סגור
financial times
שוטרות בקהילה יהודית בצפון לונדון
שוטרות בקהילה יהודית בצפון לונדון. האבטחה במוסדות היהודיים תוגברה (צילום: Daniel LEAL / AFP)

כוננות גלובאלית: המלחמה הציתה גל אנטישמיות סביב העולם

מאז פתיחת המערכה נרשם זינוק בגילויי השטנה באירופה ובארה"ב והרשויות הגבירו את האבטחה סביב מוסדות יהודיים. בכירה בקהילה היהודית ברומא: "בהתחלה העולם כולו עמד לצד ישראל אבל ההשקפה הזו מתחילה להשתנות"

יהודים המתגוררים בברלין מתעוררים בשבוע האחרון למראות מעוררי אימה - גרפיטי של מגן דוד שרוסס על דלתות הכניסה לבנייני המגורים שלהם. לדברי המשטרה, עד כה דווח על שלוש תקריות בלבד, אך עבור רבים מדובר בהדהוד מכאיב לשנות השלושים, כאשר יחידות הסער הנאציות סימנו את העסקים שבבעלות יהודית כדי לעודד את הציבור לקנות במקומות אחרים.
הגרפיטי משקף עלייה חדה באיומים ובהתקפות המכוונות ישירות נגד יהודי גרמניה, זאת בעקבות מתקפת הטרור של חמאס ב־7 באוקטובר שבה נרצחו מעל 1,400 חיילים ואזרחים ועשרות נוספים נחטפו. פעילים פרו־פלסטינים חגגו את האירועים הקשים בחלוקת ממתקים ברחובות ברלין.
פליקס קליין, נציב הממשלה לחיי היהודים בגרמניה, אמר כי היהודים במדינה "מזועזעים מהאנטישמיות שמפגינים הקבוצות המוסלמיות וארגוני השמאל הקיצוני".
המתיחות קרוב לוודאי תתגבר לנוכח הכניסה הקרקעית הצפויה של צה"ל לעזה והמשך התקיפות האוויריות. משרד הבריאות הפלסטיני דיווח כי יותר מ־2,300 אנשים, כולל נשים וילדים, נהרגו בהתקפות בשבוע האחרון.
העימות הולך ומעמיק, ויהודים ברחבי אירופה חוששים שהם עלולים להפוך ליעד נוח למוסלמים הזועמים על הפעילות הצבאית של ישראל בעזה. המתיחות גבוהה במיוחד בצרפת, שם מתגוררת אוכלוסייה מוסלמית גדולה כמו גם הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם אחרי ישראל וארצות הברית. הסלמות קודמות באזור הובילו לרוב לעלייה בתקריות האנטישמיות. ביום שבת מסר שר הפנים הצרפתי ג'רלד דרמנין, כי בשבוע שחלף מאז המתקפה נרשמו 189 איומים ובוצעו 65 מעצרים בגין הערות או מעשים אנטישמיים בצרפת. הפלטפורמה המקוונת פארוס שמאפשרת לאנשים לדווח על שיח שנאה, קיבלה 2,449 התרעות. "מרבית התקריות הן גרפיטי של צלבי קרס או סיסמאות כמו מוות ליהודים וקריאות בעד הפלסטינים", אמר דרמנין לרדיו הצרפתי. "יש גם מקרים רציניים יותר, כמו חמושים שנעצרו בבתי ספר ובבתי כנסת או רחפן שהוטס מעל למרכז תרבות יהודי".
בפרבר סרסל צפונית לפריז, שם חיה קהילה יהודית גדולה, הרב רנה טייב אמר כי הורים רבים העדיפו לא לשלוח את ילדיהם לבתי הספר ביום שישי, זאת בעקבות העלייה החדה באיומים אנטישמיים ברשתות החברתיות. "בבתי ספר בוואל ד'ואז שבצפון־מערב סרסל, מתוך 600 תלמידים הגיעו בקושי 60", אמר טייב, שעומד בראש קהילה של 40 אלף יהודים. "המורים עצמם לא רצו לשלוח את הילדים שלהם לבתי הספר".
החשש התגבר לאחר שביום שישי נרצח מורה בבית ספר בצפון צרפת, בתקרית אשר לדברי הנשיא עמנואל מקרון מוכיחה את "הברבריות של הטרור האסלאמי". ההתקפה הזו אומנם לא הוגדרה עדיין כבעלת מניע אנטישמי, אך ההנהגה היהודית בצרפת ובכירים בממשלה קישרו אותה למצב בישראל. "לפי המודיעין שלנו, יש למרבה הצער קשר בין הפעולה הזו למה שקרה במזה"ת", אמר דרמנין. "הגענו למסקנה הזו לנוכח הקריאות הגוברות לבצע פיגועים".
רוברט איינס, מנכ"ל Crif, מועצת האיגודים היהודיים בצרפת, אמר כי לכל הסבבים הקודמים בעזה היו השלכות שליליות עבור יהודי אירופה, אף שלא תמיד היה היגיון ברור מאחורי ההתקפות. "אני מתקשה למצוא קשר בין התמיכה בפלסטינים וההתקפות על בתי כנסת", אמר. במקום לתקוף ישראלים, התומכים בפלסטינים פונים "נגד יהודי צרפת".
בבריטניה מסרה המשטרה כי בין 29 בספטמבר ל־12 באוקטובר דווח על 75 התקפות אנטישמיות, לעומת 12 תקריות שעליהן דווח בתקופה המקבילה אשתקד. מספר התלונות למשטרה זינק פי שבעה לעומת 2022, מ־14 תלונות ל־105. שלושה בתי ספר יהודיים בצפון לונדון נסגרו זמנית בשל איומים ביטחוניים.
רמות חרדה גבוהות נרשמו גם בקהילה היהודית באיטליה, שם מקומות ציבוריים הושחתו בגרפיטי אנטישמי, כולל צלבי קרס וקריאות עידוד לחמאס. המשפט "יהודים רוצחים לכבשן" רוסס על קירות בית חולים במילאנו. רות דורלו, לשעבר נשיאת הקהילה היהודית של רומא, אמרה כי היא חוששת שהמצב יידרדר לנוכח התגובה הצבאית המתעצמת של ישראל נגד חמאס. "בהתחלה העולם כולו עמד לצד ישראל, לא היתה שום דרך להיות בצד השני", הסבירה, אך הוסיפה כי כעת ההשקפה הזו "מתחילה להשתנות".
ברחבי אירופה הרשויות מגבירות את האבטחה בבתי הכנסת, בתי הספר היהודיים ומוסדות נוספים. דרמנין מסר כי הממשלה הצרפתית "תשתמש במשאבים הפיננסיים והאנושיים כל עוד יש צורך, כדי לסייע בהרגעת יהודי צרפת". הממשלה גם אסרה על הפגנות פרו־פלסטיניות מחשש כי "ישבשו את הסדר הציבורי". אבל למרות האיסור, רבים התאספו ביום חמישי בפריז וקראו סיסמאות כמו "ישראל רוצחת" ו"מקרון משת"פ". המשטרה פיזרה את ההפגנה באמצעות גז מדמיע.
קנצלר גרמניה אולף שולץ קרא להחרמת Samidoun, "רשת סולידריות" התומכת באסירים פלסטינים, שארגנה את החגיגות בברלין לאחר מתקפת חמאס. הרשויות בברלין אסרו גם על קיום הפגנות פרו־פלסטיניות, מהלך שאותו גינו חלק מארגוני זכויות אדם בטענה שמדובר בפגיעה בחופש הביטוי.
הסנטימנט האנטי־ישראלי בגרמניה בולט במיוחד בבתי הספר, בייחוד בערים שבהן יש אוכלוסייה מוסלמית גדולה כמו ברלין. קליין אמר כי חלק מהתלמידים מגיעים לבית הספר עטופים בדגלי פלסטין ומרססים על הקירות כתובות גרפיטי נגד ישראל. לדבריו, מי שמנסה להגן על ישראל "חווה לרוב עוינות ולחץ" מהתלמידים האחרים. אך הוא ציין כי הדבר המטריד ביותר הוא הפרופיל של האנשים מאחורי הפגנות התמיכה בחמאס. לא מדובר במהגרים סורים או עיראקים שהגיעו בגל הפליטים הגדול של 2016-2015, אלא "במשפחות שגרות פה זמן רב ומחזיקות בדרכונים גרמניים". לטענתו, הדבר מצביע על כך "שמתפתחות לנו בגרמניה קהילות מקבילות, והאינטגרציה נכשלה במובנים מסוימים".
ה־FBI מזהיר מפני סכנת אירועי טרור בארה"ב, ילד מוסלמי נרצח באילינוי
מאז מתקפת חמאס נגד ישראל נרשמה עלייה בהיקף האיומים המופנים נגד יהודים ומוסלמים בארצות הברית — כך דיווח שלשום ראש ה־FBI כריסטופר ריי והזהיר מפני אירועי חקיינות ככל שתתעצם המלחמה. "כאן בארצות הברית אנחנו לא יכולים להמעיט בסיכוי כי חמאס או כל ארגון טרור זר אחר עלולים לנצל את הסכסוך על מנת לעודד את תומכיהם לבצע מתקפות על אדמתנו", אמר ריי במסיבת עיתונאים.
ה־FBI חולק מידע מודיעיני בנושא עם גורמי החוק בדרגי המדינה והערים, ציין ריי, אף כי עד כה רוב האיומים התבררו כבלתי אמינים. רבים מהם מתבצעים במרחב המקוון ובאופן מיוחד מתייחסים למלחמה בישראל, ציינו גורמים רשמיים, בהוסיפם כי החשש הגדול ביותר הוא כי גורמים פרטניים יצליחו לבצע פיגועים בארצות הברית. "מדובר באיום מתגלגל", אמר ריי. לדבריו, בהמשך השבוע תתכנס לדון בסוגיה הביטחונית ברית חמש סוכנויות הביון, המונה מלבד ארצות הברית את בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד.
ברקע אזהרותיו של ריי, שלשום הואשם תושב אילינוי ברצח לאחר שדקר למוות ילד מוסלמי בן 6 ופצע את אמו, המתגוררים בדירה בבעלותו. החשוד, ג'וזף צ'ובה, ביצע את המתקפה הרצחנית ביום שבת בפליינפילד טאונשיפ, כ־60 ק"מ דרומית מערבית לשיקגו. נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הביע זעזוע עמוק מהמעשה. "משפחתו של הילד הגיעה לאמריקה בחיפוש אחר מה שכולנו מחפשים מקלט להתגורר בו, ללמוד ולהתפלל בו בשלווה", אמר. "אין מקום למעשי שנאה מחרידים כאלה באמריקה".