אוקראינה: השלב השני במלחמה החל, רוסיה פתחה במתקפה הנרחבת בדונבאס
אוקראינה: השלב השני במלחמה החל, רוסיה פתחה במתקפה הנרחבת בדונבאס
אחרי כוננות ארוכה קייב הודיעה כי הצבא הרוסי פתח במתקפה הנרחבת במזרח המדינה: "תאמינו בצבא שלנו, הוא חזק". האוקראינים כבר נסוגו מעיירה אחת שם, אך טוענים שהרוסים נהדפו ליד איזיום: "הם מנסים לפרוץ לתוך ערים". מפקד הכוחות שמתבצרים במריופול כתב לאפיפיור: "זה גיהינום עלי אדמות, ילדים ונשים בבונקרים, בקור ורעב. נילחם עד הסוף". משפחות המלחים בספינה הרוסית שהוטבעה דורשות תשובות: "טענו שכולם פונו, זה שקר ציני ואכזרי!"
שעות לאחר שרוסיה הודיעה כי הוציאה לפועל מאות תקיפות – בהפגזות ובהפצצות מרוחקות – נגד שורת יעדים ברחבי אוקראינה, הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ובכירים בממשלתו הכריזו אמש (שני) כי מוסקבה פתחה במתקפה הנרחבת שאליה נערכה בשבועות האחרונים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. שם, נזכיר, מקווה רוסיה להרחיב את אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים, שכבר שולטים על שטחים נרחבים בחבל הזה מאז 2014. בכך מקווה רוסיה להשיג ניצחון כלשהו במלחמה, אחרי התבוסה שספג צבאה בחודש שעבר בקרבות באזור קייב ובצפון אוקראינה, מהם נאלץ לסגת.
"כעת אנחנו יכולים לומר שהכוחות הרוסיים החלו בקרב על דונבאס, שאליו הם נערכו במשך זמן רב", אמר אמש זלנסקי בנאום המוקלט שהוא מפרסם מדי לילה. "חלק משמעותי מאוד מהצבא הרוסי ממוקד כעת במתקפה הזו. לא משנה כמה חיילים הם ישליכו לשם, אנחנו נילחם. אנחנו נגן על עצמו – ונעשה זאת מדי יום", הוא הבטיח.
זמן קצר לפני כן אמר יועצו של זלנסקי לביטחון לאומי, אולכסיי דנילוב, כי "הכובשים" פתחו אתמול בשעות הבוקר בניסיון נרחב "לשבור את ההגנות האוקראיניות" בקו החזית בשני המחוזות שמהם מורכב חבל דונבאס – מחוזות לוהנסק ודונייצק – וכן בקו החזית של מחוז חרקוב, ששוכן מצפון לדונבאס ומותקף ללא הרף כבר מתחילת המלחמה. "הם החלו בניסיון לפתוח את השלב האקטיבי (של המתקפה)", דיווח דנילוב. הוא הוסיף שהוא סבור שהכוחות האוקראינים בדונייצק ולוהנסק יוכלו לעמוד בפני המתקפה החדשה, וציין כי הרוסים פרצו עד כה את ההגנות רק בשתי נקודות בקו החזית.
"קורס מזורז" להפעלת התותחים מארה"ב
גם ראש הסגל של זלנסקי, אנדריי ירמאק, הודיע על פתיחתו של מה שכינה "השלב השני של המלחמה". הוא קרא לתושבי אוקראינה "להאמין בצבא שלנו", שלדבריו "חזק מאוד". אתמול אחר הצהריים דיווח גם הפיקוד של הצבא האוקראיני על "סימנים" המעידים על כך שרוסיה פתחה באותה מתקפה נרחבת במזרח – שממנה הזהירו קייב והמערב בשבועות האחרונים – כשלפי ההערכות רוסיה שלחה לשם את הכוחות שאותם הסיגה מעומק אוקראינה. לפי הצבא האוקראיני, המתקפות הרוסיות בדונייצק וכן בחרקוב התגברו משמעותית. מטרת הרוסים, כך נמסר, היא להשתלט על כל שטחי דונייצק ולוהנסק.
על רקע הדיווח האוקראיני שרוסיה פתחה במתקפה הנרחבת בדונבאס, גורם אמריקני בכיר אמר אמש לרשת CNN כי רוסיה תגברה במהלך השבוע האחרון את כוחותיה בדרום ובמזרח אוקראינה ב-11 גדודים טקטיים, כך שכעת יש לה באזורים הללו 76 גדודים. כל גדוד כזה מורכב לפי ההערכות מ-600 עד 800 חיילים רוסים. בתדרוך לתקשורת האמריקנית ציין גורם בכיר בפנטגון כי כדי לסייע לאוקראינים בקרבות במזרח מתכוונת וושינגטון להתחיל כבר השבוע בהדרכה מזורזת לחיילים אוקראינים בהפעלת תותחי הוביצר, תותחים שהממשל האמריקני כבר הודיע כי יספק כעת לאוקראינה במסגרת חבילת הסיוע הצבאי האחרונה שעליה הכריז, בהיקף של 800 מיליון דולר.
רוסיה עצמה דיווחה אתמול כאמור על מבצע תקיפות נרחב ביותר באוקראינה, מבין הגדולים ביותר שלה בשבועות האחרונים. לפי משרד ההגנה במוסקבה, חייל האוויר הרוסי ביצע הפצצות נגד 108 יעדים שבהם היו מרוכזים הכוחות האוקראיניים, בעוד כוחות הארטילריה הרוסיים פתחו במתקפות נגד 315 יעדים צבאיים, רובם במזרח אוקראינה. לפי טענות הרוסים, שאותן לא ניתן לאמת באופן עצמאי, טילים ששוגרו מהים פגעו ב-16 מתקנים צבאיים בחרקוב, זפוריז'יה, דונייצק, דניפרופטרובסק וכן בנמל של מיקולאייב. כל הערים הללו נמצאות בדרום או במזרח אוקראינה.
קורבנות ראשונים בלבוב
במסגרת ההפצצות הנרחבות של רוסיה הותקפו אתמול בבוקר גם יעדים בעיר לבוב שבמערב אוקראינה, ולראשונה מתחילת המלחמה דיווחו שם הרשויות על קורבנות אזרחיים: רוסיה ירתה ארבעה טילים על אזור תחנת הרכבת המרכזית בעיר, ושבעה בני אדם נהרגו. עוד 11 נפצעו, בהם ילד. המושל המחוזי מקסים קוז'יצקי אמר כי מדובר היה ב"מתקפה ברברית", והוסיף: "לשבעה בני אדם שוחרי שלום היו תוכניות לחיים, אבל חייהם פסקו".
בימים האחרונים כבר דיווחו גורמים אוקראיניים במזרח אוקראינה על התרחבות המתקפות וההפגזות הרוסיות, ואמש הודה מושל מחוז לוהנסק סרגיי חיידאי כי הכוחות האוקראיניים נסוגו מעיירה אחת באזור, קרמינה. "אני חושב שהקרב על דונבאס כבר החל. ההפגזות גברו כמה פעמים באמצעות כל סוגי הנשק, בניסיון לפרוץ אל תוך הערים", הוא אמר בדברים שהובאו ברשת CNN. הרשויות בלוהנסק מסרו כי ארבעה אזרחים נורו למוות כשניסו לברוח מהעיירה במכונית, וכי המצב כעת אינו מאפשר לפנות עוד תושבים משם.
לדברי המושל חיידאי, בקרמינה נאלצו החיילים האוקראינים לסגת כיוון ששם הרוסים "השליכו אל עבר הקרב" כוחות חדשים. הוא ציין כי הרוסים שיגרו לעבר הכוחות בעיירה גראדים ופגזים ותקפו גם מהאוויר ובאמצעות טנקים. "לא היה עוד היגיון להישאר שם. המגינים שלנו פשוט היו נהרגים, ולא הייתה לכך שום תועלת", הסביר חיידאי את הנסיגה מקרמינה. הוא ציין כי הרוסים נמצאים כעת סמוך לשתי עיירות נוספות שאותן הם מקווים לכבוש בקרוב: רובז'נוי ופופסנה. שתיהן לדבריו סובלות ממחסור חמור באספקת מים.
בצבא האוקראיני מדגישים כי לכוחותיו במזרח יש גם הישגים בקרבות, ולדבריו הם הדפו את הניסיונות של הרוסים להתקדם באזור העיר איזיום שבמחוז חרקוב. איזיום נפלה לידי הכוחות הרוסיים כבר בתחילת החודש, אך מאז מתקשים הרוסים להתקדם ממנה לאזורים אחרים. בחרקוב עצמה נמשכות ההפגזות של הרוסים, כשלפי הרשויות שם אתמול נהרגו עוד שני בני אדם, אישה וגבר, לאחר שפגזים התפוצצו בגן שעשועים השוכן בסמיכות לבניין מגורים.
למרות ההפגזות, בחרקוב שותלים פרחים
ראש העיר חרקוב, איהור טרקחוב, אמר בריאיון שהעניק לטלוויזיה האוקראינית כי העיר מופגזת "ללא הפסקה", והאשים את הרוסים במתקפות מכוונות נגד בנייני מגורים. לדבריו, 30% מתושבי העיר השנייה בגודלה באוקראינה, שערב המלחמה התגוררו בה כ-1.5 מיליון איש, ברחו ממנה עד כה. "ככלל", הוא הדגיש, "אנשים לא רוצים לעזוב את העיר". הוא טען כי למרות המתקפות הרוסיות, החיים בעיר נמשכים: "היום התחלנו לשתול פרחים. מחר או מחרתיים נפעיל את המזרקות".
במסגרת הקרבות במזרח מקווה רוסיה להשלים גם את כיבוש עיר הנמל האסטרטגית מריופול, שנמצאת בגבולו הדרומי של חבל דונייצק בדונבאס. למריופול חשיבות אסטרטגית מיוחדת עבור הרוסים, משום שכיבושה יאפשר להם ליצור רצף טריטוריאלי בשליטתם מחצי האי קרים, שסופח לרוסיה כבר ב-2014, אל חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, חבל שברובו שולטים כאמור המורדים הפרו-רוסים. כיבוש העיר יאפשר לרוסים לשחרר גם כוחות רבים למתקפה שלהם בשאר חלקי דונבאס.
אלא שלמרות שהרוסים כבשו לטענתם כבר את כל האזורים האורבניים בעיר, הלוחמים האוקראינים ממשיכים להתבצר במפעל המתכות הענקי "אזובסטל". המפעל שוכן באזור תעשייתי המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת. החיילים המגינים על העיר כוללים נחתים, חטיבות ממונעות, חטיבה של המשמר הלאומי וכן חיילים מ"גדוד אזוב", מיליציה שהוקמה לפני שנים אחדות על-ידי לאומנים אנשי ימין קיצוני ובהמשך נטמעה במשמר הלאומי. לפי שעה לא ברור מה מספר החיילים המתבצרים במתקן עצמו.
הקצין האוקראיני לאפיפיור: "תציל אותנו מידי השטן"
רוסיה הציבה בסוף השבוע אולטימטום לחיילים המתבצרים שם ודרשה שייכנעו, אך אוקראינה מיהרה לסרב לאולטימטום הזה, והבטיחה שימשיכו להילחם. הבטחה שכזו השמיע אתמול גם אחד המפקדים הבכירים שמתבצרים שם, מייג'ור סרחיי וולינה, שמפקד על הבריגדה ה-36 של חיל הנחתים האוקראיני. במכתב ששלח לאפיפיור פרנסיסקוס, ושחלקים ממנו פורסמו בתקשורת המקומית, הוא הבטיח "להילחם עד הסוף", למרות הכיתור של כוחותיו שלדבריו נמשך כבר 50 ימים ולמרות מחסור במזון, מים ותרופות.
"ראית בטח הרבה דברים בחייך", כתב הקצין האוקראיני לאפיפיור, "אבל אני בטוח שמעולם לא ראית מה קורה במריופול. בגלל שכך נראה גיהינום עלי אדמות. אין לי מספיק זמן כדי לתאר את כל הזוועות שאני רואה פה מדי יום. במפעל אזובסטל, נשים, ילדים ותינוקות חיים בבונקרים. ברעב ובקור. כל יום אנחנו מותקפים על ידי כלי הטיס של האויב. הפצועים מתים בכל יום בגלל שאין תרופות, אין מים ואין מזון". וולינה הוסיף במכתבו לפרנסיסקוס כי "הגיע הזמן שבו התפילות לא מספיקות עוד. הצילו את חיינו מידיים שטניות".
בדומה לדבריו של הקצין האוקראיני, אמש דיווחו הרשויות האוקראיניות במריופול כי במפעל אזובסטל מצאו מחסה לא רק חיילים, אלא גם לפחות 1,000 אזרחים. גורמים אחרים באוקראינה מדברים על כ-2,000 אזרחים. המועצה העירונית טענה שאותם אזרחים נמצאים בבונקרים תת-קרקעיים, וכי רובם הגדול נשים, ילדים ומבוגרים. לדבריה הרוסים מפילים על המתחם "פצצות כבדות". אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, קראה אמש לרוסיה לפתוח "בדחיפות" מסדרון הומניטרי ממריופול ובפרט ממפעל אזובסטל, על מנת לאפשר לאותם אזרחים להימלט מהקרבות שם.
קרובי המלחים הנעדרים שוברים שתיקה
במקביל, בתוך רוסיה החלו אתמול להישמע קולות חריגים למדי של בני משפחות המלחים ששירתו על ספינת הדגל הרוסית "מוסקבה", שטבעה ביום חמישי האחרון מול חופיה הדרומיים של אוקראינה. ספינת הטילים, נזכיר, טבעה אחרי שלפי קייב נפגעה משני טילי "נפטון" ששיגר הצבא האוקראיני. אם הטענה הזו אכן נכונה – ונראה שכן לאור העובדה שגורמים במערב ובארה"ב איששו אותה – מדובר באחת המכות המורליות הקשות ביותר שספג הצבא הרוסי במלחמה, והאובדן הגדול ביותר שספג הצי הרוסי בקרב כלשהו מאז מלחמת העולם השנייה.
על הספינה שהו לפי ההערכות כ-510 מלחים רוסים, ואף שלטענת מוסקבה כולם פונו ממנה לפני שטבעה, בימים האחרונים גברה ההבנה שלפחות חלק מהם נספו. רוסיה חשפה בשבת תיעוד שבו נראים כ-100 מלחים שחולצו מהספינה, אך גורלם של מאות אחרים טרם ברור – וכעת משמיעים את זעמן משפחותיהם של כמה מאותם חיילים נעדרים, בדרישה לתשובות מהקרמלין. הן עושות זאת בצורה אמיצה למדי: רוסיה איבדה במלחמה כבר אלפי חיילים, אך משפחותיהם חוששות לדבר בגנות השלטון לנוכח הדיכוי שמפעיל משטר פוטין.
לפי ה"גרדיאן" הבריטי, עד כה יצאו בהצהרות פומביות משפחותיהן של שלושה מלחים בלבד. אחד מאותם קרובים הוא דמיטרי שקרבטס, שבנו איגור עבד כטבח בספינת הטילים ומוגדר גם הוא כנעדר. "הם טענו שכל הצוות פונה. זה שקר! זה שקר אכזרי וציני!", הוא כתב בפוסט ברשת. אשתו, אירנה, אמרה לאתר חדשות רוסי עצמאי כי היא ובעלה חיפשו את בנם בבית חולים צבאי בחצי האי קרים: "הסתכלנו על כל ילד שרוף. אני לא יכולה לומר לכם כמה קשה זה היה, אבל לא יכולתי למצוא את שלי. היו שם בערך 200 איש, והיו יותר מ-500 על הסיפון של הספינה. איפה כל השאר? חיפשנו בכל מקום, אבל לא היינו יכולים למצוא אותו".
משפחות אחרות כן קיבלו את ההודעה המרה על מות יקיריהן. בשיחה עם ה"גרדיאן" סיפרה יוליה ציבובה כי רק אתמול בבוקר, ימים ארוכים אחרי הטביעה, הודיעו לה שבנה אנדריי שהיה על הספינה נספה. "הוא היה רק בן 19, הוא היה חייל חובה", סיפרה בעודה מתייפחת בבכי. "הם לא אמרו לי שום דבר אחר, שום מידע על מתי ההלוויה תהיה. אני בטוחה שהוא לא היחיד". לפי ה"גרדיאן" מותו של בנה של אותה אישה הוא מקרה המוות המאומת השני היחיד עד כה מבין הלוחמים ששהו על סיפונה של "מוסקבה". אמו של מלח אחר בשם מארק טרסוב, אולניה מסנט פטרסבורג, כתבה בפוסט שהעלתה לרשת כי גם הוא נעדר. תוך כמה שעות הפוסט הזה נמחק, אולי בשל החשש מתגובת הרשויות.