדאני, שברח מהודו לאחר שגנב מיליארד דולר

לפי הדו"ח החריף של חברת השורטיסטים הידועה הינדנבורג, נראה כי גאוטם אדאני, שרק עשה את צעדיו הראשונים במגזר העסקי בישראל, עשוי למצוא שפה משותפת עם לא מעט מהשחקנים המקומיים בביצה המזרח תיכונית.
עיקרי הטענות בדו"ח עוסקים במספר נקודות: הקבוצה מורכבת ממספר רב של חברות לא סחירות עם אחזקות בעלי עניין גבוהות מאוד. כמו כן, הקבוצה סובלת ממעורבות רבה של בני משפחתו של אדאני. הנקודה האחרונה עוסקת בתחלופה המהירה של מנהלים בכירים (בשמונה השנים האחרונות החליפה הקבוצה לא פחות מחמישה סמנכ"לי כספים ובחברות הבנות התמונה דומה), לצד ניהול עסקים פרטיים בתחום היהלומים, המתערבבים עם קבוצת התשתיות הציבורית. ברקע לטענות אלו מרחפים גם אירועים מחשידים כמו רואה חשבון שנעלם וסוחר יהלומים, הנשוי לאחיינתו של אדאני, שברח מהודו לאחר שגנב מיליארד דולר.
הדו"ח של הקרן יכול בקלות להוות השראה לתסריט לסדרה של נטפליקס או לפחות סרט בוליוודי, אולם, לגבי האחרון, לא נראה שזה מהלך שעשוי להתממש. בדו"ח מציינים כי אחת הסיבות לכך שאדאני הצליח לבנות את המפלצת העסקית, שהזרימה למשפחתו 120 מיליארד דולר לאורך השנים, מתוכם 100 מיליארד דולר רווח על הנייר רק בשלוש השנים האחרונות, היא בשל שליטתו המוחלטת במדיה ובשוק ההון ההודיים.
עיתונאים הודים שניסו לחקור אנשי עסקים מקומיים נכלאו או אף נרצחו. היו גם מספר מקרים של אנליסטים שנעצרו לאחר שפירסמו סקירות שליליות על חברות מקומיות. לפני שצוללים לדו"ח של הינדנבורג, המבססת את מחקריה על ניתוח מעמיק ושיחות עם גורמים בסביבת החברות, צריך לזכור שפרסום הדו"ח מלווה בנטילת פוזיציית שורט על מניות החברה שבמוקד.
בעבר ניסתה הינדנבורג לתקוף גם את אורמת הישראלית בטענות לשחיתות אולם, ההצלחה הגדולה של החברה נרשמה כשפירסמה דו"ח קשה על חברת המשאיות החשמליות ניקולה. השורטיסטים טענו, כי לחברה אין טכנולוגיה ממשית וכי המשאית נסעה בהדגמה רק משום שהיה מדובר במדרון. בניקולה הכחישו תחילה, אך בהמשך יו"ר החברה התפטר והיא שילמה קנס של 125 מיליון דולר, מבלי להודות באשמה, בהליך אזרחי מול רשות ניירות ערך האמריקאית.
החצים של הינדנבורג מופנים כלפי קבוצת אדאני המורכבת משבע חברות ציבוריות, העוסקות בתשתיות כמו גז ואנרגיה ונמלים ונסחרות בשווי שוק מצרפי של 218 מיליארד דולר. בשלוש השנים האחרונות מחירי המניות של החברות זינקו באופן מסתורי ויצרו מצב שרוב החברות נסחרות במכפילי רווח תלת ספרתיים או דו ספרתיים גבוהים במקרה הגרוע ביותר.
יתרה מכך, ארבע משבע החברות סובלות מתזרים שלילי המביא ליחס בעייתי בין הנכסים הנזילים להתחייבויות קצרות שעלול לגרום חוסר בנזילות של החברות. למרות זאת, חברת הנמלים לא נמנית עם ארבע החברות המסוכנות והיחס השוטף שלה עומד על 1.5, מעט גבוה אפילו מן הממוצע בתעשייה. השורטיסטים מביעים חשש גם מכך שאת הבטוחות שעומדות נגד המינוף הגבוה בחברות הקבוצות — בעלי העניין העמידו את המניות שלהם. שוב לא משהו שלא מכירים בישראל.
מיהם בעלי העניין של אדאני? רובם המכריע נמנים עם המשפחה המחזיקים בשמונה מתוך 22 תפקידי המפתח בחברה. לאורך השנים, המשפחה התמודדה עם אישומים חוזרים ונשנים בגין שחיתות, הלבנת הון והעלמת מסים בגובה של 17 מיליארד דולר בעיקר במסחר יהלומים ובכרייה של פחם ומתכות שונות.
אחד התיקים הגדולים התמקד באח הצעיר ראג'ש אדאני שאף נעצר פעמיים והיום ממלא תפקיד ניהולי בכיר בקבוצה. סמיר וורה, גיסו של אדאני, עמד גם הוא במרכז חקירה סביב סחר ביהלומים והיום הוא עומד בראש אדאני אוסטרליה. האח הגדול, וינוד, לא מחזיק בתפקיד רשמי בכיר בקבוצה אך על פי הינדנבורג הוא אחראי על יצירת מבנה מורכב של חברות אופשור. חברות קש אלה מנפחות את שווי החברות וגם שומרות ששיעור המניות המוחזקות על ידי הציבור (לכאורה) לא יפחת מ־25%, אחרת יימחקו מהמסחר.
בהמשך הדו"ח, הנתמך גם על ידי פרסומים בעיתונות ההודית בעבר, אותם בעלי העניין מחזיקים גם מניות, המוגדרות לכאורה כאחזקות הציבור, באמצעות חברות אופשור שרשומות באיי קיימן ומאוריציוס. ארבע חברות של אדאני נמצאות ממש על הסף של מחיקה עם אחזקות ציבור של 28% לכל היותר.
הינדנבורג גם מביאים מספר שמות של קרנות אופשור, המחזיקות במניות הקבוצה, בהן מנהלים של מרביתן ניהלו או עדיין מנהלים קשריים עסקיים או משפחתיים עם אדאני. קרנות אלה אחראיות גם לנתח משמעותי מהמסחר במניות אדאני בתזמונים שנראים מתואמים. אחת ההוכחות לכך היא העובדה שאתרי אינטרנט של 13 חברות של וינוד אדאני עלו לאוויר באותו יום במראה דומה ובתמונות אילוסטרציה ממאגרים פתוחים.
במקביל לפעילות זו, סבורים בהינדנבורג כי קבוצת אדאני מנהלת מערכת להלבנת הון שמכניסה כסף ישירות לתוך המאזנים של החברות. לטענתם, ההון נכנס מקרנות אופשור לתוך חברות פרטיות של הקבוצה שעושות עסקאות עם החברות הציבוריות שלה. משם ההון משמש לניפוח תזרימים ורווחי החברות כדי שיקבלו דירוג אשראי גבוה לצרכי נטילת חוב. לשבע החברות הציבוריות של אדאני יש לא פחות מ־578 חברות בנות שרק ב־2022 עשו 6,025 עסקאות עם צד קשור.
מקבוצת אדני נמסר בתגובה: "אנחנו המומים לשמוע כי קבוצת הינדנבורג פרסמה דו"ח ב-24 בינואר 2023, מבלי לבצע ניסיון ליצור איתנו קשר או לברר את העובדות. מדובר בדו"ח נבזי שהוא שילוב של דיסאינפורמציה סלקטיבית והאשמות חסרות בסיס ומופרכות, שנבחנו ונדחו על ידי בתי המשפט הגבוהים ביותר בהודו. תזמון פרסום הדוח מראה בבירור על כוונה רעה לפגוע במוניטין של קבוצת אדני, במטרה לגרום נזק להנפקה הקרובה של קבוצת אדני, שתהיה הגדולה ביותר בהיסטוריה של הודו".