סגור
קציר חיטה בהודו
קציר חיטה בהודו (צילום: AP)

נקודת אור? ירידה נוספת במדד מחירי המזון של האו"ם

המדד ירד זה החודש החמישי ברציפות - לרמה של 138 נקודות, הנמוכה מזו שנרשמה לפני פלישת רוסיה לאוקראינה הנחשבות ליצואניות מרכזיות בתחום המזון; בין הסיבות האפשריות: ההסכם לפתיחת הנמלים האוקראיניים, עלייה ביבולים והקלה במגבלות יצוא

נקודת אור לקראת ירידת אינפלציה? מדד מחירי המזון של האו"ם ירד זה החודש החמישי ברציפות - סימן לכך שהלחצים שגורמים לעלייה ביוקר המחיה ברחבי העולם אולי פוחתים.
לפי כתבה ב-BBC, המדד ירד לרמה של 138 נקודות באוגוסט, והוא כעת נמוך יותר ממה שהיה לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה - שתי מדינות שהן יצואניות מרכזיות של תבואה, כולל שמן חמניות, תירס וחיטה. זאת לעומת רמת שיא של 159.7 נקודות בחודש מרץ האחרון. אולם עדיין המדד גבוה ב-10 נקודות ביחס לחודש המקביל אשתקד.
ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) אמר שההסכם בגיבוי האו"ם מחודש יולי לפתיחת הנמלים האוקראיניים הביאה לירידה במחירי הדגנים ומוצרי השמן מהצומח, בעקבות האספקה הנוספת שיכולה להגיע לשווקים הבינלאומיים.
ארין קולייר מה-FAO אמרה ש"המחירים ירדו בזכות שילוב של סיבות". הדגנים היו "גורם עיקרי" בעלייה במחירי המזון שנרשמה השנה, אך קולייר אמרה שהאספקה גדלה כעת כיוון ש"היבולים נראים מעט יותר טוב, במיוחד בקנדה, ארה"ב ורוסיה", שלושתן יצואניות מרכזיות של חיטה.
לגבי קטגוריות מזון אחרות היא אמרה כי "הקלה במגבלות היצוא עזרה להוריד את מחירי הסוכר והשמן, וביקוש חלש יותר למוצרים מסוימים עזר להוריד את מחירי הבשר ומוצרי החלב" - אולי בעקבות כך שהצרכנים עוברים לחלופות זולות יותר. הפחתת מסי היצוא הזמנית שביצעה אינדונזיה ביחס לשמן דקלים הביאה לכך שליצרנים היו יותר אפשרויות בתחום.
מחיר המזון היה אחד התורמים העיקריים לאינפלציה ברחבי העולם. בשבוע דיווח הגוש האירופי שהאינפלציה עמדה על קצב שנתי של 9.1% באוגוסט. מחירי האנרגיה רשמו עלייה של 38.3%, ומזון לא מעובד - 10.9%.