סגור
בנייני דירות ב בייג'ינג סין
בנייני דירות בבייג'ינג. נוטלי משכנתאות סירבו לפרוע את חובותיהם (צילום: EPA)

סין תנסה למתן את משבר הנדל"ן עם הורדות ריבית והחזרי מס

מינוף יתר במגזר הבנייה האחראי על כ־25% מהתמ"ג הסיני מאיים על הצמיחה הכלכלית. לקראת כינוס המפלגה הקומוניסטית לציון הישגי חמש השנים האחרונות, אנליסטים מצפים כי בייג'ינג תציג מהלכים נחושים לאישוש הענף

לקראת כינוס המפלגה הקומוניסטית הסינית שיתקיים בסוף השבוע הקרוב לציון הישגיה בחמש השנים האחרונות, כלכלנים יעקבו מקרוב אחר תוכניות הממשל בבייג'ינג להתמודדות עם האתגר הכלכלי הגדול ביותר שלו.
המשבר הפוקד את מגזר הנדל"ן הסיני צבר תאוצה מאז שאוורגראנד, אחת מחברות הבנייה הגדולות במדינה ובעלת החוב הגדול ביותר במגזר הבנייה העולמי, החמיצה את מועד פירעון האג"ח שלה בשנה שעברה. גלי ההדף מחקו מיליארדי דולרים בכספי הלוואות שהוענקו לה ולחברות אחרות במגזר, מה שגרם לקיפאון בענף ולהפסקת הבנייה של פרויקטי דיור ברחבי סין. כתוצאה, רוכשי בתים זועמים יצאו בצעד הפגנתי וסירבו לשלם את המשכנתאות.
קובעי המדיניות בסין, הנאלצים להתמודד גם עם תוצאות מדיניות האפס סובלנות כלפי הקורונה של הנשיא שי ג'ינפינג, נאבקים עתה עם החולשות במגזר האחראי על למעלה מרבע מהתוצר הסיני, וסובל ממינוף יתר. באוגוסט מחירי הבתים נפלו ב־1.3% לעומת החודש המקביל אשתקד, הקצב המהיר ביותר בשבע השנים האחרונות..
"עד כה הקלת המדיניות מתקשה להדביק את הפער עם מה שקורה בשטח", אמר לארי הו, כלכלן ראשי לזירת סין בחברת הייעוץ מקוורי. "היא עדיין מפגרת מאחור שכן מגזר הבנייה שרוי עדיין במשבר עמוק". הו התייחס להקצאה המיוחדת של 28 מיליארד דולר מהבנק המרכזי הסיני למלווים מקומיים למטרת הלוואות שנחשפה באוגוסט, ולאפשרות של הפחתה נוספת בריביות על המשכנתאות שהיו במגמת עלייה לפני שפרץ המשבר. "אני סבור שאחרי כינוס המפלגה הקומוניסטית, קרוב לוודאי שהם יפעלו ביתר נחישות על מנת לתמוך במגזר הנדל"ן", הוסיף.
התגובה של בייג'ינג משקפת גישה זהירה, זאת בהינתן הסיכון הטמון בהגדלת חובות הענק של המגזר. הממשל הפחית במידה משמעותית את ריבית הפריים לחמש שנים החלה על המשכנתאות, באחרונה באוגוסט, מ־4.45% ל־4.3%. החודש הממשל הפחית את הריבית המינימלית בכמה ערים בסין והציע החזרי מס על רווחי הון עבור חלק מרוכשי הבתים.
אנליסטים בחברת המחקר קרדיט־סייטס ציינו כי המהלכים הללו, אף שעולים בקנה אחד עם הדחיפות הממשלתית "לייצוב הסנטימנט" הציבורי, אינם צפויים לשפר באופן משמעותי את משבר הנזילות שמתמודדות עמו חברות בנייה פרטיות. "אנחנו לא צופים התאוששות נראית לעין של מגזר הדיור בטווח הבינוני", אמרו האנליסטים.
בינתיים, הכינוס של המפלגה הקומוניסטית עשוי להציג תוכניות נרחבות להתמודדות עם חלק מהגורמים המזינים את משבר הנדל"ן. שיאנגרונג יו, כלכלן סין ראשי בסיטי, אמר כי מאמצי הממשלה "לא היו מספקים השנה". אך הוא סבור כי צוות כלכלי חדש, שיוצג ככל הנראה במהלך הכינוס, עשוי לייעל את שיתוף הפעולה בין הממשל המרכזי לממשלים האזוריים.
הממשלים הללו מסתמכים באופן משמעותי על מכירה של קרקעות ליזמי נדל"ן כמקור הכנסה, ויש להם עניין בתמריצים שמספקת הבנייה לכלכלה המקומית. בה בעת, כעת הם מתמודדים עם משבר פיסקאלי ברקע ההאטה בפעילות.
בסין בתים נמכרים בדרך כלל לפני שהם נבנים. ההכנסות, שמופקדות בקרנות נאמנות, משמשות כדי לממן באופן מיידי את הבנייה. היעדר פיקוח על השיטה הזו, ציין יו, הוא זה שתרם לחולשה שנוצרה בשוק. "מערכת רגולטורית כלל־ארצית, אשר רבים מצפים לה, עדיין לא קיימת, זאת משום שהאינטרס של ממשלות מקומיות ביציבות אזורית עשוי שלא להתאים למטרות של בייג'ינג ליציבות של כלל השוק", הוא ציין.
ננסי קיאן, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת נורת'ווסטרן, ציינה כי הנוהל של המכירה המוקדמת משמעותו בסופו של דבר "נטילת הלוואות מהלקוחות".
"הצרכנים היו מרוצים כי הם קיבלו בית", היא הוסיפה. "המערכת הזו עובדת ממש ממש טוב עד שאתה מפסיק לצמוח".
בנוסף לתחזיות לצמיחה חלשה של הכלכלה, קובעי המדיניות נאלצים להתמודד עם הצניחה החדה של היואן, אשר בחודש שעבר הגיע לשפל של למעלה מעשור. המגמה הזו אירעה, בין השאר, בעקבות היחלשות מטבעות גלובלית לעומת הדולר, זאת בעקבות העלאות הריבית האגרסיביות של הבנק הפדרלי המרכזי שנועדו לרסן את האינפלציה. השחיקה הזו עשויה כעת להוסיף עוד קושי בהתמודדות של בייג'ינג עם החולשה במגזר הנדל"ן.
"אם התשואות האמריקאיות יוסיפו לטפס, אנחנו עשויים להיקלע למצב שבו הציפייה הזו לפיחות חד־צדדי תתממש שוב, ובמקרה כזה, הממשל הסיני לא יוכל לבצע הקלות משום שאלה רק יחריפו את הפיחות", ציין קרלוס קזנובה, כלכלן ראשי לזירת אסיה בבנק השוויצרי UBP.
מעבר לסוגיית המטבע, החלטות שיוכרזו בקונגרס העממי הסיני או לאחריו צפויות להיות מוגבלות בשל הגישה הזהירה של הממשלה לנושא החוב. קזנובה מציין כי מהלכים ליצירת תמריצים היו עד כה "לכל היותר בעלי אפקט מצטבר" בשל השאיפה שלא לתמרץ את הכלכלה יתר על המידה.
ניסיונות להפחית את רמות החוב של חברות הבנייה מאז אמצע 2020 התנגשו עם התפרצות משבר הנדל"ן והציתו חששות לגבי חוסר היכולת של החברות לקבל גישה למימון. כעת נשאלת השאלה האם קובעי המדיניות בבייג'ינג יאותתו כי ידבקו בעיקרון הזה למשך חמש השנים הבאות.
במהלך חמש השנים האחרונות, הורדת רמות המינוף "היתה קרוב לוודאי הדבר החשוב ביותר", אמר הו. "קשה לדמיין תוכנית תמריצים משמעותית ללא הגדלת המינוף של הכלכלה", סיכם.