סגור
שקי אורז ב האנוי, ויטנאם
שקי אורז בשוק בווייטנאם. "התנודתיות במחירי המזון תימשך". (צילום: EPA/LUONG THAI LINH)

מחירי האורז מזנקים לשיא של 12 שנה: חשש מעלייה חדה באינפלציית המזון באסיה

פגעי מזג האוויר ואיסור יצוא האורז בהודו מביאים לזינוק במחירי האורז. כלכלני נומורה צופים אינפלציה במחירי המזון לקראת סוף השנה או בתחילת 2024. מייבנק: "בטווח הארוך צריכים להתרגל לכך שתנודות הקשורות לאקלים יהיו תכופות יותר ויותר"

מחירי האורז זינקו לשיא של כמעט 12 שנה, לאחר שהודו אסרה על יצוא אורז ותנאי מזג אוויר קשים פגעו בייצור ובאספקה של המזון העיקרי באסיה, כך מדווחת סוכנות המזון של האו"ם. "מחיר האורז בעולם מדאיג במיוחד", אמר צ'ינגפנג ז'אנג, מנהל בכיר בבנק לפיתוח אסיה. "ברור שהתנודתיות במחירי המזון תימשך בחודשים הקרובים", הוסיף.
מלבד הודו, השנה הייתה אינפלציית המזון באסיה מתונה עד כה. אבל שילוב של גורמים מעורר את החשש שהמחסור באספקת האורז יסמן עלייה רחבה במחירי מוצרי מזון אחרים באסיה. בין הגורמים: אקלים קיצוני הנובע מהתחממות גלובלית ותחילתו של אל ניניו לראשונה מזה שבע שנים, פרישת רוסיה מיוזמת הדגנים של הים השחור ומדיניות מזון פרוטקציוניסטית בצורת הגבלות סחר. אל ניניו היא תופעת מזג אוויר הנובעת מהתחממות טמפרטורות המים באוקיינוס השקט המזרחי והמשווני, ומביאה לתנאי מזג אוויר קיצוניים הזורעים הרס ברחבי העולם.
"המחירים עלו, וזה גורם לבהלה ולסיפורים אנקדוטליים של אנשים הנכנסים לפאניקה", אמרה אריקה טיי, כלכלנית ב-Maybank המסקרת את תאילנד וסין. "אבל אם מסתכלים על נתוני ההיצע והביקוש הכוללים, מדינות אסיה נמצאות בעמדה טובה להתגבר על זעזועי המחירים וההיצע בשוק האורז", הוסיפה. היא הצביעה על העובדה שכמה מדינות באזור, כמו תאילנד, וייטנאם, מיאנמר וקמבודיה הן יצואניות נטו. סין, שוק האורז הגדול בעולם, מייבאת רק 1% מצרכי האורז שלה, בעיקר מווייטנאם ומיאנמר, כך שהיא "נפגעת באופן מינימלי מאוד" מהגבלות היצוא של הודו, אמרה טיי. יתרה מזאת, הזינוק הנוכחי במחירי האורז מתרחש על רקע נרחב של מחירי מזון נמוכים. על פי מדד מחירי המזון של האו"ם FAO, מחירי המזון ירדו בכ-23% מהשיא שנרשם במרץ האחרון, לפי טיי.
בסין היתה אספקת האורז תחת איום, לאחר שהועלו רמות התרעה על שיטפונות בשלושה מחוזות המספקים כרבע מתפוקת האורז במדינה. עם זאת, לדברי טיי, מאגרי האורז לשעת חירום יכולים להספיק לשמונה חודשים. "זו אחת המורשות שהשאיר הקוביד", אמרה טיי. "מדינות רבות מבינות שבין אם מדובר בזעזועי סחר או זעזועים של אספקה חקלאית, הן צריכות להיות מוכנות להתמודד עם השיבושים, והן למדו בשלוש השנים האחרונות לצבור מלאים אדירים". סין אף מכפילה את הביטחון התזונתי, כיוון שנשיא סין, שי ג'ינפינג, רואה בצורך לייבא מזון מקור לסיכון הביטחון הלאומי.
לפי טיי, החשש העיקרי הוא שלא רק אספקת האורז נפגעת מדפוסי מזג האוויר, אלא שגם התפוקה הכללית לחווה עשויה להיות מושפעת לרעה. "זה עלול להביא למגמת עלייה בסיכון של אינפלציית המחירים לצרכן", הוסיפה. בהערה מ-3 באוגוסט ציינו במורגן סטנלי כי מלאי מזון גלובלי מוגדל, בפרט באסיה, עוזר לבודד את התנודתיות בייצור ולמזער את ההשפעה הכלכלית מנקודת מבט צרכנית. בעקבות זאת צופים בבנק ההשקעות שהתנודתיות סביב אל ניניו תתבטא תחילה באינפלציה, ולאחר מכן ביתרות סחר נטו. זאת כיוון שהמזון הוא נתח גדול – כ-30% עד 40% מסל מדד המחירים לצרכן ברוב מדינות אסיה.
למעט אוסטרליה, הודו ותאילנד, רוב המדינות באזור אסיה-פסיפיק הן יבואניות מזון. סינגפור והונג קונג תלויות ביבוא של 100% מצריכת האורז שלהן. בבנק היפני נומורה אמרו כי הדבר הופך את כלכלות אסיה-פסיפיק ל"חשופות מאוד" לעלייה עולמית במחירי המזון, אך ייתכן שיעברו חודשים עד שההשפעה תתממש במלואה בנתוני האינפלציה. העיכוב יכול להיות בשל צעדים ממשלתיים, כמו פיקוח על מחירים וסובסידיות, שיופעלו כדי לרכך את ההשפעה של עליית מחירי המזון בשווקים המקומיים, אך זה עשוי גם להחמיר את הלחצים על מחירי המזון העולמיים. "בממוצע אנו מוצאים פיגור של שישה חודשים בין אינפלציית מחירי המזון העולמית לבין אינפלציית המזון במדד המחירים לצרכן באסיה", כתבו הכלכלנים של נומורה בהערה מ-11 באוגוסט. הפיגורים האלו יכולים לנוע בין שלושה חודשים באינדונזיה לתשעה חודשים בדרום קוריאה. המשמעות היא שכל זינוק במחירי המזון יתורגם לאינפלציית מזון רק לקראת סוף השנה או בתחילת 2024.
בנומורה זיהו את הפיליפינים כמדינה ה"פגיעה ביותר" לעלייה במחירי המזון, בשל חלקו הגבוה (34%) בסל האינפלציה לצרכן. האורז לבדו מהווה 8.9% מהסל שלה. משקי בית בעלי הכנסה נמוכה יהיו אלו שייפגעו קשה ביותר, אמר פול יוז, הכלכלן החקלאי הראשי של S&P Global . "משקי בית אלו נוטים להוציא אחוז גדול יותר מהכנסתם על מזון. כשהמחירים עולים, אין להם ברירה אלא לקצץ בהוצאות במקומות אחרים", אמר יוז.

לא על האורז לבדו

תנאי היובש שאל ניניו צפוי להביא לחלק גדול מאסיה בהמשך השנה ישפיעו על גידולי האורז. כבר עכשיו, תאילנד, יצואנית האורז השנייה בגודלה בעולם, מעודדת את החקלאים שלה לשתול פחות כדי לחסוך במים. תנאים יבשים אלו ישפיעו גם על ייצור שמן דקלים במלזיה ובאינדונזיה, שהם הרכיב הבסיסי שם לבישול, וגם על חיטה ושעורה אוסטרלית, לפי S&P. הקשר בין מחירי החיטה והאורז מדגיש את הצורך לעקוב מקרוב גם אחר מחירי החיטה, אמרו ב-ADB. "עליית מחירי החיטה במדינות כמו פקיסטן ואוזבקיסטן מעודדת את הצרכנים לעבור לאורז, מה שמפעיל לחץ כלפי מעלה על מחירי האורז המקומיים", אמר.
פגעי מזג האוויר משפיעים גם על מחירי הירקות. הודו עומדת בפני משבר עגבניות לאחר שהמחירים זינקו ביותר מ-300%. "בטווח הארוך, אני חושבת שאנחנו צריכים לקבל את זה ששיבושים הקשורים לאקלים יהיו תכופים יותר ויותר", אמרה טיי. "מדענים פיתחו זני אורז עמידים יותר לתנאי אקלים, ויש ניסיון לעודד חקלאים לאמץ שיטות חקלאיות עמידות יותר לאקלים, ואני חושבת שהאימוץ יחזיר מראית עין של יכולת חיזוי לאספקה החקלאית וגם לפרנסת החקלאים", הוסיפה.